WashingtonPost: Ucraina duce lipsă de trupe calificate și de muniții pe măsură ce pierderile și pesimismul cresc

15 Mar 2023
WashingtonPost: Ucraina duce lipsă de trupe calificate și de muniții pe măsură ce pierderile și pesimismul cresc

Calitatea forței militare a Ucrainei, cândva considerată un avantaj substanțial față de Rusia, a fost degradată de un an de pierderi care i-au scos pe mulți dintre cei mai experimentați luptători de pe câmpul de luptă, determinând unii oficiali ucraineni să pună la îndoială disponibilitatea Kievului de a a organiza o mult așteptată ofensivă de primăvară, scrie WashingtonPost

Oficialii americani și europeni au estimat că până la 120.000 de soldați ucraineni au fost uciși sau răniți de la începutul invaziei Rusiei la începutul anului trecut, în comparație cu aproximativ 200.000 din partea rusă, care are o armată mult mai mare și o populație triplă de unde poate atrage recruți. Ucraina păstrează secretul numărului de victime, chiar și față de cei mai convinși susținători occidentali.

Pe lângă statistici, un aflux de recruți neexperimentați, aduși pentru a acoperi pierderile, a schimbat profilul forței ucrainene, care suferă și de deficit de muniție, inclusiv obuze de artilerie și bombe, potrivit personalului militar de pe teren.

„Cel mai valoros lucru în război este experiența de luptă”, a spus un comandant de batalion din Brigada 46 de asalt aerian, care este identificat doar prin indicativul său, Kupol, în conformitate cu protocolul militar ucrainean. „Un soldat care a supraviețuit șase luni de luptă și un soldat care a venit dintr-un poligon de tragere sunt doi soldați diferiți. Este raiul și pământul.”

„Și sunt doar câțiva soldați cu experiență de luptă”, a adăugat Kupol. „Din păcate, toți sunt deja morți sau răniți.”

Asemenea evaluări sumbre au răspândit un pesimism palpabil, chiar dacă în cea mai mare parte nespus, din primele linii către coridoarele puterii din Kiev. O incapacitate a Ucrainei de a executa o contraofensivă foarte populară ar alimenta noi critici că Statele Unite și aliații săi europeni au așteptat prea mult timp, până când forța s-a deteriorat deja, pentru a aprofunda programele de antrenament și a furniza vehicule blindate de luptă, inclusiv tancuri de luptă Bradley și Leopard.

Situația de pe câmpul de luptă acum poate să nu reflecte o imagine completă a forțelor Ucrainei, deoarece Kievul antrenează separat trupele pentru contraofensiva viitoare și îi împiedică în mod deliberat de la luptele actuale, inclusiv în apărarea Bakhmut, a spus un oficial american, vorbind cu condiția anonimatului.

Andriy Yermak, șeful biroului prezidențial al Ucrainei, a declarat că starea forței ucrainene nu îi diminuează optimismul cu privire la o contraofensivă viitoare. „Nu cred că ne-am epuizat potențialul”, a spus Yermak. „Cred că în orice război, vine un moment în care trebuie să pregătești personal nou, ceea ce se întâmplă chiar acum.”

Și situația pentru Rusia poate fi proastă. În timpul unei reuniuni a NATO de luna trecută, ministrul britanic al apărării, Ben Wallace, a declarat că 97% din armata Rusiei era deja dislocată în Ucraina și că Moscova suferă „nivelurile de uzură din Primul Război Mondial”.

Kupol a spus că vorbește în speranța de a asigura o pregătire mai bună pentru forțele ucrainene la Washington și că speră că trupele ucrainene reținute pentru o contraofensivă viitoare vor avea mai mult succes decât soldații neexperimentați care se află acum pe front sub comanda sa.

„Există întotdeauna credința într-un miracol”, a spus el. „Fie va fi un masacru și cadavre, fie va fi o contraofensivă profesională. Există două opțiuni. Va fi o contraofensivă în orice caz.”

Cât de mult sporirea ajutorului militar occidental și a pregătirii va înclina balanța într-o astfel de ofensivă de primăvară rămâne incert, având în vedere cicatricile uzurii care încep să se arate.

Un înalt oficial al guvernului ucrainean, care a vorbit sub condiția anonimatului, a numit numărul de tancuri promise de Occident drept o sumă „simbolică”. Alții și-au exprimat în privat pesimismul că promiteau că proviziile vor ajunge chiar pe câmpul de luptă la timp.

