"Ungaria nu este obligată să tolereze minciunile, nici măcar din partea președintelui Statelor Unite", spune ministrul de externe maghiar

12 Mar 2024
"Ungaria nu este obligată să tolereze minciunile, nici măcar din partea președintelui Statelor Unite", spune ministrul de externe maghiar

Ungaria l-a convocat  pe ambasadorul american pentru a protesta împotriva afirmatiilor lui Biden despre „dictatură”. Ministrul de externe al Budapestei spune că „nu este obligat să tolereze minciuna, nici măcar din partea președintelui Statelor Unite”, scrie Politico.

Ungaria l-a chemat pe ambasadorul american după declarațiile președintelui american Joe Biden despre dorința premierului ungar Viktor Orbán de a conduce o „dictatură”.

În timpul unei întâlniri a campaniei prezidențiale în Pennsylvania vineri, Biden a spus că Orbán „nu crede că democrația funcționează și caută dictatura”, după întâlnirea liderului ungar cu favoritul republican la președinția Donald Trump în Florida săptămâna trecută.

Ungaria a reacționat cu furie marți, ministrul de externe Péter Szijjártó dezvăluind că Budapesta „nu este obligată să tolereze minciunile, nici măcar din partea președintelui Statelor Unite”.

„Acest mod de a gândi al președintelui și al administrației democrate este o povară grea pentru relația noastră bilaterală”, a adăugat Szijjártó, potrivit presei locale .

Orbán a stârnit indignare la Casa Albă după ce s-a întâlnit cu Trump în Florida săptămâna trecută, o întâlnire în care Orbán l-a lăudat pe Trump ca fiind singurul candidat la președinție care ar putea pune capăt războiului Rusiei în Ucraina .

Admirația era reciprocă „Nu există nimeni mai bun, mai inteligent sau un lider mai bun decât Viktor Orbán. Este fantastic”, a spus Trump într-o postare video.

Administrația Biden a fost adesea în dezacord cu guvernul lui Orbán, inclusiv cu privire la legăturile strânse ale Ungariei cu Rusia.

Ambasada SUA la Budapesta a confirmat că ambasadorul David Pressman a fost convocat marți pentru o întâlnire „urgentă” de către ministerul de externe.

„Ambasadorul Pressman salută întotdeauna oportunitatea de a discuta despre starea democrației Ungariei cu aliatul nostru”, a declarat pentru AFP un purtător de cuvânt al Ambasadei SUA .

Alte stiri din Externe

Ultima oră