Ursula von der Leyen îi amenință pe italieni în ajunul alegerilor: „Vom vedea rezultatul votului. Dacă lucrurile merg într-o direcție dificilă, avem instrumente ca în cazul Poloniei și Ungariei""

23 Sep 2022
Ursula von der Leyen îi amenință pe italieni în ajunul alegerilor: „Vom vedea rezultatul votului. Dacă lucrurile merg într-o direcție dificilă, avem instrumente ca în cazul Poloniei și Ungariei""

Președintele Comisiei Europene vorbește audienței cadrelor universitare de la Universitatea Princeton din Statele Unite: „Democrația are nevoie de toți”, scrie La Repubblica

„Dacă lucrurile merg într-o direcție dificilă – am vorbit deja despre Ungaria și Polonia – avem instrumentele...”. Comisia Europeană nu a vorbit niciodată într-unmod atât de explicit în ultimele zile. Mesajul lansat de președintele „executivului european”, Ursula von der Leyen, este mai mult decât un mesaj. Este un adevărat avertisment. Pentru centru-dreapta, pentru Fratelli d'Italia și Giorgia Meloni.

O întrebare după discursul său de la Universitatea Princeton, la câțiva kilometri de New York, a fost suficientă pentru a face publică îngrijorarea care șerpuiește prin clădirile Uniunii Europene în vederea alegerilor de duminică în Italia. Teama că centrul-dreapta va câștiga și că un partid „postfascist” va obține mai multe voturi decât toți ceilalți. Întrebarea pusă era clară. O opinie despre votul italian și despre faptul că unii dintre candidați au avut relații cu Rusia. Primele cuvinte arată starea de spirit în care Bruxelles-ul participă la campania electorală și la plecarea lui Mario Draghi.

"Democrația este o activitate constantă în desfășurare - avertizează ea -, nu este niciodată sigură. Nu o poți pune pur și simplu într-o cutie".

Apoi continuă, referindu-se și la recentul vot suedez, unde partidele de extremă dreaptă au castigat. "Vom vedea rezultatul - continuă ea, referindu-se din nou la Italia -. Am avut alegeri și în Suedia. Abordarea mea este că orice guvern democratic este dispus să lucreze cu noi, lucrăm împreună".

Și aproape pare să sublinieze adjectivul „democratic”. Apoi, președintele Comisiei încearcă să ilustreze particularitatea Uniunii Europene. În care nu este suficient să spui „vreau, vreau, vreau” pentru că alegerile depind de alte 26 de state. Și apoi, continuă ea, „vom vedea. Dacă lucrurile merg într-o direcție dificilă - am vorbit deja despre Ungaria și Polonia - avem instrumentele. Dacă merg în direcția corectă, atunci guvernele responsabile pot juca întotdeauna un rol important. ".

Cuvintele președintelui Comisiei UE Ursula von Der Leyen l-au iritat pe Matteo Salvini. „Sună de amenințare”, a declarat liderul Ligii la Radio Capital. Von der Leyen "aveți grijă să puneți un plafon la prețul gazului. Acestea sunt cuvinte dezgustătoare, tonul amenințător este inacceptabil. Nu își poate permite să influențeze, să șantajeze" italienii la vot, observă secretarul partidului în via Bellerio.

Doar faptul că von Der Leyen a asociat Italia cu două națiuni care se remarcă pentru linia suverană, arată clar cât delicate sunt considerate în UE alegerile din Italia. Mai mult, este o confruntare care pune sub semnul întrebării contribuțiile pe care UE le rezervă Italiei. Chiar ieri, președintele Comisiei a avertizat Varșovia că fără reforma justiției nu va primi banii de la PNR. Și abia duminică trecută, Comisia a propus Consiliului European să blocheze o parte din fondurile de coeziune destinate Ungariei. Guvernul lui Orban este, de asemenea, singurul care nu a primit încă undă verde pentru Planul său Național de Recuperare și Reziliență.

Pare aproape un mod de a spune implicit că, dacă Italia nu respectă statul de drept și dacă nu ține linia de limitare a datoriei și a deficitului, atunci adio creditelor europene. Trebuie avut în vedere că fondurile de coeziune pentru Italia se ridică la o cifră foarte substanțială: peste 70 de miliarde de euro. Ca să nu mai vorbim de Recuperare. Guvernul Draghi a primit deja două transe pentru peste 40 de miliarde. Dar până în 2026 va fi necesar să se demonstreze o dată la șase luni că foaia de parcurs a reformei a fost respectată. Altfel, celelalte 150 de miliarde vor fi pierdute.

Cert este că eventuala victorie a centrului-dreapta exacerbează rolul de „Observat Special” pentru Italia. Faptul că Draghi a fost înlăturat a fost de neînțeles pentru multe Cancelarii și pentru liderii Uniunii dar victoria unei coaliții care reunește partide pro-Putin, anti-europene și susținători ai cheltuielilor, poate fi văzută ca o tragedie.

Alte stiri din Externe

Ultima oră