Ursula von der Leyen: „Crimeea și Sevastopol sunt Ucraina”

11 Sep 2024
Ursula von der Leyen: „Crimeea și Sevastopol sunt Ucraina”

"Au trecut 10 ani de când Rusia și-a început agresiunea împotriva Ucrainei. Și este clar: Crimeea și Sevastopolul sunt Ucraina. UE va sprijini întotdeauna integritatea teritorială a Ucrainei" a spus președintele Comisiei Europene Ursula von der Leyen în timp ce a transmis un mesaj celui de-al 4-lea summit al Platformei Crimeea.

"Au trecut zece ani de când Rusia și-a început agresiunea împotriva Ucrainei. U

crainenii ceruseră cu curaj dreptate, democrație și un viitor european. Rusia a răspuns cu ocuparea ilegală a peninsulei.

Este clar: Crimeea și Sevastopol sunt Ucraina.

Uniunea Europeană nu se va obosi niciodată să sprijine integritatea teritorială a Ucrainei. 

Doar acolo unde contează granițele există securitate și pace pentru oameni.

De-a lungul acestor zece ani, Crimeea a fost un teren de încercare pentru tacticile brutale pe care Rusia le folosește acum în Ucraina ocupată. Ecourile tragice ale deportării din epoca sovietică a tătarilor din Crimeea reverberează astăzi. Disparițiile, tortura, încercarea de ștergere a culturii tătare și persecuția jurnaliștilor și a apărătorilor drepturilor omului.

Europa este alături de Ucraina în documentarea tuturor acestor crime.  Împreună ne vom asigura că se va face dreptate. Căci pacea fără dreptate nu este deloc pace.

Noi europenii ne dorim pace la fel de mult ca ucrainenii. Dar o pace care este corectă și de durată.   Adevărata pace este cea care asigură că războiul nu se poate întoarce. O pace care le permite oamenilor să se concentreze asupra viitorului lor.

Acesta este motivul pentru care integrarea Ucrainei în Uniunea Europeană se află în centrul eforturilor noastre. Negocierile oficiale de aderare au fost lansate în această vară într-un pas istoric.

Ucraina se alătură unei familii numeroase care vă va ține mereu de spate. Așa cum am avut din prima zi a agresiunii pe scară largă.

Până acum, am oferit Ucrainei peste 118 miliarde de euro în sprijin. Și cu finanțarea de la Facilitatea pentru pace în Ucraina asigurată până în 2027, mai urmeaza multe altele.

Încercările președintelui Putin de a zdrobi spiritul Ucrainei au eșuat. În schimb, Ucraina este puternică. Oamenii noștri nu au fost niciodată mai apropiați. Împreună, vom rezista și vom birui, uniți așa cum suntem în angajamentul nostru pentru o Ucraine liberă și democratică.

Slava Ucraina."

a spus Ursula von der Leyen în mesaj

Alte stiri din Externe

Ultima oră