Un avion rusesc a fost distrus în Belarus, spune opoziţia

27 Feb 2023
Un avion rusesc a fost distrus în Belarus, spune opoziţia

Opoziția din Belarus din exil a susținut duminică că un avion rusesc a fost distrus pe un aerodrom de lângă Minsk, în ceea ce a numit „cea mai de succes operațiune de sabotaj” de la începutul conflictului din Ucraina, scrie Le Figaro

Opoziția din Belarus din exil a susținut duminică că un avion rusesc a fost distrus pe un aerodrom de lângă Minsk în ceea ce a numit „cea mai de succes operațiune de sabotaj ” de la începutul conflictului din Ucraina. 

Partizanii (...) au confirmat succesul unei operațiuni speciale care vizează aruncarea în aer a unui avion rusesc rar pe aerodromul Matchulishchy, lângă Minsk”, a scris pe Twitter Franak Viacorka, unul dintre consilierii principalei figuri a opoziției din Belarus, Svetlana Tikhanovskaya.

Potrivit lui Viacorka, „doi bieloruși au efectuat operațiunea” folosind drone. „Au părăsit deja țara și sunt în siguranță”, a adăugat el.

El nu a precizat care aeronave rusești au fost vizate, dar a spus că prețul aeronavei a fost de 330 de milioane de euro. Potrivit presei apropiate opoziției, este vorba despre un avion de supraveghere și comandă A-50.

"Sunt mândră de toți belarușii care continuă să reziste ocupației hibride rusești a Belarusului și să lupte pentru libertatea Ucrainei", a spus Svetlana Tikhanovskaïa pe Twitter. Aceste afirmații au fost imposibil de verificat din surse independente și armata rusă nu a reacționat imediat.

Belarus, singurul aliat european al Moscovei împotriva Kievului, nu este implicat direct în ofensiva rusă din Ucraina, dar și-a împrumutat teritoriul pentru atacul inițial în urmă cu un an.

Potrivit Kievului, Moscova folosește și aerodromurile din Belarus pentru a lovi Ucraina.

Rusia și Belarus au intensificat exercițiile militare în ultimele luni, Ucraina spunând că se teme de o intrare a Minskului în conflict.

 

Alte stiri din Externe

Ultima oră