Povestea celei mai faimoase femei aviator este revoluționară: Amelia Earhart a fost prima femeie care a zburat singură peste Oceanul Atlantic și ar fi putut fi prima care să fi zburat în jurul lumii dacă avionul său n-ar fi dispărut undeva în Oceanul Pacific în anul 1937, relatează Washington Post, citat de cotidianul.ro.
După decenii de mister, povestea sa se pare că a ajuns la final. Un nou studiu științific susține că rămășițele descoperite în 1940 în Insula Nikumaroro din Pacific i-ar aparține Ameliei Earhart, în ciuda unei analize a medicilor legiști care ar fi condus în 1941 la teoria că acestea aparțin unui bărbat.
Oasele, reanalizate în studiul „Amelia Earhart și rămășițele din Nikumaroro“ al profesorului Richard L. Jantz de la Universitatea din Tennessee, au fost abandonate.
Timp de decenii au rămas o enigmă, mai ales că mulți au speculat ideea că Earhart a murit naufragiată pe o insulă după ce avionul său s-a prăbușit.
Oasele au fost descoperite în cadrul unei expediții britanice pentru explorarea insulei. A fost descoperit mai întâi un craniu uman, potrivit studiului. Comandantul expediției a ordonat o scotocire amănunțită a zonei, ceea ce a dus la descoperirea mai multor oase și o bucată din ceea ce părea un pantof de femeie. Alte obiecte găsite erau o cutie de busolă care era fabricată în 1918 și o sticlă de Benedictine, un lichior din plante. „Era o bănuială la vremea aceea că rămășițele ar putea să aparțină Ameliei Earhart“, a scris Jantz în studiu.
O analiză în care s-au comparat oasele din Nikumaroro cu cele ale unui număr de 2.776 persoane a scos la iveală faptul că doar 17 oameni au dimensiuni similare cu ale lui Earhart. Din grupul de 17 persoane, doar două au fost femei.
TIGHAR (Grupul Internaţional pentru Recuperarea Aparatelor de Zbor Istorice) a investigat teoria potrivit căreia Earhart ar fi aterizat pe insula Nikumaroro – care face acum parte din Kiribati – din anii 1980. Richard Gillespie, directorul executiv al TIGHAR, susţine că grupul a găsit şi alte obiecte pe insulă, care confirmă prăbuşirea lui Earhart. Mai mult, aceasta ar fi trăit ca un pustnic şi apoi ar fi decedat în condiţii dificile. „Toate dovezile indică acelaşi lucru. Am descoperit obiecte pe insulă, care „vorbesc” despre o femeie americană din anii 1930 şi nu există nicio explicaţie cu privire la provenienţa lor”, a spus Gillespie. Printre obiecte s-au numărat o sticlă care conţinea urme de mercur. Aspectul ei seamănă cu cel al sticlelor de medicamente pentru pistrui ale dr CH Berry, o marcă din anii 1930, care conţinea mercur.
Articolul integral, AICI.