Un memorial și un lagăr de concentrare din Germania au fost au fost pictate cu simboluri ucrainene de extremă dreapta

22 Apr 2022
Un memorial și un lagăr de concentrare din Germania au fost au fost pictate cu simboluri ucrainene de extremă dreapta Galerie foto (2)

Mesaje cu simboluri ucrainene și de extremă dreapta pictate cu vopsea albastră și galbenă au fost găsite pe două monumente memoriale din Neubrandenburg, nord-estul Germaniei. Autoritatile germane au deschis o anchetă, scrie Libération.

Mai multe mesaje publicate pe rețeaua de socializare Twitter susțin că „refugiații ucraineni au vandalizat un monument dedicat soldaților sovietici și prizonierilor din lagărele de concentrare ale celui de-al Doilea Război Mondial”.

Fotografiile distribuite online provin dintr-un articol al ziarului german Nordkurier, publicat miercuri, 20 aprilie, care relatează că memorialul sovietic precum și monumentul dedicat femeilor victime ale lagărelor de concentrare din Neubrandenburg, oraș situat în nordul la est de Germania, au fost acoperite cu numeroase graffiti albastru și galben, și cu steagul ucrainean.

Autorul articolului, Mirko Hertrich, descrie prejudiciul pe care el însuși a observat: „Pe memorialul sovietic se putea citi în ucraineană: „Glorie Ucrainei” (Слава Україні!) și „Glorie eroilor” (Героям слава!) . Acesta este salutul oficial al Forțelor Armate ucrainene.” O svastică și o cruce celtică au mai fost înscrise pe o placă.

Simbolul "Wolfsangel" a fost folosit de național-socialiști, printre alții, și, prin urmare, este considerat un semn al organizațiilor neconstituționale din Germania. Regimentul ucrainean „Azov” , pe care experții îl clasifică drept naționalist și extremist de dreapta și care apără în prezent orașul-port Mariupol, are "Wolfsangel" în stemă, mai scrie ziarul german.

Totuși rolul refugiaților ucraineni nu este menționat în articol așa cum sustin rețelele de socializare. Actele de vandalism au fost comise „de persoane necunoscute” și o anchetă a fost încredințată inspecției poliției judiciare din Neubrandenburg.

Contactată de jurnalistii de la Libération, conducerea poliției din Neubrandenburg a răspuns că, în acest stadiu, „nu este încă clar cine a vandalizat monumentul sovietic de aici, în Neubrandenburg. Noi investigăm toate posibilitățile”.

În ciuda inscripțiilor albastre și galbene în chirilic, polițiștii consideră că „nu înseamnă că a fost scris de ucraineni. Este doar o posibilitate din multe.”

Alte stiri din Externe

Ultima oră