Un jurnalist american a fost arestat în Rusia sub acuzația de spionaj

30 Mar 2023
Un jurnalist american a fost arestat în Rusia sub acuzația de spionaj

Este o premieră în istoria recentă a Rusiei. Serviciile de securitate ruse (FSB) au anunțat joi arestarea lui Evan Gershkovich, corespondent al ziarul american Wall Street Journal, sub acuzația de spionaj, scrie TF1Info

„FSB a dejucat activitatea ilegală a corespondentului acreditat la Ministerul Afacerilor Externe (...) al biroului de la Moscova al ziarului american Wall Street Journal, cetățeanul Statelor Unite Evan Gershkovich”, a indicat serviciul federal de securitate rus într-o declarație citată de agențiile ruse. 

El este „suspectat de spionaj în beneficiul Statelor Unite” și de strângere de informații „despre o companie din complex militar-industrial rus ”.

Câteva ore mai târziu, jurnalistul a fost dus în arest, a audiat o instanță. „Prin decizia instanței din Moscova Lefortovo din 30 martie 2023 privind Gershkovich E., suspectat de săvârșirea unei infracțiuni (...), s-a ales o măsură preventivă sub forma reținerii (...) până la 29 mai, 2023 ”, a spus instanța într-un comunicat. Detenția sa poate fi prelungită la sfârșitul acestei perioade. 

Jurnalistul „prins în flagrant”, potrivit rușilor

Arestarea unui jurnalist străin sub o astfel de acuzație este fără precedent în istoria recentă a Rusiei. Potrivit diplomației ruse, el a fost arestat după ce a fost „prins în flagrant”. „Ceea ce făcea colaboratorul publicației americane Wall Street Journal la Ekaterinburg nu avea nimic de-a face cu jurnalismul”, a declarat purtătoarea de cuvânt a diplomatiei ruse, Maria Zakharova, pe Telegram. 

Ea a adăugat, fără a cita un exemplu concret, că reporterul „nu a fost primul occidental celebru care a fost prins în flagrant” și că alții „utilizaseră statutul de „corespondent străin” pentru acoperirea activităților lor”. Cu toate acestea, nici un jurnalist occidental nu fusese reținut în Rusia până atunci.

Kremlinul a avertizat apoi Washingtonul împotriva oricărei forme de represalii care vizează mass-media rusă care lucrează în Statele Unite. „Sperăm că nu va exista și nici nu ar trebui să existe”, a declarat reporterilor purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

Cotidianul „preocupat de siguranța” jurnalistului său

Cotidianul american a declarat într-un scurt comunicat de presă „profund îngrijorat pentru siguranța” lui Evan Gershkovich și „a respins vehement” acuzațiile de spionaj. El cere eliberarea acestui jurnalist „de încredere și conștiincios”. 

Franța și-a exprimat îngrijorarea și a cerut Rusiei să respecte libertatea presei. „Suntem deosebit de îngrijorați și am avut ocazia să condamnăm atitudinea represivă a Rusiei” fie în privința presei ruse, fie a presei străine, a declarat Anne-Claire Legendre, purtătorul de cuvânt al Ministerului francez al Afacerilor Externe, în cadrul unui briefing de presă.

Înainte de a se alătura cotidianului american în 2022, Evan Gershkovich a fost corespondent pentru AFP la Moscova și, înainte, pentru ziarul în limba engleză Moscow Times . Perfect vorbitor de rusă, jurnalistul în vârstă de 31 de ani este de origine rusă, iar părinții săi sunt stabiliți în Statele Unite, scrie Le Figaro.

Wall Street Journal este profund preocupat de securitate.

Comunicat de presă Wall Street Journal

The Wall Street Journal este profund îngrijorat de siguranța” lui Evan Gershkovich, a spus cotidianul într-o scurtă declarație. ONG-ul Reporteri Fără Frontiere s-a declarat „alarmat” de „ceea ce pare a fi o măsură de represalii: jurnaliştii nu trebuie vizaţi! Diplomația rusă a spus că jurnalistul a fost prins „mâna în sac”. 

„ Sperăm că nu vor exista ” represalii împotriva presei ruse din Statele Unite, a adăugat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, asigurând că jurnalistul american a fost prins în „flagrante delicte  de spionaj.

Analistul independent rus Tatiana Stanovaya, care conduce centrul de analiză R.Politik, a remarcat că Rusia și-a înăsprit recent legislația de spionaj de la atacul asupra Ucrainei din februarie 2022. „Problema este că noua legislație rusă (...) face posibilă. să închidă timp de douăzeci de ani pe oricine este interesat de afacerile militare, de operațiunea militară specială (în Ucraina), de grupuri militare private (cum ar fi Wagner), de statul armată ”, a scris ea pe Facebook. Dar mai notează că FSB a reușit să-l ia pe jurnalistul „ostatic” în vederea unui posibil schimb de prizonieri.

Alte stiri din Externe

Ultima oră