Un acord pentru eliberarea de ostatici din Gaza ar putea fi finalizat în următoarele ore

21 Noi 2023
Un acord pentru eliberarea de ostatici din Gaza ar putea fi finalizat în următoarele ore

Printre cei care se așteaptă să fie eliberați ar fi o fetiță americană de 3 ani, ai cărei părinți au fost uciși de Hamas pe 7 octombrie, scrie Jerusalem Post

Potrivit unor înalți oficiali israelieni, există o posibilitate puternică ca detaliile unui acord privind ostaticii să fie finalizate în următoarele ore, a informat presa israeliană.

Acordul propus a implicat eliberarea a aproximativ 50 de copii israelieni și a mamelor acestora în schimbul unei încetări a focului de patru zile. Se va desfășura într-un format 1:3, câte trei prizonieri palestinieni pentru fiecare ostatic.

În conformitate cu termenii acordului, Hamas s-a angajat să localizeze copiii și mamele rămași . În schimb, Israelul a fost de acord să elibereze femeile și minorii din închisorile israeliene care au fost implicați în terorism.

În plus, ambele părți vor confirma furnizarea de combustibil și asistență monetară în Fâșia Gaza.

O încetare a focului între Israel și Hamas ar dura cinci zile, iar 40 de copii și 13 femei ostatice vor fi eliberate din captivitatea Hamas, a declarat marți o sursă politică pentru Jerusalem Post

Cine va fi eliberat dacă înțelegerea urmează să fie finalizată?

Potrivit CNN, oficialii americani speră că printre ostaticii care vor fi eliberați se numără un cetățean american în vârsta de 3 ani.

Ceilalți ostatici care urmează să fie eliberați sunt de naționalități diferite și nu este clar câți dintre fiecare naționalitate vor fi eliberați. 

Tot potrivit CNN, încetarea focului are potențialul de a fi extinsă pentru a permite eliberarea mai multor ostatici. Dacă s-ar ajunge la o încetare temporară a focului, IDF ar înceta să zboare cu drone de supraveghere timp de șase ore zilnic deasupra Gaza.

Orice eliberare a prizonierilor palestinieni din închisorile israeliene ar trebui să fie aprobată mai întâi de cabinetul de război al Israelului, apoi de către întregul cabinet. Ambele voturi ar putea avea loc prin telefon și ar putea avea loc rapid. O decizie a guvernului de a elibera prizonieri ar putea fi teoretic contestată în termen de 24 de ore la Curtea Supremă a Israelului, deși instanța ar putea alege să respingă petițiile împotriva eliberării. 

Nu toți cei aproximativ 237 de ostatici luați din Israel pe 7 octombrie sunt ținuți de Hamas, mișcarea militantă palestiniană care controlează Gaza; alții sunt deținuți de Jihadul Islamic Palestinian, iar alții pot fi deținuți de alte grupuri sau persoane. 

Există un total de 83 de femei palestiniene și 380 de adolescenți cu vârsta sub 18 ani închiși de Israel în Cisiordania, Ierusalimul de Est și Israel, potrivit Qadura Fares, șeful Clubului Prizonierilor Palestinieni, o organizație neguvernamentală.

Cabinetul de război al Israelului se va reuni marți la 18:00 (11:00 ET), apoi cabinetul de securitate la 12:00 ET, apoi guvernul la 13:00 ET, „în lumina evoluțiilor legate de problema eliberării ostaticilor”, a anunțat marți biroul lui Netanyahu.

Alte stiri din Externe

Ultima oră