Un tablou de Claude Monet stropit cu supă de ecologiști are nevoie de restaurare

12 Feb 2024
Un tablou de Claude Monet stropit cu supă de ecologiști are nevoie de restaurare

Un tablou de Claude Monet a fost vandalizat. Pânza din 1872 avea o protectie de sticla, precizează muzeul, indicând însă că se va efectua „un raport de stare a picturii urmat de o restaurare”, scrie Le Figaro.

Muzeul de Arte Frumoase din Lyon a anunțat sâmbătă depunerea unei plângeri după pulverizarea unei pânze de sticlă a lui Monet de către doi activiști de la Răspuns Alimentar , o mișcare ecologistă care pretindea deja acțiuni similare împotriva Mona Lisei.

„Sâmbăta aceasta, 10 februarie, la 15:30, pictura lui Claude Monet, Primăvara, a făcut obiectul unui act de vandalism”, scrie Muzeul de Arte Frumoase din Lyon într-un comunicat de presă. Pânza din 1872 era protejată, precizează muzeul, indicând însă că se va efectua „un raport de stare a picturii și urmat de o restaurare” .

Chiar dacă pânza era bine protejată de sticlă, nu era la fel de protejată ca Mona Lisa, scrie Nouvelles du Jour. "În ceea ce privește pânza în sine, nu este imposibil ca lichidul să se fi infiltrat în spatele sticlei de protecție. Vom ști la începutul săptămânii viitoare dacă a fost deteriorat de stropi de supă a dezvăluit asistenta culturală Nathalie Perrin-Gilbert.

„Muzeul va depune plângere pentru un act de vandalism ”, adaugă comunicatul de presă, care precizează că cei doi activiști au fost arestați. Potrivit unui comunicat de presă al Riposte Alimentaire, doi activiști au aruncat supă pe masă în timp ce scandau, potrivit unui videoclip difuzat de Răspuns Alimentar: „Primăvara aceasta va rămâne singura dacă nu reacționăm. Ce vor picta viitorii noștri artiști? La ce vom visa dacă nu va mai fi primăvară?"

Supă pe Mona Lisa

Acest colectiv și-a revendicat deja acțiunea desfășurată la sfârșitul lunii ianuarie la muzeul Luvru din Paris unde doi activiști au stropit Mona Lisa cu supă. Pictura era protejată de sticlă blindată și, prin urmare, nu a suferit nicio pagubă. Acești doi activiști, arestați, vor trebui să plătească o contribuție cetățeană unei asociații de asistență a victimelor, potrivit parchetului din Paris.

Mișcarea ecologistă "Răspuns Alimentar" se prezintă ca o „campanie de rezistență civilă franceză care își propune să aducă o schimbare radicală în societate la nivel climatic și social” . „Iubim arta ”, asigură mișcarea, „dar viitorii noștri artiști nu vor mai avea nimic de pictat pe o planetă arsă”. 

Într-un mesaj difuzat pe X, primarul ecologist din Lyon a spus că „regretă acțiunea” . „Dar în fața urgenței climatice, anxietatea este legitimă. Răspundem cu acțiune hotărâtă ”, a adăugat el.

Alte stiri din Externe

Ultima oră