Un ofițer ucrainean retrogradat după ce s-a plâns de lipsa trupelor antrenate și a spus că pierderile ucrainene ar fi foarte mari

18 Mar 2023
Un ofițer ucrainean retrogradat după ce s-a plâns de lipsa trupelor antrenate și a spus că pierderile ucrainene ar fi foarte mari

Ofițerul a vorbit cu ziarul Washington Post, cu fața descoperită, pentru a avertiza despre lipsa mijloacelor și a soldaților pentru a conduce următoarea contraofensivă de la Kiev, așteptată în primăvară, scrie Le Figaro.

Anul 2023 va fi „anul victoriei”, a promis la 1 ianuarie Volodymyr Zelensky. În acest proces, șeful informațiilor militare ucrainene a asigurat că Crimeea va fi eliberată înainte de vară. Comunicarea în timpul războiului este o artă indispensabilă pe care Ucraina a stăpânit-o la perfecție încă din primele zile ale invaziei ruse.

O problemă majoră în conflict, informațiile sunt blocate ferm de guvern. Kievul alternează între declarațiile patriotice și alertele asupra dificultăților întâmpinate pe front pentru a-și sensibiliza aliații, ca atunci când președintele ucrainean se îngrijora de o „situație complicată” la Bakhmut. Și guvernul intenționează să continue controlul acestei comunicări.

Un ofițer ucrainean a fost astfel retrogradat după ce s-a plâns de lipsa muniției și a trupelor antrenate în coloanele Washington Post. Locotenent-colonelul Anatoliy Kozel de la Brigada 46 de asalt aerian a subliniat în special în ziarul american dificultatea luptei cu trupe de soldați neprofesioniști, care nu au cunoscut niciodată focul.

Lipsa de antrenament

Nu îmi lasă timp să le pregătesc în mod corespunzător. Îmi spun să-i iau direct în lupte. Dar la fața locului, [acești soldați] au lăsat totul și au fugit”, s-a plâns soldatul, explicând că noii recruți se temeau de zgomotul focuri de armă și nu aruncaseră niciodată o grenadă. Avem nevoie de instructori NATO în centrele noastre de instruire, iar instructorii noștri trebuie trimiși în tranșee pentru că nu și-au făcut treaba”, a mai pledat ofițerul.

Potrivit acestuia, pierderile ucrainene ar fi foarte mari, de unde și dificultatea reînnoirii trupelor cu luptători cu experiență. Din cei 500 de soldați din brigada sa, 100 ar fi fost uciși în acțiune, iar ceilalți 400 ar fi răniți, a susținut el, ducând la o schimbare completă cu trupe noi și slab pregătite. Dacă Kievul alege să nu comunice numărul victimelor taberei sale, surse occidentale estimează pierderile ucrainene la peste 100.000 de morți și răniți.

Ofițerul brigăzii aeropurtate, angajat în special în bătălia de la Soledar s-a încheiat cu o înfrângere ucraineană, raportează, de asemenea, în articol lipsuri grave de muniție, în special de obuze de mortar sau grenade pentru lansatoarele de grenade americane Mk19.

La un an de la invazia rusă, într-un conflict în care toată lumea pariază pe uzura taberei adverse într-un război mortal de uzură, acest avertisment face ecoul videoclipurilor soldaților ruși mobilizați difuzate pe rețelele de socializare în care militarii îl provoacă direct pe Vladimir Putin . să-și raporteze suferința pe front, precum și lipsa armelor și munițiilor.

Retrogradare și demisie

Ca răspuns, armata a decis să-l retrogradeze pe militar, invocând „informații inexacte” cu privire la pierderile militare „în mod semnificativ supraestimate”, a detaliat un purtător de cuvânt al armatei ale cărui observații sunt raportate de mass-media online Ukrayinska PravdaOfițerul sancționat a încălcat și mai presus de toate obligația de rezervă „în conformitate cu standardele NATO, care au fost implementate și în Forțele Armate ucrainene”, a precizat purtătorul de cuvânt. Acesta din urmă a adăugat că un militar trebuia să obțină autorizație de la comandamentul său pentru orice comunicare cu mass-media.

Potrivit aceluiași ziar, ofițerul în cauză a fost transferat din postul său de comandă al brigăzii 46 într-un post de adjunct la centrul de pregătire al armatei, iar în acest sens a solicitat demiterea din urma acestei sarcini. Soldatul nu ar fi fost singurul care a suferit nemulțumirile ierarhiei. Sergentul Oleksandr Pogrebyskyi din aceeași brigadă a fost, de asemenea, transferat ca instructor șef al unității în centrul de instruire.

Aceste retrogradări au stârnit reacții în Ucraina, în special în cadrul batalionului. Nu vom tăcea”, a spus un soldat din brigada 46 într-o rubrică publicată în Ukrayinska Pravda. Societatea noastră este total opusul Federației Ruse [...] nu avem și nu vom avea un țar”, proclamă Volodimir Șevcenko, care nu și-a ascuns identitatea, regretând că „unul dintre cei mai buni luptători ai acestui război de nouă ani „a fost înlăturat din postul său. 

Îi pasă de viața soldaților și cere schimbări pentru a realiza o contraofensivă de succes ”, a mai regretat într-o postare pe Facebook jurnalistul și șeful presei online CensorSper că comandamentul va analiza situația”, a conchis el.

 

Alte stiri din Externe

Ultima oră