Europarlamentarii au votat o rezoluție prin care susțin că, Uniunea Europeană trebuie să reevalueze critic relațiile sale cu Rusia. Aceștia consideră că Rusia a încălcat deliberat principiile democratice, valorilor fundamentale și dreptului internațional, prin actele sale de violență și destabilizarea vecinilor săi. Acum, UE trebuie să creeze un plan de urgență bazat pe puterea necoercitivă („soft power”) pentru a contracara politicile agresive și care conduc la dezbinare duse de Rusia, susțin deputații de la Bruxelles.
Raportorul Parlamentului European, Gabrielius Landsbergis, a declarat că prin agresiunea împotriva Ucrainei și anexarea Crimeei, conducerea Rusiei a adus relațiile noastre într-un punct critic. Depinde de Kremlin să decidă acum ce cale va alege - cooperare sau o și mai mare înstrăinare.
”Sunt convins că poporul rus, ca noi toți de altfel, dorește pace și nu război. Însă o schimbare în Rusia nu poate veni decât din interior. Între timp, trebuie să transmitem un mesaj puternic celor care conduc Rusia că suntem uniți cu victimele agresiunii lor și cu cei care susțin valorile pe care a fost construită UE”, a mai Gabrielius Landsbergis.
Reacție la lista neagră a Rusiei
Rezoluția condamnă și lista neagră ”arbitrară” a Rusiei care interzice unui număr de 89 de politicieni și oficiali UE să intre pe teritoriul său, considerând-o o încălcare a dreptului internațional, o violare a standardelor universale și un obstacol în calea transparenței. Acest act este ”contraproductiv și în detrimentul canalelor de comunicare și așa destul de slabe”, regretă deputații, subliniind că persoanele de pe listă ar trebui informate despre motive și ar trebui să aibă dreptul la un apel în fața unui tribunal independent.
Pe lista neagră se află și cinci romani: fostul ministru de Externe și ambasador desemnat pe lângă UNESCO, Adrian Cioroianu, fostul consilier prezidențial pentru Afaceri Strategice, Securitate și Politică Externă, Iulian Chifu, liderul PMP, Eugen Tomac, şeful Statului Major al Forţelor Navale, Tiberiu Liviu Chondon și directorul general adjunct al companiei de stat Transgaz, Gheorghe Hațegan.
Bani pentru lupta împotriva propagandei ruse
Parlamentul European cere Comisiei să rezerve fonduri adecvate, fără întârziere, pentru proiecte concrete de contracarare a propagandei și dezinformării ruse în interiorul UE și în străinătate, precum și să programeze ”o asistență financiară mai ambițioasă” pentru societatea civilă din Rusia. Deputații își exprimă îngrijorarea privind deteriorarea drepturilor omului și a statului de drept din Rusia și cer continuarea sprijinului UE pentru apărătorii drepturilor omului din Rusia.