Un consilier al lui Zelensky își prezintă demisia după ce a recunoscut o greșeală gravă

18 Ian 2023
Un consilier al lui Zelensky își prezintă demisia după ce a recunoscut o greșeală gravă

Oleksiy Arestovych, consilierul președintelui ucrainean care și-a propus marți demisia după ce a exprimat, în timpul unui live pe YouTube, ipoteza potrivit căreia racheta care a făcut patruzeci și cinci de morți și douăzeci de dispăruți, sâmbătă la Dnipro, ar fi putut fi trasă de anti-apărarea aeriana a Ucrainei, scrie Le Monde

„Am făcut o mare greșeală. Este o greșeală gravă și exact așa ar trebui calificată. În ciuda tuturor formulelor pe care le-am introdus de genul „totul sugerează că...”, „trebuie să verificăm și să verificăm...”, și așa mai departe, astăzi Kremlinul, în special Dmitri Peskov citează remarcile mele și spune că însăși Ucraina recunoaște că a fost o rachetă de apărare antiaeriană care a căzut pe această clădire”, a deplâns el .

„Astăzi vreau să-mi cer scuze, în primul rând familiilor celor care au pierit, locuitorilor din Dnipro care suferă această tragedie, care au auzit o singură explozie și, prin urmare, știu că nu a existat o singură rachetă și care au fost jigniți personal de observațiile mele (…) . Dar toți acei [ucraineni sau nu] care au distribuit toată povestea asta, și mai mult în coluziune cu Rusia, nu vor avea nicio scuză din partea mea”, a adăugat Oleksiy Arestovych.

A doua zi după intervenția sa controversată, el a explicat pe Telegram: „Unul dintre camarazii mei, un fost ofițer de apărare aeriană, mergea pe stradă în momentul impactului. Mi-a spus că a fost sigur că a auzit două explozii și că a identificat-o pe prima ca fiind opera apărării antiaeriene. Până acum, nu greșise niciodată. Și era sigur că racheta fusese doborâtă. Mesajul ar fi trebuit să scrie: „Există o teorie că o rachetă de apărare aeriană a doborât racheta rusească. (…) O altă posibilitate: [racheta a căzut] pe clădire.”

Această postare a fost ștearsă ulterior.

Alte stiri din Externe

Ultima oră