Există o presiune uriașă asupra guvernului de pe ambele maluri ale Oceanului Atlantic pentru a renunța la protecția comunității maghiare transcarpatice, dar acest lucru nu se va întâmpla sub nicio formă, a declarat marți, la Bruxelles, ministrul maghiar al Afacerilor Externe și Comerțului Péter Szijjártó, scrie ziarele maghiare Origo și Telex
El a adăugat că convocarea reuniunii la nivel ministerial a Comitetului NATO-Ucraina încalcă unitatea NATO, iar Ungaria nu va sprijini nicio abordare semnificativă de integrare până când drepturile comunității naționale maghiare din Ucraina nu vor fi restaurate.
Potrivit declarației, șeful ministerului a declarat că dimineața a avut o întâlnire cu secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, care a confirmat că Ungaria este un aliat de încredere care se adaugă la puterea organizaţiei militare.
"Ungaria contribuie la securitatea comunității europene și transatlantice și este un aliat de încredere al NATO. Totuși, vedem NATO și ca pe o comunitate de valori (...) De aceea considerăm important ca numai țările care respectă drepturile comunităților naționale să se poată apropia de NATO.”
"Din păcate, aceasta nu este situația în Ucraina de astăzi. Desigur, această situație nu este nouă. Din 2015, drepturile comunităților naționale, inclusiv ale comunității naționale maghiare, au fost reduse practic continuu", a adăugat el.
El a reamintit că, prin urmare, guvernul său a blocat continuu convocarea Comitetului NATO-Ucraina la nivel ministerial în ultimii ani, așa că acest lucru nu a avut loc până acum.
"Deși există o mare presiune asupra Ungariei în arena internațională pentru a renunța la protecția comunității naționale maghiare transcarpatice, secretarul general al NATO a dat dovadă de înțelegere în această problemă și a luat această îngrijorare în serios" a subliniat el
Cu toate acestea, secretarul general a anunțat că din diverse motive, ale căror detalii nu sunt responsabilitatea mea, va convoca ședința la nivel ministerial a Comitetului NATO-Ucraina în cadrul Consiliului Miniștrilor de Externe care va avea loc pe 4 aprilie, în ciuda deciziei maghiare de respingere, în ciuda faptului că credem că această ședință ar putea fi convocată doar dacă ar exista voință unanimă”
"Această decizie încalcă unitatea NATO, procedura pentru voința unită, dar, în același timp, nu putem face altceva decât să luăm act de decizia Secretarului General”
"Stoltenberg a promis că va acorda spațiu sugestiilor legate de protecția minorităților la această întâlnire." a adaugat el
„Bineînțeles că ne susținem poziția inițială, aș dori să precizez că nu vom sprijini nicio abordare semnificativă de integrare față de NATO sau Uniunea Europeană în ceea ce privește Ucraina până când drepturile comunității naționale maghiare vor fi restaurate în Ucraina"
Oricât de mare va fi presiunea, nu vom renunța la protecția maghiarilor transcarpatici, vom continua să luptăm pentru maghiarii transcarpați”- a spus el
Referitor la rolul Ungariei în cadrul NATO, el a spus că guvernul este mândru de evoluțiile care sporesc puterea forțelor armate și că țara va îndeplini în curând așteptarea ca două procente din produsul intern brut (PIB) să fie cheltuit pentru apărare, iar 20% din aceasta pentru dezvoltare, măsură care este deja implementată. .
Ungaria își îndeplinește deja una dintre aceste două așteptări, cu mult înainte de termenul limită și de promisiuni. În plus, la sfârșitul lunii, contribuția Ungariei la forțele NATO va atinge o etapă importantă, deoarece sediul diviziei multinaționale, care va fi situat la Székesfehérvár, își va atinge capacitatea operațională inițială.- a subliniat el. El a adăugat că importanța acestui lucru este demonstrată de faptul că comandantul șef al forțelor europene ale NATO vizitează cu această ocazie Ungaria, la invitația ministrului maghiar al apărării.
Ministrul s-a referit și la întâlnirea cu Comisarul pentru Energie al Uniunii Europene, Kadri Simson, și a subliniat că aprovizionarea cu energie a Ungariei este sigură, datorită investițiilor curajoase din ultimii ani, care în unele cazuri au fost implementate în ciuda amenințărilor.
Dacă nu am fi construit o conductă de gaz în direcția sud-sud-est, aprovizionarea cu gaz natural a Ungariei ar fi fizic imposibilă astăzi, dar având în vedere investițiile curajoase și deciziile curajoase, aprovizionarea cu energie a Ungariei este sigură”.- a anuntat el.
"Diversificarea ar necesita dezvoltări serioase de infrastructură în regiune, iar în această privință Ungaria va acționa împreună cu Bulgaria, Grecia și România."
Am discutat despre asta cu comisarul pentru energie și i-am cerut să trateze asta ca pe o chestiune europeană. Există o presiune constantă de la Bruxelles, care împinge statele membre în direcția cumpărării de gaze naturale din alte surse față de înainte. Dar știm că cumpărarea de gaze naturale necesită nu numai gaze naturale, ci și o conductă prin care să poată fi transportate”.- a anuntat el.
„Problema diversificării aprovizionării cu energie este într-adevăr o problemă europeană, deoarece este forțată de la Bruxelles, iar dacă este o problemă europeană, atunci este nevoie și de resurse europene”, a declarat el. El a atins, de asemenea, „situația nedemnă” conform căreia compania petrolieră croată a respins efortul lui Mol de a stabili un contract de capacitate pe termen lung și, în schimb, este dispusă să prelungească contractele pe trei luni.
„Profitând de situația de război, croații cer Mol un multiplu din prețul pieței ca taxă de tranzit pentru transportul petrolului pe conducta Adriatică”, a adăugat el, subliniind că, deși au fost promise investiții de extindere a capacității pentru o jumătate de an. , nu s-a întâmplat nimic în acest domeniu. Aceasta nu este doar responsabilitatea Croației, este și responsabilitatea Bruxelles-ului, deoarece este din nou o problemă europeană să se asigure că rutele alternative pentru rutele de transport imposibile din cauza războiului sunt disponibile dacă este necesar”, a declarat el.