Summitul de la Bruxelles dedicat refugiatilor dar si discutiile cu Turcia par sa fi adus cateva solutii dar nimeni nu se arata excesiv de optimist.
Ankara va primi in viitorul imediat un prim ajutor de 3 miliarde de euro pentru stoparea afluxului imigrantilor catre Occident.
Din cei 1,5 milioane de refugiati care au ajuns in acest an in UE, cei mai multi vin din Turcia.
Ca sa opreasca acest 'fluviu”, Ankara a obtinut promisiunea ca discutiile privind intrarea in UE vor fi accelerate iar in cursul anului viitor cetatenii turci vor putea calatori fara viza in spatiul UE.
Donald Tusk,presedintele Comisiei Europene simte nevoia sa dezminta ca ar fi vorba aici de un troc:”Nu este un schimb de bani contra refugiati. Ar fi un lucru imposibil dar si imoral”. Dincolo de prima impresie este clar ca intr-un moment dificil pentru UE-imposibilitatea de a gestiona”asaltul “refugiatilor- se ajunge la o intelegere cu Turcia care ar trebui sa-i impiedice pe refugiati sa ajunga in Occident. Iar UE trebuie sa faca tot felul de concesii pentru a urgenta intrarea Turciei in aceasta organizatie.
Pe de alta parte nu toata lumea este convinsa de eficienta acestei intelegeri si nici de faptul ca ea va dura. Francois Hollande,de pilda, a declarat ca nu exista motive pentru accelerarea procesului de aderare al Turciei-Franta este una din tarile care are rezerve privind intrarea acesteia in UE.
De altfel, multa lume considera ca la modul cum arata acum regimul Erdogan e putin probabil ca Ankara va indeplini toate conditiile impuse de UE.
Dar ,deocamdata, fiecare incearca sa obtina avantaje imediate: Uniunea Europeana sa scape de presiunea refugiatilor iar Turcia sa obtina libera circulatie in spatiul european. Plus niste bani pentru “intretinerea”refugiatilor care si asa sunt in tara.