Miercuri, Volodymyr Zelensky a semnat o lege controversată a presei care vizează oficial combaterea propagandei ruse. O decizie pe care jurnaliştii o văd ca o tentativă de cenzură, scrie 7sur7.
La 23 iunie 2022, cei 27 de șefi de stat și de guvern ai Uniunii Europene au decis în unanimitate să acorde Ucrainei statutul de țară candidată la aderare. Dar pentru a adera oficial la UE, aceasta din urmă trebuie să implementeze reforme de anvergură, în special în mediul media, pentru a garanta mai multe libertăți.
Dar în această miercuri, președintele ucrainean a semnat o lege care extinde considerabil competențele autorității de reglementare a mass-media. Datorită acestei legi, acesta din urmă poate acum să scoată site-urile de știri offline fără o hotărâre judecătorească. O situaţie pe care organizaţiile jurnaliştilor o văd ca o încercare de a introduce cenzura, relatează „The Kyiv Independent”.
În iulie, Federația Europeană a Jurnaliştilor a cerut Ucrainei să retragă proiectul de lege. Potrivit federației, acesta din urmă conține „multe prevederi contrare valorilor europene”. La rândul său, Comitetul pentru Protecția Jurnaliștilor declarase că această lege „amenință să restrângă libertatea presei în țară și o va îndepărta de standardele Uniunii Europene”.
În septembrie, Uniunea Naţională a Jurnaliştilor din Ucraina a declarat că legea reprezintă „cea mai mare ameninţare la adresa libertăţii de exprimare din istoria independentă a Ucrainei”. Organizația a adăugat că adoptarea legii ar putea arunca „umbra unui dictator” asupra lui Zelensky.
Autoritățile au negat aceste acuzații.
CPJ calls for Ukraine to revise draft media lawhttps://t.co/VgXC7WIXhs
— Committee to Protect Journalists (@pressfreedom) July 29, 2022