Spania, Franța și Grecia cer Comisiei Europene să introducă un sistem obligatoriu de verificare a vârstei pentru accesul la rețelele sociale, propunând ca limita minimă să fie stabilită la 15 ani. Ideea introducerii unei aplicații obligatorii de verificare a vârstei și a unui „majorat digital” ridică semne de întrebare legate de confidențialitate, supraveghere în masă și limitarea accesului liber la informație.
Miniștri din cele trei țări urmează să prezinte documentul colegilor lor în luna iunie. Spania, Grecia și Franța presează Comisia Europeană să introducă rapid un sistem de verificare a vârstei la nivelul întregii Uniuni și să stabilească o vârstă minimă pentru accesul la rețelele sociale.
Potrivit unui document de politici obținut de Euractiv, redactat pentru a genera dezbateri în cadrul reuniunii miniștrilor din iunie, miniștrii digitalizării din Spania, Grecia și Franța susțin că „produsele și serviciile digitale prost concepute” cauzează o serie de probleme de sănătate minorilor „expuși constant la conținuturi triviale sau comparative”.
Soluția propusă este accelerarea adoptării unor reglementări care să restricționeze accesul tinerilor la conținuturi dubioase și generatoare de dependență, consolidând în același timp capacitatea părinților de a controla utilizarea platformelor sociale și a site-urilor pentru adulți, se arată în document.
Comisia pregătește o aplicație de verificare a vârstei valabilă la nivelul UE, ca soluție temporară până la lansarea Portofelelor Digitale Europene la finalul anului 2026. Dar statele membre vor ca aplicația să includă și funcții de control parental, verificare a vârstei și limitarea accesului minorilor la anumite aplicații.
Cele trei țări consideră, de asemenea, esențială instituirea „principiului majoratului digital pentru rețelele sociale”, ceea ce ar însemna stabilirea unei vârste sub care minorii nu pot avea acces la aceste platforme.
Franța și Grecia susțin interzicerea utilizării rețelelor sociale sub vârsta de 15 ani, în timp ce Spania dorește ca această discuție să rămână deschisă la nivel european, a declarat un purtător de cuvânt al reprezentanței spaniole pentru Euractiv.
În paralel, fiecare dintre cele trei țări lucrează la propriile soluții. Spania și Franța introduc sisteme obligatorii de verificare a vârstei pentru site-urile pentru adulți, iar Grecia a lansat un „Portofel pentru Copii” care verifică vârsta utilizatorilor.
Săptămâna trecută, Comisia a prezentat și un proiect de ghiduri pentru protejarea minorilor în cadrul Digital Services Act (DSA). Executivul european a subliniat că platformele ar trebui să aplice măsuri de verificare a vârstei online pentru a reduce expunerea copiilor la conținuturi nepotrivite sau pornografice.
Statele membre cer ca poziția lor să fie luată în considerare înainte ca versiunea finală a acestor ghiduri să fie publicată, cel mai târziu la sfârșitul verii.
Documentul de politici urmează să fie discutat cu ceilalți miniștri europeni ai digitalizării în cadrul reuniunii din 5 iunie.
⚡️EU wants to introduce passport checks for internet access — social media only from age 15
— NEXTA (@nexta_tv) May 19, 2025
The restrictions are being proposed by Spain, Greece, and France.
????The reason — social media is causing health problems in children, exposing them to shallow content and making them… pic.twitter.com/mYDPMrNF3f