„Dacă ai mai multe resurse, ataci mai activ”, a spus oficialul superior. „Dacă ai mai puține resurse, te aperi mai mult. O să ne apărăm. De aceea, dacă mă întrebați pe mine personal, nu cred într-o mare contraofensivă pentru noi. Mi-ar plăcea să cred în asta, dar mă uit la resurse și întreb: „Cu ce?” Poate vom avea niște descoperiri localizate.”

„Nu avem oamenii sau armele”, a adăugat oficialul superior. „Și știi raportul: când ești în ofensivă, pierzi de două ori sau de trei ori mai mulți oameni. Nu ne putem permite să pierdem atât de mulți oameni.”

O astfel de analiză este mult mai puțin optimistă decât declarațiile publice ale conducerii politice și militare a Ucrainei.

Președintele ucrainean Volodimir Zelensky a descris anul 2023 drept „anul victoriei” pentru Ucraina. Șeful său de informații militare, Kyrylo Budanov, a promovat posibilitatea ca ucrainenii să plece în vacanță în această vară în Crimeea, peninsula pe care Rusia a anexat-o ilegal din Ucraina în urmă cu nouă ani.

„Președintele nostru ne inspiră să câștigăm”, a declarat generalul colonel Oleksandr Syrsky, comandantul forțelor terestre ale Ucrainei, într-un interviu pentru The Washington Post. „În general, toți gândim la fel și înțelegem că pentru noi este desigur necesar să câștigăm până la sfârșitul anului. Și este real. Este real dacă ni se oferă tot ajutorul pe care ni l-au promis partenerii noștri.”

În primele linii, însă, starea de spirit este întunecată.

Kupol, care a consimțit să fie fotografiat și a spus că înțelege că s-ar putea confrunta cu o greșeală personală pentru că a dat o evaluare sinceră, a descris că a mers la luptă cu soldați proaspăt recrutați care nu au aruncat niciodată o grenadă, care și-au abandonat cu ușurință pozițiile sub foc și cărora le lipsește încrederea în manipularea armelor de foc.

Unitatea sa s-a retras din Soledar, în estul Ucrainei, în timpul iernii, după ce a fost înconjurată de forțele ruse care au capturat ulterior orașul. Kupol și-a amintit că sute de soldați ucraineni din unitățile care luptau alături de batalionul său și-au abandonat pur și simplu pozițiile, chiar dacă luptătorii pentru grupul de mercenari Wagner din Rusia au continuat.

După un an de război, Kupol, locotenent colonel, a spus că batalionul său este de nerecunoscut. Din cei aproximativ 500 de soldați, aproximativ 100 au fost uciși în acțiune și alți 400 au fost răniți, ceea ce a dus la o rotație completă. Kupol a spus că este singurul profesionist militar din batalion și a descris lupta de a conduce o unitate compusă în întregime din trupe fără experiență.

„Primesc 100 de soldați noi”, a spus Kupol. „Nu îmi lasă timp să îi pregătesc. Ei spun: „Ia-i în luptă”. Pur și simplu aruncă totul și fug. Asta este. Înțelegi de ce? Pentru că soldatul nu trage. Îl întreb de ce, iar el îmi spune: „Mi-e frică de sunetul împușcăturii”. Și din anumite motive, nu a aruncat niciodată o grenadă. … Avem nevoie de instructori NATO în toate centrele noastre de instruire, iar instructorii noștri trebuie să fie trimiși acolo în tranșee. Pentru că au eșuat în sarcina lor.”

El a descris lipsa severă de muniție, inclusiv lipsa bombelor simple și a grenadelor pentru MK 19 fabricate în SUA.

Ucraina s-a confruntat, de asemenea, cu o penurie acută de obuze de artilerie, pe care Washingtonul și aliații săi s-au grăbit să o rezolve, discuțiile despre cum să susțină stocurile ucrainene dominând întâlnirile zilnice despre război la Consiliul Național de Securitate de la Casa Albă. Eforturile Washingtonului au menținut Ucraina în luptă, dar ratele de utilizare sunt foarte mari, iar deficitul persistă.

„Ești în prima linie”, a spus Kupol. „Ei vin spre tine și nu ai cu ce să tragi.”

Kupol a spus că Kievul trebuie să se concentreze pe o mai bună pregătire a noilor trupe într-un mod sistematic. „Este ca și cum tot ceea ce facem este să acordăm interviuri și să le spunem oamenilor că am câștigat deja, doar puțin mai departe, două săptămâni, și vom câștiga”, a spus el.

