Premierul Viktor Orbán a ales să joace dur folosindu-se de dreptul de veto pentru a bloca ajutorul Ucrainei ca pârghie pentru a-și asigura partea din fondurile UE de recuperare Pnrr, scrie Politico
Guvernul ungar a blocat marți acordul privind un pachet de ajutor de 18 miliarde de euro pentru Ucraina, forțând Comisia Europeană și celelalte țări UE să caute o soluție alternativă pentru a se asigura că Kievul primește fondurile atât de necesare în ianuarie.
Comisia va analiza cum „să ofere Ucrainei soluția necesară deja din ianuarie”, a declarat comisarul UE pentru buget, Johannes Hahn, în timpul unei sesiuni publice a miniștrilor de finanțe ai blocului. Acest lucru ar presupune ceva asemănător cu așa-numita cooperare consolidată, o cale legală pentru a evita veto-urile, au spus oficialii UE.
Dar această soluție ar impune țărilor UE să ofere garanții bugetare naționale care, în unele cazuri, au nevoie de aprobarea parlamentară, lucru care ar putea dura ceva timp.
Premierul Ungariei Viktor Orbán a ales să joace dur, folosind dreptul de veto asupra aprobării ajutorului Ucrainei ca pârghie pentru a-și asigura partea din fondurile UE de recuperare. UE a încercat să rețină unele fonduri destinate Budapestei din cauza încălcării statului de drept.
Veto-ul Ungariei de marți a însemnat că deciziile privind toate celelalte dosare de pe agenda miniștrilor de finanțe — o rată minimă a impozitului pe profit, pe care Budapesta o blochează de asemenea, planul de redresare al Ungariei și granturile de 5,8 miliarde de euro precum și decizia de a îngheța 7,5 miliarde de euro din fondurile UE pentru Ungaria din cauza problemelor de corupție — toate acestea au fost amânate.
„Nu am fost capabili să adoptăm pachetul în ansamblu, dar nu vom fi descurajați”, a declarat ministrul ceh de finanțe Zbyněk Stanjura care deține funcția de președinte al reuniunii miniștrilor de finanțe." Ambiția noastră rămâne că vom începe plățile către Ucraina în ianuarie",
El a însărcinat Consiliul să lucreze la „o soluție susținută de 26 de state membre”, care ar evita dreptul de veto al Ungariei.
Președinția cehă trebuie acum să decidă calea de urmat: un posibil nou summit al miniștrilor de finanțe mai târziu în decembrie - 12 decembrie fiind propusă ca dată posibilă - sau să treacă problema la reuniunea liderilor UE de la mijlocul lunii decembrie.
Guvernele UE au până pe 19 decembrie să ia o poziție cu privire la înghețarea fondurilor UE pentru Ungaria. Orbán trebuie să-și adopte planul de redresare până la sfârșitul anului sau riscă să piardă 70% din granturile de 5,8 miliarde de euro.