Un fost analist CIA a susținut că Putin a „pus la cale lovitura de stat” împreuna cu Prigojin: "Totul a fost regizat"

26 Iun 2023
Un fost analist CIA a susținut că Putin a „pus la cale lovitura de stat” împreuna cu Prigojin: "Totul a fost regizat"

Un fost analist al CIA a susținut că Vladimir Putin a „orchestrat” lovitura de stat împreună cu șeful mercenarului Wagner, Yevgeny Prigozhi, într-o acțiune clasică de „steag fals”, pentru a încerca să facă Occidentul să creadă că armata sa a slăbit, scrie Daily Mail

Rebekah Koffler a declarat pentru Fox News : Lovitura de stat a fost organizată ca o modalitate prin care liderul rus să-și sporească puterea politică și, în cele din urmă, „va câștiga avânt, va mobiliza personal suplimentar și va reactiva ofensiva asupra Ucrainei”.

Forțele lui Prigojin au pornit vineri din taberele lor din Ucraina în Rusia și au preluat comanda militară regională în orașul sudic Rostov-pe-Don, înainte de a înainta spre Moscova.

La fel de brusc, iniantarea a fost anulată sâmbătă, iar presa de stat rusă a spus că trupele Wagner se vor întoarce în Ucraina, în timp ce Prigojin va merge în Belarusul vecin.

„Putin vrea să credem că este slab, că există o amenințare continuă cu o insurecție militară”, a susținut Koffler.

„Deci acesta este un pretext pentru a declara legea marțială, ceea ce Putin a făcut deja. El a făcut un amendament astăzi conform căruia oricine încalcă legea marțială va fi închis pentru 30 de zile. Un alt punct foarte interesant și revelator este că Putin tocmai a autorizat ca bărbații cu antecedente penale să se poată înscrie în armată." a continuat ea

„Deci din nou, ce s-a schimbat în ultimele ore? Dintr-o dată a decis să-și întoarcă trupele și a făcut această înțelegere? Nu, totul este o punere în scenă', a spus Koffler, adăugând că Putin vrea să credem că este slab. 

„Deci, aceasta este o justificare pentru mobilizarea suplimentară a forțelor ruse pentru a le trimite la mașina de tocat carne din Ucraina. De asemenea, este pentru a demonstra președintelui Biden că, nu, Rusia nu este o amenințare. Rusia este, de fapt, implicată în propriile tulburări interne. Dar toate acestea sunt o distragere a atenției clasice”, a spus ea.

— Prigojin nu este un om prost. Este un fost condamnat foarte inteligent. Și-a schimbat viața de la un prizonier la proprietarul unei afaceri cu restaurante de mai multe milioane care a servit Kremlinul, inclusiv pe Putin însuși.

Kremlinul se confruntă cu o situație „profund instabilă”, după ce rebeliunea Wagner a „demascat slăbiciunea regimului”, au avertizat analiștii.

Analiștii de la Institutul pentru Studierea Războiului (ISW) susțin că „remedierea pe termen scurt” a unui armistițiu aparent cu Grupul Wagner va „prejudicia substanțial” guvernul lui Putin și eforturile de război, susținând că a demonstrat deficiențe de securitate și „incapacitatea” pentru a respinge rapid amenințările interne. 

Alte stiri din Externe

Ultima oră