Dmytro, un soldat ucrainean, a descris aceleași condiții. Unii dintre trupele cu mai puțină experiență care servesc în poziția sa în Brigada 36 Marină din regiunea Donețk „se tem să părăsească tranșeele”, a spus el. Bombardamentele sunt atât de intense uneori, a spus el, încât un soldat va avea un atac de panică, apoi „alții îl prind”.

Prima dată când i-a văzut pe tovarășii soldați foarte zdruncinați, a spus Dmytro, a încercat să le explice realitatea riscurilor. Data viitoare, a spus el, ei „pur și simplu au fugit din post”.

„Nu îi învinovăţesc”, a spus el. „Erau atât de confuzi.”

Provocările provin din pierderi abrupte. Generalul Valery Zalujni, comandantul șef al Ucrainei, a declarat în august că aproape 9.000 dintre soldații săi au murit. În decembrie, Mykhailo Podolyak, un consilier al lui Zelensky, a declarat că numărul a ajuns la 13.000. Dar oficialii occidentali au dat estimări mai mari și, în orice caz, cifrele ucrainene au exclus numărul mult mai mare de răniți care nu mai sunt capabili să lupte.

Un oficial german, vorbind cu condiția anonimatului a spus că Berlinul estimează că victimele ucrainene, inclusiv morți și răniți, sunt de până la 120.000. „Nu ne împărtășesc informațiile pentru că nu au încredere în noi”, a spus oficialul.

Între timp, o ofensivă rusă se construiește de la începutul lunii ianuarie, potrivit lui Syrsky. Budanov, șeful serviciilor secrete militare din Ucraina, a declarat luna trecută că Rusia are peste 325.000 de soldați în Ucraina, iar alți 150.000 de militari mobilizați s-ar putea alătura în curând luptei. Soldații ucraineni raportează că sunt depășiți numeric și au mai puține muniții.

Un an în tranșee l-a călit pe președintele Ucrainei

Miza pentru Ucraina în următoarele luni este deosebit de mare, deoarece țările occidentale care ajută Kievul caută să vadă dacă forțele ucrainene pot prelua din nou inițiativa și recuperează mai mult teritoriu sub controlul rusesc.

Rusia se confruntă, de asemenea, cu probleme de muniție, forță armată și motivație – și a înregistrat doar câștiguri progresive în ultimele luni, în ciuda stării tensionate a forțelor Ucrainei. Oricât de grave sunt pierderile Ucrainei, cele ale Rusiei sunt mai grave, a spus oficialul american.

„Întrebarea este dacă avantajul relativ al Ucrainei este suficient pentru a-și atinge obiectivele și dacă aceste avantaje pot fi susținute”, a spus Michael Kofman, analist militar la CNA din Virginia. „Asta nu depinde doar de ei, ci și de Occident.”

În ciuda rapoartelor conform cărora luptători ruși mobilizați neantrenați au fost aruncați în luptă, Syrsky a spus că cei care sosesc acum sunt bine pregătiți. „Trebuie să trăim și să luptăm în aceste realități”, a spus el. „Desigur, este problematic pentru noi. … Ne obligă să fim mai precisi în tragerile noastre, mai detaliați în recunoașterea noastră, mai atenți în alegerea pozițiilor și mai detaliați în organizarea interacțiunii dintre unități. Nu există nici o altă cale."

Câștigurile recente ale Rusiei – în special în jurul lui Bakhmut – nu au înclinat în mod semnificativ câmpul de luptă, iar oficialii militari americani au spus că, chiar dacă Rusia va prelua Bakhmut, aceasta ar avea o importanță strategică mică. Dar având în vedere pierderile grele pe care le suferă Ucraina acolo, oficialii de la Washington au pus sub semnul întrebării refuzul Kievului de a se retrage. Statele Unite au sfătuit Ucraina să se retragă din oraș din ianuarie, a spus oficialul american.

Un oficial ucrainean, care a vorbit sub condiția anonimatului, deoarece nu era autorizat să vorbească în public, a spus că bătălia pentru Bakhmut epuizează forțele ruse acolo - în principal luptători Wagner, care au fost cei mai eficienți ai Moscovei în ultima vreme - și că unitățile ucrainene care apără orașul oricum nu au fost programate să fie dislocate în viitoarele operațiuni ofensive.

