Un înalt oficial de la Casa Albă implicat în discuții secrete cu cei mai apropiați consilieri ai lui Putin

07 Noi 2022
Un înalt oficial de la Casa Albă implicat în discuții secrete cu cei mai apropiați consilieri ai lui Putin

Jake Sullivan a purtat discuții confidențiale cu omologii ruși pe fondul îngrijorărilor legate de escaladare și amenințările nucleare, scrie Wall StreetJournal.

Cel mai important consilier pentru securitate națională al președintelui Biden s-a angajat în ultimele luni în conversații confidențiale cu consilieri de top ai președintelui rus Vladimir Putin, într-un efort de a reduce riscul unui conflict mai larg asupra Ucrainei și de a avertiza Moscova împotriva utilizării armelor nucleare sau a altor arme de distrugere în masă, au declarat oficialii americani și cei aliați.

Oficialii au spus că consilierul american pentru securitate națională, Jake Sullivan, a fost în contact cu Yuri Ushakov, un consilier pentru politică externă al domnului Putin. Dl Sullivan a vorbit, de asemenea, cu omologul său direct din guvernul rus, Nikolai Patrushev, au adăugat oficialii. Scopul a fost acela de a se proteja împotriva riscului de escaladare și de a menține canalele de comunicații deschise, și nu de a discuta despre o reglementare a războiului din Ucraina, au spus oficialii.

Întrebată dacă Sullivan s-a angajat în conversații nedezvăluite cu Ushakov sau Patrushev, purtătoarea de cuvânt a Consiliului Național de Securitate, Adrienne Watson, a spus: „Oamenii pretind o mulțime de lucruri” și a refuzat să comenteze. Kremlinul nu a răspuns la o solicitare de comentarii.

Discuțiile nepublicate vin pe măsură ce contactele diplomatice tradiționale dintre Washington și Moscova s-au diminuat, iar domnul Putin și consilierii săi au sugerat că ar putea recurge la utilizarea armelor nucleare pentru a proteja teritoriul Rusiei, precum și câștigurile obținute în invazia sa în Ucraina în acest an.

În ciuda sprijinului său pentru Ucraina și a măsurilor punitive împotriva Rusiei pentru invazie, Casa Albă a spus că menținerea unui anumit nivel de contact cu Moscova este imperativă pentru atingerea anumitor interese reciproce de securitate națională.

Câțiva oficiali americani au spus că Sullivan este cunoscut în cadrul administrației ca susținând o linie de comunicare cu Rusia, chiar dacă alți factori de decizie consideră că discuțiile în mediul diplomatic și militar actual nu ar fi fructuoase.

Oficialii nu au furnizat datele și numărul precis al apelurilor și nu au spus dacă acestea au fost productive. Unii foști oficiali americani au spus că este util pentru Casa Albă să mențină contactul cu Kremlinul, deoarece relațiile dintre SUA și Rusia sunt la cel mai scăzut punct de la sfârșitul Războiului Rece.

„Cred că este întotdeauna important, în special pentru țările cu arme nucleare, să menținem canale deschise de comunicare pentru a ajuta la înțelegerea ce gândește fiecare parte și, prin urmare, pentru a evita posibilitatea unei confruntări sau război accidental”, a spus Ivo Daalder, care a fost ambasador SUA la NATO în timpul administrației Obama. „Consilierii de securitate națională sunt cel mai apropiat canal de Biroul Oval, fără a-l aduce pe președinte direct în acel canal de comunicare.”

Președintele Biden a căutat să creeze o relație de lucru cu Putin în timpul primului său an de mandat, care a culminat cu un summit la Geneva în iunie 2021. Acele discuții au vizat Ucraina, unde părțile aveau diferențe clare, printre o serie de alte subiecte.

Până în octombrie, totuși, serviciile de informații americane au indicat că forțele ruse se pregăteau să invadeze Ucraina. Directorul CIA, William Burns, a fost trimis la Moscova la începutul lunii noiembrie 2021 pentru a-l avertiza pe domnul Putin împotriva unei invazii.

Biden a vorbit de două ori cu Putin în decembrie 2021 și din nou în februarie 2022 pentru a încerca să evite un atac rusesc în timp ce diplomații americani s-au angajat cu omologii lor ruși. După ce forțele ruse au invadat Ucraina pe 24 februarie, contactele diplomatice și militare dintre cele două părți au devenit rare.

