Un tătar din Crimeea, viitor ministru ucrainean al apărării

04 Sep 2023
Un tătar din Crimeea, viitor ministru ucrainean al apărării

Volodymyr Zelensky a anunțat duminică numirea unui nou ministru al Apărării care îl va încloui pe actualul ministru Oleksiï Reznikov, scrie Le Figaro

Rustem Umerov, anunțat duminică seara de președintele ucrainean Volodymyr Zelensky ca următorul ministru al apărării, este un oficial proeminent al comunității tătarilor din Crimeea care a reprezentat Kievul în negocieri sensibile cu Moscova. Umerov, în vârstă de 41 de ani, s-a născut în ceea ce era atunci republica sovietică Uzbekistan, unde familia sa fusese exilată sub Stalin. Era copil când familia sa s-a reinstalat în Crimeea, atunci când tătarilor li s-a permis să se întoarcă acolo, în anii '80 și anii 90.

A început cariera în industria telecomunicațiilor în 2004 și a fost ales deputat din 2019. În parlament, a fost co-președinte al Platformei Crimeei, care a coordonat eforturile diplomatice internaționale pentru a inversa anexarea peninsulei de către Rusia în 2014. Timp de mulți ani a fost un consilier al liderului istoric al tătarilor din Crimeea, Mustafa Dzhemilev.

După anexarea Crimeei, ca și după începerea invaziei ruse a Ucrainei în februarie 2022, Rustem Umerov a participat, în mai multe rânduri, la negocieri discrete cu Moscova, în special cu privire la schimburile de prizonieri și evacuările de civili. El a făcut parte din delegația ucraineană la negocierile cu Moscova, sub egida Turciei și ONU, care au permis înființarea unui coridor maritim care să permită transportul cerealelor ucrainene prin Marea Neagră.

Alte stiri din Externe

Ultima oră