Ursula von der Leyen: Economia UE e „mai puternică decât acum cinci ani”

24 Apr 2024
 Ursula von der Leyen: Economia UE e „mai puternică decât acum cinci ani”

În ciuda unei serii de „crize istorice” , economia UE este „mai puternică decât în ​​urmă cu cinci ani” , a declarat președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, europarlamentarilor, marți (23 aprilie), promovând succesele sale în timp ce își caută un alt mandat de cinci ani, scrie Euractiv

În ultimul său discurs la actualul Parlament European înainte de alegerile din iunie, doamna von der Leyen și-a prezentat și programul pentru următorii cinci ani.

„Criza de sănătate a Covid-19 și războiul din Ucraina, precum și criza energetică, ar fi putut degenera într-o criză economică și socială dramatică. Dar nu a fost cazul ”, a anunțat ea europarlamentarilor.

Cu „peste 75%” , rata ocupării forței de muncă nu a fost niciodată atât de mare, potrivit președintelui Comisiei, în timp ce șomajul „se află la cel mai scăzut nivel, la mai puțin de 6%” , iar inflația se apropie tot mai mult „de ținta de 2%”, a adăugat ea.

Politici precum Instrumentul european de sprijin temporar pentru atenuarea riscurilor de șomaj în situații de urgență (SURE), programul comun de împrumut NextGenerationEU, precum și programul REPowerEU de accelerare a dezvoltării energiei regenerabile, au ajutat Uniunea să-și consolideze reziliența economică și socială, a argumentat ea.

„Am trecut prin momente grele. Dar, din multe puncte de vedere, am ieșit mai puternici decât acum cinci ani”, a spus von der Leyen.

UPC ajută la tranziția ecologică

Pentru următorii cinci ani, Ursula von der Leyen a insistat asupra necesității de a stimula investițiile private în UE, estimând că Uniunea Piețelor de Capital (UPC) ar putea genera 470 de miliarde de euro pe an dacă ar fi consolidată.

„Aceasta este investiția privată suplimentară pe care am putea-o mobiliza în fiecare an dacă am duce la bun sfârșit UMC ”, a anunțat ea.

Această cifră reprezintă trei sferturi din ceea ce a estimat anterior Comisia că era necesar în fiecare an pentru a finanța tranziția verde și digitală combinată, sau 620 de miliarde EUR – și întreaga finanțare necesară doar pentru tranziția ecologică, pe baza calculelor din 2020 .

În ceea ce privește progresul înregistrat în CMU, doamna von der Leyen a salutat cel mai recent consiliu extraordinar pentru competitivitate, care a marcat „un punct de cotitură” .

„Avem acum un mandat clar de a avansa în trei aspecte vitale ”, a adăugat ea, referindu-se la armonizarea regulilor de insolvență, crearea de produse de economisire cu amănuntul transfrontaliere și consolidarea supravegherii pieței la nivel european.

Vineri (19 aprilie), liderii UE nu au căzut de acord cu privire la centralizarea supravegherii în cadrul Autorității Europene pentru Valori Mobiliare și Piețe (ESMA), dar au cerut Comisiei să evalueze posibilitatea de a trece la un mecanism unic de supraveghere.

„Comisia a fost însărcinată să consolideze supravegherea actorilor cheie de pe piață la nivel european. Calea de urmat este așadar clară ”, a anunțat doamna von der Leyen.

„Dacă vrem să finanțăm noua revoluție industrială a timpului nostru, trebuie să mobilizăm capitalul privat al Europei. Acum este momentul să trecem de la voința politică la acțiune."

PPE criticat pentru că „a deschis ușa către extrema dreaptă”

Cu toate acestea, liderii partidelor politice care o susțin pe doamna von der Leyen nu îi împărtășesc în totalitate optimismul.

Manfred Weber, șeful PPE, grupul de centru-dreapta din care face parte doamna von der Leyen, a declarat că „mandatul actual nu a fost bun” atunci când vine vorba de reducerea poverii birocratice asupra întreprinderilor.

Potrivit acestuia, „creșterea birocrației” provine din „ideea că cadrul de reglementare este preferabil încrederii în cei care obțin succesele economice” .

Iratxe García Pérez, președintele grupului S&D, l-a criticat pe dl Weber pentru că a „deschis ușa extremei drepte” lucrând în mod repetat cu partidele din extrema dreaptă a spectrului politic.

Având în vedere schimbarea de politică așteptată în următorul mandat legislativ pentru o îmbunătățire a mediului de afaceri, García Pérez a avertizat și împotriva transformării Europei într-o „zonă de liber schimb fără suflet, fără conștiință, fără voință politică .

Europarlamentarul francez Valérie Hayer din partidul liberal Renew – al treilea grup care formează „majoritatea von der Leyen”, cu S&D și PPE – a subliniat că „80% din producția de medicamente este în Asia” și că „tranziția ecologică depinde de situația din restul lumii” .

„Este timpul să punem capăt acestei dependențe strategice ”, a insistat Hayer.

Alte stiri din Externe

Ultima oră