Ucraina și-a pierdut mulți dintre ofițerii subiecți care au primit pregătire americană în ultimii nouă ani, erodând un corp de lideri care au ajutat să distingă ucrainenii de inamicii lor ruși la începutul invaziei, a spus oficialul ucrainean. Acum, a spus oficialul, acele forțe trebuie înlocuite. „Mulți dintre ei au fost uciși”, a spus oficialul.

La începutul invaziei, ucrainenii s-au grăbit să se ofere voluntari pentru serviciul militar, dar acum bărbații din toată țara, care nu s-au înscris, au început să se teamă că li se înmânează documente pe stradă. Serviciul de securitate internă al Ucrainei a închis recent conturile Telegram care îi ajutau pe ucraineni să evite locațiile în care autoritățile distribuiau somații.

Inițial, Statele Unite și-au concentrat antrenamentul pe noile sisteme de arme pe care Washingtonul a decis să le ofere Kievului, cum ar fi piese de artilerie M777 și lansatoare de rachete HIMARS. În ianuarie, după aproape un an de război total, Statele Unite au început să antreneze forțele ucrainene în război cu arme combinate. Doar un batalion, din aproximativ 650 de oameni, a finalizat până acum pregătirea în Germania.

Batalioane ucrainene suplimentare vor finaliza antrenamentul până la sfârșitul lunii martie, iar programul se va adapta pe măsură ce nevoile Ucrainei evoluează, a declarat locotenent-colonelul Garron Garn, purtător de cuvânt al Pentagonului.

Secretarul Apărării, Lloyd Austin, „rămâne concentrat pe asigurarea faptului că Ucraina primește pregătirea de care are nevoie pentru lupta actuală”, a spus Garn. Statele Unite „lucrează non-stop” pentru a îndeplini nevoile de securitate ale Ucrainei, pe lângă investițiile de miliarde de dolari pentru a produce și procura muniție de artilerie, a spus el.

„Concluzia este că le oferim ucrainenilor ceea ce au nevoie, atunci când au nevoie”, a spus Garn. „Și așa cum au subliniat în mod repetat președintele Biden și secretarul Austin, vom continua să sprijinim Ucraina atâta timp cât va fi necesar”.

Chiar și cu echipamente și antrenamente noi, oficialii militari americani consideră că forța Ucrainei este insuficientă pentru a ataca pe tot frontul uriaș , unde Rusia și-a ridicat apărări substanțiale, așa că trupele sunt antrenate să cerceteze punctele slabe care le permit să scape cu tancuri și vehicule blindate. .

Rusia avansează în Bakhmut trimițând valuri de mercenari la moarte sigură

Marea Britanie pregătește, de asemenea, recruți ucraineni, inclusiv aproximativ 10.000 anul trecut, cu alți 20.000 așteptați în acest an. Uniunea Europeană a anunțat că va antrena 30.000 de ucraineni în 2023.

Ucraina a reținut soldații pentru o ofensivă de primăvară și i-a antrenat ca parte a brigăzilor de asalt nou asamblate. Kievul organizează, de asemenea, batalioane în jurul noilor vehicule de luptă și tancuri pe care națiunile occidentale le oferă.

Syrsky a spus că este concentrat să mențină linia împotriva atacurilor rusești, în timp ce adjuncții săi pregătesc soldații pentru următoarea ofensivă.

„Trebuie să câștigăm timp pentru a pregăti rezervele”, a spus Syrsky, referindu-se la soldații ucraineni care se antrenează în străinătate cu arme occidentale. „Știm că trebuie să facem față acestui atac pentru a pregăti în mod corespunzător rezervele care vor lua parte la acțiunile viitoare. … Unii oameni apără, alții se pregătesc.”

Oficialii americani au spus că se așteaptă ca ofensiva Ucrainei să înceapă la sfârșitul lunii aprilie sau începutul lunii mai și sunt foarte conștienți de urgența aprovizionării Kievului, deoarece un război prelungit ar putea favoriza Rusia, care are mai mulți oameni, bani și producție de arme.

Întrebat la o audiere recentă a Congresului cât de mult mai mult ajutor american ar putea fi necesar, șeful politic al Pentagonului, Colin Kahl, le-a spus parlamentarilor Camerei că nu știe. „Nu știm cursul sau traiectoria conflictului”, a spus Kahl. „S-ar putea încheia peste șase luni de acum, s-ar putea încheia peste doi ani, peste trei ani.”

Alte stiri din Externe

Ultima oră