Un britanic trebuie să apeleze la banii de înmormântare pentru a putea achita factura la încălzire

16 Feb 2023
Un britanic trebuie să apeleze la banii de înmormântare pentru a putea achita factura la încălzire Galerie foto (2)

Un văduv este forțat să apeleze la propriul fond de înmormântare pentru a plăti o factură mare la British Gas, furnizorul de gaze naturale, în timp ce proprietarul companiei a dezvăluit profituri record de peste 100 de lire sterline pe secundă. Barry Seckerson, în vârstă de 82 de ani, spune că nu are de ales decât să folosească economiile de urgență, după ce factura sa de gaze în iarnă s-a mărit de peste patru ori. Cu toate acestea, în timp ce pensionarul recurge la folosirea banilor de zile negre pentru propria sa întreținere, gigantul energetic Centrica a dezvăluit ieri că profiturile anuale s-au triplat la 3,3 miliarde de lire sterline, anunță Mirror.

Suma gigantică - echivalentă a aproape 6.300 de lire sterline pe minut sau 104 de lire sterline pe secundă - a fost alimentată de creșterea vertiginoasă a prețurilor angro la energie după invazia Rusiei în Ucraina și de o creștere a facturilor la energie pentru gospodăriile obișnuite. Șeful Centrica, Chris O’Shea, a stârnit și mai mult furie, refuzând să primească un bonus anual de până la 1,6 milioane de lire sterline. CEO-ul ar putea obține un bonus separat de 1,4 milioane de lire sterline pe lângă salariul său de aproape 800.000 de lire sterline.

Cu toate acestea, în timp ce el nu știe ce să mai facă cu banii, clienții precum domnul Seckerson se luptă să-și permită facturile enorme la energie. Muncitorul în construcții pensionar, din Stoke-on-Trent, un client fidel al British Gas de mai bine de 50 de ani, suferă de o afecțiune cardiacă și angină, ceea ce înseamnă că trebuie să aibă încălzirea pornită în perioadele de frig. A sunat recent la British Gas pentru a întreba care este factura lui de gaz de la începutul lunii decembrie.

„I-am dat agentului citirea contorului meu, iar ea a spus că era de 1.171 de lire sterline”, a explicat domnul Seckerson, care locuiește singur cu pisica lui după ce soția Brenda a murit acum 10 ani. „Am artrită și angină, așa că trebuie să păstrez încălzirea pornită în zilele friguroase.” „Pentru că este iarnă, mă așteptam să fie de 400 de lire sterline, poate 500 de lire sterline, dar niciodată atât de mult.”

Factura de 1.171 de lire sterline este cu peste 900 de lire sterline mai mult decât cele 266 de lire sterline achitate în ultimele trei luni și de trei ori mai mult decât a plătit cu un an în urmă. „Pot plăti această factură, dar va trebui să folosesc o parte din banii pe care îi am în economii. Sunt bani pe care i-am pus deoparte pentru a acoperi costul înmormântării mele.” Domnul Seckerson a spus că se teme acum de aprilie, când facturile la energie vor crește din nou după ce conservatorii au redus sprijinul universal.

El a calificat profiturile Centrica drept „dezgustătoare” și un adevărat „scandal”. Centrica a răsplătit investitorii anunțând dividende în valoare de 723 de milioane de lire sterline și răscumpărări de acțiuni – inclusiv un nou spor de 300 de milioane de lire sterline. A fost de 10 ori mai mult decât 75 de milioane de lire sterline pe care British Gas le-a cheltuit pentru „sprijinirea” clienților anul trecut.

 

Alte stiri din Externe

Ultima oră