Ungaria ar putea continua să blocheze ajutorul militar al UE către Ucraina, spune ministrul de externe Peter Szijjarto

04 Oct 2023
Ungaria ar putea continua să blocheze ajutorul militar al UE către Ucraina, spune ministrul de externe Peter Szijjarto

Ministrul de externe al Ungariei a declarat miercuri că guvernul său vrea garanții de la Kiev că o bancă maghiară, recent eliminată de pe lista ucraineană de sponsori ai războiului Rusiei, nu va fi plasată din nou pe această listă în viitor - un semn că Budapesta s-ar putea să nu fie pregătită să-și ridice veto-ul asupra unui pachet major de ajutor militar pentru Ucraina, scrie Washington Post.

Ministrul de externe Peter Szijjarto a spus că decizia de luni a Agenției Naționale pentru Prevenirea Corupției din Ucraina de a elimina OTP Bank de pe listă a fost un „pas în direcția cea bună”, dar că Ungaria are nevoie de asigurări suplimentare înainte de a-și schimba abordarea față de Ucraina în orice situație.

Ministerul de Externe al Ungariei a invitat agenția anticorupție a Ucrainei să vină la Budapesta „cât mai curând posibil” pentru a discuta despre listarea OTP, a spus Szijjarto, „pentru a putea negocia un acord care să garanteze că nu va fi luată (din nou) o astfel de decizie în viitor."

„Dacă se ajunge la un acord liniștitor acolo, atunci, desigur, va trebui să luăm în considerare ce pași justifică acest lucru din partea noastră”, a declarat Szijjarto într-o conferință de presă.

Ucraina a adăugat OTP pe lista sa de sponsori ai războiului în mai ca răspuns la continuarea operațiunilor instituției financiare în Rusia – și astfel plătind taxe către guvernul central – după ce Moscova și-a lansat invazia Ucrainei în februarie 2022.

Ca răspuns, Ungaria a blocat încă din luna mai un pachet de ajutor militar al UE pentru Kiev în valoare de 500 de milioane de euro, promițând că nu își va retrage veto-ul până când OTP va fi eliminat de pe listă.

Săptămâna trecută, agenția anticorupție a Ucrainei a eliminat temporar banca de pe listă, în speranța că Budapesta își va ridica veto-ul asupra finanțării. Dar oficialii maghiari au raportat că eliminarea temporară nu a fost suficientă, iar agenția a scos complet banca de pe listă luni.

Ministerul de Externe al Ungariei nu a răspuns la întrebările trimise prin e-mail despre dacă comentariile lui Szijjarto au indicat că Ungaria va continua să blocheze pachetul de ajutor al UE, în ciuda faptului că OTP a fost scos de pe lista sponsorilor de război.

Guvernul maghiar, condus de premierul naționalist Viktor Orbán, s-a luptat cu Kievul pentru o serie de probleme de când a început invazia pe scară largă a Rusiei.

Orbán, care a menținut legături cu președintele rus Vladimir Putin, a argumentat împotriva furnizării de arme Ucrainei și a refuzat să permită Ungariei să facă acest lucru și denunțat cu fermitate impunerea sancțiunilor UE asupra Moscovei, deși în cele din urmă nu a votat niciodată împotriva lor.

Săptămâna trecută, Orbán a pus la îndoială perspectiva ca UE să înceapă în curând negocierile pentru ca Ucraina să adere la bloc, declarând că este nerealist să lansăm procesul de aderare cu o țară aflată în război. El a declarat săptămâna trecută parlamentului maghiar că guvernul său „nu va sprijini Ucraina în nicio problemă internațională” până când drepturile lingvistice ale unei minorități maghiare din vestul Ucrainei nu vor fi restabilite.

Miercuri, Szijjarto a spus că Ungaria se așteaptă, de asemenea, ca Ucraina să elimine filiala rusă a OTP și a patru dintre directorii săi maghiari de pe listă de sancțiuni.

Alte stiri din Externe

Ultima oră