Ursula von der Leyen amenință cu taxe pentru giganții tech americani dacă Trump nu renunță la taxele comerciale

11 Apr 2025
Ursula von der Leyen amenință cu taxe pentru giganții tech americani dacă Trump nu renunță la taxele comerciale

Uniunea Europeană se pregătește să adopte măsuri comerciale dure împotriva Statelor Unite, în cazul în care discuțiile cu administrația Trump nu reușesc să pună capăt noului val de tarife impuse Europei. Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat că UE ia în calcul impunerea unei taxe pe veniturile din publicitate ale marilor companii digitale americane, precum Meta și Google, extinzând astfel conflictul comercial și asupra serviciilor. Bruxelles-ul mizează pe o soluție negociată, dar avertizează că este gata să reacționeze dur pentru a proteja interesele economice europene, scrie Financial Times

Uniunea Europeană este pregătită să folosească cele mai puternice instrumente comerciale pe care le are la dispoziție și ar putea impune taxe companiilor digitale americane, dacă negocierile cu președintele Donald Trump nu vor pune capăt războiului tarifar împotriva Europei.

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat pentru Financial Times că UE va urmări în perioada de pauză de 90 de zile, anunțată de Trump, în care nu se vor aplica noi tarife, obținerea unui acord „complet echilibrat” cu Washingtonul.

Totuși, von der Leyen a avertizat că este pregătită să extindă considerabil războiul comercial transatlantic și asupra sectorului serviciilor, în cazul unui eșec al negocierilor – inclusiv prin introducerea unei taxe pe veniturile din publicitate digitală, care ar afecta grupuri precum Meta, Google și Facebook.

„Dezvoltăm măsuri de retorsiune”, a spus von der Leyen, explicând că acestea ar putea include prima utilizare a instrumentului UE împotriva coerciției economice, care permite lovirea exporturilor de servicii. „Există o gamă largă de contra-măsuri... în cazul în care negocierile nu sunt satisfăcătoare.”

Ea a adăugat că aceste măsuri ar putea include tarife asupra comerțului de servicii între SUA și UE, subliniind că exactele contramăsuri vor depinde de rezultatul negocierilor cu Washingtonul. „Un exemplu ar fi impunerea unei taxe pe veniturile din publicitatea digitală.”

Măsura ar reprezenta un tarif aplicat la nivelul pieței unice europene, diferit de taxele pe serviciile digitale introduse individual de unele state membre.

Von der Leyen a afirmat că războiul comercial declanșat de Trump a dus la „un punct de cotitură complet în comerțul mondial”. „Este o schimbare majoră în relația cu Statele Unite, fără îndoială”, a declarat ea, adăugând: „Nu vom mai reveni niciodată la status quo.”

„Nu există câștigători în această situație, ci doar pierzători”, a continuat ea, făcând referire la turbulențele de pe piețele bursiere și de obligațiuni. „Astăzi vedem costul haosului... costul incertitudinii pe care o trăim acum va fi mare.”

În așteptarea negocierilor cu Washingtonul, Comisia Europeană a decis joi să suspende măsurile de retorsiune planificate împotriva tarifelor impuse de SUA pentru oțel și aluminiu luna trecută. Aceste contramăsuri ar fi afectat importuri americane în valoare de aproximativ 21 de miliarde de euro, inclusiv carne de pasăre, suc de portocale și iahturi.

Von der Leyen, care conduce politica comercială a UE în numele celor 27 de state membre, a precizat că încercările anterioare de a negocia cu SUA au fost amânate până la anunțul lui Trump din 2 aprilie, prin care a impus un tarif „reciproc” de 20% asupra UE.

Iată traducerea corectă în limba română:


Ea a propus public un acord de tip „zero pentru zero” privind tarifele la bunurile industriale, însă a avut puțin succes la Washington, unde oficialii americani se plâng de presupuse bariere comerciale netarifare impuse de UE, precum TVA-ul și standardele de produs.

Von der Leyen a declarat că este deschisă să discute alinierea standardelor UE și SUA, dar a subliniat că acest lucru va avea probabil rezultate limitate.

„Cred că merită pe deplin să analizăm unde putem să ne aliniem normele și standardele, pentru a facilita activitatea întreprinderilor. Așa că sunt deschisă la asta,” a spus ea. „Dar nu ar trebui să ridicăm prea mult așteptările pentru că... adesea există standarde diferite din cauza diferențelor de stil de viață și cultură.”

Ea a exclus redeschiderea discuțiilor privind reglementările „intangibile” ale UE referitoare la conținutul digital și puterea de piață, pe care oficialii lui Trump le consideră un impozit indirect asupra marilor companii americane din domeniul tehnologic. De asemenea, UE nu va negocia TVA-ul, pe care l-a comparat cu taxa pe vânzări din SUA: „Aceste aspecte nu intră în pachetul de negocieri, pentru că sunt decizii suverane.”

Dacă negocierile vor eșua, UE va reactiva automat măsurile de retorsiune planificate ca răspuns la tarifele impuse de SUA asupra oțelului și aluminiului.

În plus, von der Leyen a spus că alte măsuri împotriva tarifelor „reciproce” ale lui Trump ar putea viza excedentul uriaș al serviciilor SUA în raport cu UE. Președintele american ia în considerare doar bunurile în calculele sale comerciale, excluzând serviciile exportate de SUA în restul lumii.

„Companiile care oferă servicii obțin profituri bune pe această piață [UE]. Și marea majoritate a serviciilor – 80% – vin din SUA. Așadar, din nou, dorim o soluție negociată care să fie cea mai bună pentru noi toți,” a afirmat ea.

Pe lângă posibila țintire a comerțului cu servicii, von der Leyen a declarat că Bruxelles-ul analizează și alte măsuri, precum introducerea unei taxe pe exporturile de fier vechi către SUA, unde aprovizionarea din UE este foarte căutată de combinatele siderurgice americane.

Referindu-se la potențialul efect de domino al unui război comercial global, von der Leyen a declarat că UE „nu va tolera” redirecționarea mărfurilor chineze supuse tarifelor americane către Europa și a adăugat că Bruxelles-ul va „lua măsuri de protecție” dacă un nou mecanism de monitorizare va detecta o creștere a importurilor din China.

Von der Leyen a spus că a discutat acest aspect cu premierul chinez Li Qiang într-un apel telefonic în această săptămână, iar acesta i-a răspuns că „acest risc nu există, deoarece ei ar stimula consumul intern în China”.

Indiferent de rezultatul negocierilor cu SUA, politicile lui Trump au remodelat radical relațiile comerciale globale, a spus von der Leyen, și au stimulat discuțiile dintre UE și alte puteri, inclusiv Malaezia, Thailanda, Filipine, Indonezia și Emiratele Arabe Unite.

„[Există] un interes din partea multor țări din lume de a colabora mai strâns cu noi, pentru a echilibra sistemul și a promova comerțul liber bazat pe calitate, nu pe tarife,” a spus von der Leyen.

Atât SUA, cât și UE sunt de acord că regulile Organizației Mondiale a Comerțului nu au reușit să asigure condiții echitabile, în contextul în care China subvenționează o parte din producția sa industrială, inundând piețele globale.

Războiul comercial a declanșat acum discuții privind „modul în care putem moderniza, reforma și stabiliza OMC”.

„Dar accentul trebuie pus pe modernizare și reformă, nu pe conservarea a ceea ce avem astăzi, pentru că sunt prea multe dificultăți,” a spus ea. „Adică, să nu irosești niciodată o criză bună.”

Alte stiri din Externe

Ultima oră