"Ungaria nu va sprijini Ucraina până când aceasta nu va restabili drepturile etnicilor maghiari pe teritoriul său”, spune Viktor Orban

25 Sep 2023
"Ungaria nu va sprijini Ucraina până când aceasta nu va restabili drepturile etnicilor maghiari pe teritoriul său”, spune Viktor Orban

Ungaria nu va sprijini Ucraina în viața internațională în nicio problemă până când nu vor fi reintroduse legile anterioare care garantau drepturile maghiarilor transcarpatici, a declarat luni premierul Viktor Orbán, înainte de ordinea de zi a Parlamentului, scrie TheGuardian

Sesiunea de toamnă a parlamentului a început, ca de obicei, cu discursul lui Viktor Orbán înainte de ordinea de zi.

Șeful guvernului maghiar a subliniat că guvernul ungar nu va sprijini Ucraina în viața internațională în nicio problemă până când nu va restabili legile anterioare care garantau drepturile maghiarilor transcarpatini.

Ungaria a avut dispute cu Ucraina pentru ceea ce spune că sunt restricții ale drepturilor a aproximativ 150.000 de etnici maghiari de a-și folosi limba maternă, în special în educație, relatează Reuters, după ce Ucraina a adoptat o lege în 2017 care restricționează utilizarea limbilor minoritare în școli

AFP a raportat anterior că reformele au forțat școlile gimnaziale care predau în rusă și în alte limbi minoritare să facă o schimbare, obligând în același timp magazinele, restaurantele și industria serviciilor să vorbeasca cu clienții în ucraineană, cu excepția cazului în care clienții solicită în mod expres să schimbe.

De asemenea, ar fi reglementat utilizarea limbii în cultura ucraineană, ceea ce înseamnă că alte limbi puteau fi folosite în teatre doar în cazuri de „necesitate artistică”.

Un articol din Open Democracy a spus că este „o altă încercare de a diviza cetățenii ucraineni” și că, deși ar fi posibil să se schimbe unele dintre problemele legii printr-un amendament ulterior … este imposibil să se schimbe mesajul pe care autoritățile ucrainene l-au transmis”.

Oficialii de la Kiev au declarat că inițiativa are ca scop revitalizarea unei limbi naționale care a fost subjugată mai întâi în timpul Imperiului Rus și apoi în timpul sovietic.

Trebuie făcut întotdeauna opusul a ceea ce cere Bruxelles-ul

Pentru prima dată, premierul maghiar a vorbit despre motivul pentru care guvernul maghiar a realizat cooperarea energetică cu Turcia, Azerbaidjan și Qatar pentru a asigura aprovizionarea cu energie a țării, scrie Nyugat 

„Bruxelles a decis să deconecteze Europa de la sursele de energie rusești. În opinia mea, acest lucru este împotriva intereselor continentului și Ungariei, dar în acest moment nu avem suficientă putere pentru a preveni acest lucru”, a spus Viktor Orbán.

El a spus că guvernul și-a finalizat temele, a umplut depozitele de gaze, iar în prezent există o cantitate de materie primă în depozite corespunzătoare a 60 la sută din consumul anual. 

Ministrul a afirmat că este nevoie de o forță de apărare maghiară capabilă. "Producția a început în Zalaegerszeg, producem cel mai modern transportator de trupe din lume, începe și producția internă de drone de luptă", a spus Viktor Orbán.

Familiile maghiare nu trebuie să coacă pâine din cereale ucrainene de calitate incertă, a spus primul ministru

El a spus că, contrar promisiunilor, cerealele ucrainene nu au fost duse mai departe în Africa, ci au fost vândute în Ungaria, înlocuind astfel producătorii maghiari.

„Guvernul nu dorește ca familiile maghiare să coacă pâine din cereale ucrainene de calitate incertă, în loc de cereale maghiare de calitate bună și puternică.” El a adăugat că se așteaptă în continuare ca Bruxellesul să susțină țările din Europa Centrală și să nu trădeze Ungaria.

Dezbaterea dintre birocrații de la Bruxelles și Ungaria pe tema migrației va continua în toamnă

Potrivit acestuia, dezbaterea dintre birocrații de la Bruxelles și Ungaria pe tema migrației va continua în toamnă și chiar se va adânci și lărgi. Violența migranților este în creștere, atacurile împotriva celor care păzesc granițele au devenit obișnuite la granița de sud”.

El a subliniat că Bruxelles-ul dorește ca guvernul să introducă reduceri de utilități și plafoane ale dobânzii. 

Bruxelles-ul trebuie să înțeleagă că nu se confruntă cu guvernul ungar, ci cu poporul maghiar. „Nu a sosit momentul să introducem plafonul ratei dobânzii”.

Premierul a spus că trebuie făcut întotdeauna opusul a ceea ce cere Bruxelles-ul. „Bruxellesul preferă să dea banii care se datorează maghiarilor în loc răspundă cererilor lor”.

Prim-ministrul a spus că Bruxelles se așteaptă ca maghiarii să permită migranții, propaganda sexuală în școli, să renunțe la politica externă independentă și amenință că, dacă nu facem toate acestea, presiunea va continua, vor reține fonduri. Dar ei finanţează stânga maghiară prin imperiul Soros.

„Dușmanii noștri, imperiul Soros, birocrații de la Bruxelles, democrații americani vor să ne conducă înapoi în epoca Gyurcsány”(premierul socialist între 2004 si 2009, n.red.)

Orbán a subliniat că Ungaria este suficient de stabilă din punct de vedere politic, iar economia sa este suficient de puternică pentru a învinge inflația, a proteja pensiile și salariile și pentru a obține o creștere economică semnificativă în 2024.

Alte stiri din Externe

Ultima oră