Universitatea Stanford a lansat un ghid împotriva „limbajului dăunător” care include cuvântul „american”

21 Dec 2022
Universitatea Stanford a lansat un ghid împotriva „limbajului dăunător” care include cuvântul „american”

Universitatea Stanford a lansat săptămâna aceasta un ghid despre limbajul „dăunător” pe care dorește să-l elimine de pe site-urile sale – menționând că termenul „american” este interzis, scrie NewYorkPost

Ghidul lingvistic, care a fost publicat luni, urmărește „eliminarea multor forme de limbaj dăunător, inclusiv limbajul rasist, violent și părtinitor... de pe site-urile și codurile Stanford”. 

Lansat în mai, proiectul, cunoscut sub numele de Inițiativa pentru eliminarea limbajului dăunător (EHLI), listează termenii interziși în 10 categorii, inclusiv rasismul, homofobia și limbajul dăunător persoanelor handicapate.

Sub o secțiune intitulată „Limbaj imprecis”, ghidul sfătuiește cititorii să înlocuiască termenul „american” cu „cetățean american”.

„[‘American’] se referă adesea doar la oameni din Statele Unite, insinuând astfel că SUA este cea mai importantă țară din America”, motivează Universitatea, menționând că regiunea include de fapt 42 de țări între America de Nord și America de Sud.

Alți termeni enumerați includ „imigrant”, care ar trebui înlocuit cu „persoană care a imigrat” sau „non-cetățean”, pentru a evita referirea la oameni prin caracteristici unice, în timp ce „orele de acces” este schimbat cu „orele deschise” în vederea includerii celor cu dizabilităţi. 

În plus, lista de 13 pagini subliniază mai multe insulte împotriva persoanelor de culoare, a grupurilor indigene, a utilizatorilor de scaune cu rotile, a persoanelor LGBTQ+ și a altora.

„Scopul acestui site web este de a educa oamenii cu privire la posibilul impact al cuvintelor pe care le folosim”, spunea prefața ghidului.

„Limbajul afectează diferiți oameni în moduri diferite. Nu încercăm să atribuim niveluri de prejudiciu termenilor de pe acest site. De asemenea, nu încercăm să abordăm toate utilizările informale ale limbajului.”

Cu toate acestea, unii cititori au criticat publicarea pe rețelele de socializare. „Corectitatea politică este fascismul care se preface a fi bune maniere”, a scris un utilizator de Twitter, citându-l pe regretatul comedian George Carlin.

„Lui Leland Stanford i-ar fi rușine de instituția pe care a cofondat-o”, a scris strategul media Gabriella Hoffman, referindu-se la fondatorul prestigioasei universități, care a fost pentru scurt timp guvernator republican al Californiei.

Nu este clar cine a fost însărcinat cu alcătuirea listei de cuvinte pentru EHLI.

Într-o declarație pentru NewYork Post, Dee Mostofi, vicepreședintele adjunct al universității pentru comunicații externe, a spus că liniile directoare sunt destinate „utilizarii interne”.

„În acest caz, site-ul web EHLI a fost creat special și destinat utilizării în cadrul comunității IT universitare”, a explicat ea. „Va continua să fie modificat pe baza contribuției continue din partea comunității.”

Alte stiri din Externe

Ultima oră