Ursula Von der Leyen anunță plata a 3 miliarde către Ucraina pentru salarii și pensii

16 Ian 2023
Ursula Von der Leyen anunță plata a 3 miliarde către Ucraina pentru salarii și pensii

Președintele Comisiei UE, Ursula von der Leyen, a anunțat un nou ajutor de trei miliarde de euro pentru Ucraina, suma care va fi platită marți 17 ianuarie, scrie presa elvetiană.

Ucraina va primi un nou împrumut de ajutor UE de trei miliarde de euro marţi a anunțat luni președintele Comisiei, Ursula von der Leyen pe Twitter.

Ajutorul face parte dintr-un program de împrumut în valoare totală de 18 miliarde de euro care a fost convenit în decembrie de către statele membre UE pentru 2023.

A ajuta Ucraina să facă față nevoilor sale de finanțare este esențial și urgent în fața agresiunii ruse, a comentat von der Leyen.

Potrivit informațiilor anterioare de la Comisia UE, doar 1,5 miliarde de euro din noul program de 18 miliarde de euro urmau să fie plătiți efectiv în ianuarie dar nevoile financiare sunt atât de mari încât 3 miliarde de euro sunt deja transferați în prima etapă.

Ucraina trebuie să poată continua să plătească salarii și pensii
Prin noul ajutor financiar, UE dorește să permită statului ucrainean să continue să plătească salarii și pensii. În plus, ar trebui garantată funcționarea spitalelor, școlilor și adăposturilor de urgență pentru persoanele relocate.

Banii pot fi folosiți și pentru refacerea infrastructurii distruse de războiul de agresiune rusesc. Acestea includ, de exemplu, liniile electrice , sistemele de apă și drumurile și podurile.

Ucraina are până la 35 de ani pentru a rambursa împrumuturile, rambursare care e programată să înceapă în 2033. Costurile dobânzilor sunt suportate de statele membre ale UE .

Alte stiri din Externe

Ultima oră