Un fost oficial FBI care a condus ancheta Trump-Rusia a fost arestat pentru legături cu un oligarh rus

24 Ian 2023
Un fost oficial FBI care a condus ancheta Trump-Rusia a fost arestat pentru legături cu un oligarh rus

Charles McGonigal, care investigase oligarhii ruși când era la FBI, este suspectat de încălcarea sancțiunilor americane împotriva oligarhului rus Oleg Deripaska și de spălare de bani, scrie FoxNews.

Un fost înalt oficial de contrainformații al FBI care a condus ancheta Trump-Rusia, a fost arestat și acuzat pentru presupusele sale legături cu un oligarh rus sancționat în timpul războiului din Ucraina.

Charles McGonigal, fostul agent special responsabil al Diviziei de contrainformații a FBI din New York, care s-a pensionat în 2018, este acuzat de încălcarea sancțiunilor SUA, acceptând să ofere servicii lui Oleg Deripaska, un oligarh rus sancționat. El a fost acuzat alături de Serghei Shestakov, un fost diplomat sovietic și rus care a devenit ulterior cetățean american și interpret rus pentru instanțe și birouri guvernamentale.

McGonigal și Shestakov au fost arestați sâmbătă. 

Deși nu este menționată în rechizitoriu sau nu are legătură cu acesta, McGonigal, în timp ce era șef al secției de infracțiuni cibernetice la sediul FBI din Washington, DC, a fost unul dintre primii oficiali ai biroului care a aflat despre acuzațiile conform cărora George Papadopoulos, consilier de campanie al fostului președinte Donald Trump, s-a lăudat că știa că rușii aveau informații compromițătoare despre Hillary Clinton, demarând ancheta asupra presupusei interferențe electorale ruse cunoscute sub numele de Operation Crossfire Hurricane.

Riscă 20 de ani de închisoare

Potrivit rechizitoriului Charles McGonigal, a fost plătit prin firme-paravan și a făcut afaceri printr-un intermediar, scrie BFMTV

Acuzat de încălcarea sancțiunilor și spălare de bani, el riscă 20 de ani de închisoare.

Legături suspecte cu țările din Europa de Est

În plus, Charles McGonigal este urmărit de justiția federală de la Washington pentru că a ascuns, pe când era încă la FBI, plăți efectuate în legătură cu activitățile sale în Europa de Est.

Potrivit rechizitoriului, el a primit  225.000 de dolari în numerar de la un fost agent al serviciilor secrete albanez, american naturalizat, pe care l-a însoțit în călătorii de afaceri în Albania și Kosovo.

El stabilise o relație cu prim-ministrul Kosovo, pe care nu a făcut-o niciodată publică, încălcând obligațiile sale.

Alte stiri din Externe

Ultima oră