Oficialii au spus că Sullivan a asumat un rol principal în coordonarea politicii și planurilor administrației Biden ca răspuns la invazia Ucrainei de către Rusia – ceva de așteaptat de la principalul consilier pentru securitate națională al președintelui. Cu toate acestea, el a fost implicat și în eforturi diplomatice, inclusiv într-o vizită vineri la Kiev pentru a discuta cu președintele Ucrainei, Volodimir Zelensky, și cu ministrul Apărării, Oleksii Reznikov, întâlniri gestionate în mod tradițional de secretarii de stat sau de apărare.

Sullivan a vorbit cu conducerea Ucrainei, îndemnându-i să-și semnaleze public disponibilitatea de a rezolva conflictul, a declarat un oficial american. SUA nu împing Ucraina să negocieze, a adăugat oficialul, ci mai degrabă să le arate aliaților că caută o soluționare a conflictului, care a afectat prețurile mondiale la petrol și alimente. Washington Post a raportat anterior eforturile lui Sullivan de a convinge oficialii ucraineni să caute o soluție.

Când Putin și consilierii au sugerat în septembrie că Rusia ar putea folosi arme nucleare dacă forțele sale ar fi împinse într-un colț, Sullivan a spus că administrația Biden a „comunicat direct cu Kremlinul, în mod privat, la niveluri foarte înalte că orice folosire a armelor nucleare va fi întâmpinată cu consecințe catastrofale pentru Rusia.”

Casa Albă a refuzat să spună cum a fost comunicat acest avertisment.

Secretarul Apărării Lloyd Austin și câțiva dintre omologii săi aliați au discutat luna trecută cu ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu, în timp ce Moscova susținea că Kievul se pregătește să folosească o așa-zisă bombă murdară împotriva ei, ceea ce oficialii ucraineni și occidentali au negat.

Austin a inițiat apelul, care a fost prima lor discuție din mai, pentru a sublinia importanța menținerii liniilor de comunicare, a spus Pentagonul. Shoigu a inițiat al doilea apel.

Ushakov, consilierul pentru politică externă al lui Putin, a fost ambasador la Washington și este considerat de foștii și actualii oficiali americani drept un canal către liderul rus.

Burns sa întâlnit cu domnul Ushakov în noiembrie 2021 în timpul vizitei sale la Moscova, înainte de a vorbi cu Putin. Sullivan a vorbit din nou cu Ushakov în decembrie.

În conversația sa din martie cu Patrushev, pe care a descris-o Casa Albă, domnul Sullivan i-a spus oficialului rus că forțele Moscovei ar trebui să înceteze să atace orașele ucrainene și a avertizat Kremlinul să nu folosească arme chimice sau biologice.

Patrushev, care a intrat în KGB în anii 1970 și a ajuns director al Serviciului Federal de Securitate din 1999 până în 2008, este considerat de oficialii americani un intransigent care împărtășește multe dintre suspiciunile lui Putin cu privire la SUA.

O declarație a Rusiei despre conversația din martie dintre Sullivan și Patrushev a spus că aceasta a avut loc la inițiativa SUA și că Patrushev a subliniat „necesitatea de a opri sprijinul Washingtonului față de neo-naziștii și teroriștii din Ucraina și să faciliteze transferul de mercenari străini în zona de conflict, precum și să refuze să continue furnizarea de arme regimului de la Kiev”.

Chiar dacă relațiile dintre Washington și Moscova s-au deteriorat, SUA au căutat să păstreze unele domenii de cooperare, în special în ceea ce privește controlul armelor strategice și Stația Spațială Internațională.

Washingtonul și Moscova au aderat la Noul tratat START, care limitează armele nucleare cu rază lungă de acțiune din SUA și Rusia și care urmează să expire în 2026.

Oficialii americani și ruși intenționează să organizeze reuniuni ale Comisiei Consultative Bilaterale, care a fost instituită prin Tratatul Noul START pentru a discuta despre implementarea acestuia, potrivit oficialilor americani și a unui raport din mass-media rusă. Unul dintre obiective este de a discuta despre reluarea inspecțiilor în cadrul Noului START, care au fost suspendate când a început pandemia de Covid-19, spun oficialii americani.

În timp ce Elveția a fost națiunea gazdă tradițională pentru astfel de discuții, Moscova a spus că nu o mai consideră o țară neutră, deoarece, la fel ca alte națiuni europene, a impus sancțiuni economice în urma invadării Ucrainei de către Rusia. Sancțiunile occidentale au complicat, de asemenea, aranjamentele de călătorie ale rușilor, așa că se fac planuri ca reuniunea să fie organizată la Cairo la sfârșitul lunii noiembrie, au spus oficialii.

Departamentul de Stat și guvernul rus au refuzat să comenteze întâlnirile, care în general nu sunt anunțate în avans.

Alte stiri din Externe

Ultima oră