UE: „Vom spori efortul în livrarea de arme și muniție”

19 Iun 2023
UE: „Vom spori efortul în livrarea de arme și muniție”

Thierry Breton, comisarul european pentru piața internă, garantează Ucrainei că sprijinul Europei în materie de armament va răspunde cererilor sale pentru o contraofensivă de succes împotriva armatei ruse, spune el pentru Le Parisien.

Comisarul european pentru piața internă, Thierry Breton este responsabil în special de sectorul de apărare și de ajutorul militar pentru Ucraina. In interviul pentru „Parisien”, el afirmă voința Uniunii Europene „de a accelera volumele și ratele de producție” de muniție și arme și confirmă „că trebuie furnizată un milion de muniție de calibru mare ” în următoarele douăsprezece luni”. El mai precizează că „traiectoria de integrare accelerată” a Ucrainei către UE, „cu respectarea diferitelor etape”, „i se pare ireversibilă”.

  • Crezi în șansele de victorie ale Ucrainei?

THIERRY BRETON. Este un război și, prin definiție, rezultatul nu este niciodată scris în avans. Trebuie lăsat pe seama celor care o conduc să comunice. Depinde de Ucraina să spună ce are de spus.

  • Succesul acestei contraofensive condiţionează continuarea sprijinului occidental?

Sprijinul nostru nu este condiționat. Ceea ce este imperativ este ca Ucraina să-și recupereze libertatea și teritoriul. Suntem hotărâți să-i oferim tot sprijinul de care are nevoie, facem și vom face. Vom spori efortul în livrarea de arme și muniție, deoarece acesta este un război de mare intensitate în care acestea joacă un rol crucial. Ne organizăm în ideea că acest război va mai dura câteva luni, sau chiar mai mult.

  • Întâlnește Europa ceea ce cere președintele Volodymyr Zelensky?

În numele celor 27 de state membre, aduc un plan de creștere a capacității noastre europene de producție de muniție. Mi-am propus să vizitez fabricile din cele cincisprezece țări europene care le au, pentru a mă asigura de capacitățile și nevoile lor pentru a accelera volumele și ritmurile de producție. Ne angajăm să furnizăm în următoarele douăsprezece luni un milion de muniție de calibru mare: 155 mm, 152 mm, 122 mm, 120 mm, adică calibre la standardele NATO și de asemenea la standardele fostelor țări ale blocului sovietic deoarece acestea armele sunt încă folosite de ucraineni. Fabricile din Europa de Est încă știu să le facă. Pe lângă muniția standard, mai vorbesc și despre rachete antitanc precum NLAW, sau Manpad-uri pentru apărarea aeriană.

  • Acest plan garantează suficientă muniție pentru contraofensiva ucraineană?

Acest război capătă acum și o dimensiune industrială. Îl auzim și pe Vladimir Putin spunând că ar rămâne fără muniție. Pentru industria de apărare, vom accelera ritmul de producție, trecând de la una la două sau chiar trei echipe pe linie, acolo unde este posibil. Trebuie să schimbăm modul în care lucrăm, să trecem la modul economie de război. Parlamentul European a votat de urgență cu o mare majoritate o lege care autorizează peste 500 de milioane de euro din bani publici comunitari pentru a crește capacitățile fabricilor noastre de munițiiAceste fabrici sunt foarte specifice. Acestea necesită măsuri de securitate extreme, stabilite departe de locuințe, protejate de ziduri înalte de protecție. Este prima dată când ne coordonăm pentru a produce împreună arme și muniții. Europa de apărare avansează cu o viteză vertiginoasă.

  • Totul vine din Europa, pudra de exemplu?

Da, în mare parte, inclusiv din țările europene din afara UE. Cifrele și originile provin din informații clasificate drept secrete de apărare.

  • Am intrat cu adevărat într-o economie de război?

Industriile de apărare decid. Rolul meu este să mă asigur că toate statele membre adoptă ritmul, că lucrăm diferit, respectând în același timp regulile de siguranță, acordurile sociale și mediul. Văd clar o accelerație.

  • Ce garanții de securitate putem oferi europenii Ucrainei?

Trebuie să ne proiectăm într-un context în care Ucraina poate începe să discute cu Rusia condițiile pentru încetarea focului și apoi pace. Depinde numai de Ucraina să decidă când. Rolul nostru este să-i oferim mijloacele pentru a fi în cea mai bună poziție, din punct de vedere al echilibrului de forțe, atunci când va veni acel moment. Apoi, garanțiile de securitate vor fi discutate cu europenii și aliații.

  • Zelensky ar dori în cele din urmă să se alăture NATO...

El și-a exprimat adesea această dorință. Va rămâne la latitudinea membrilor Alianței să decidă în unanimitate când va veni momentul. Observ că nu sunt îndeplinite condițiile politice pentru ca o țară aflată în război să adere la NATO. Prin urmare, prioritatea rămâne reunirea condițiilor pentru o încetare a focului și o pace durabilă.

  • Ce zici de aderarea la Uniunea Europeană?

Ucraina este candidată la intrarea în Uniunea Europeană, iar cererea sa a fost acceptată. Îl procesăm pe o bază accelerată.

  • Cât de curând ar putea deveni membru al UE?

Este prea devreme să spun. Ajutăm Ucraina să se pregătească și să accelereze această fază de integrare. Deși este în război, progresul este zilnic, constant. Trimitem misiuni aproape în fiecare zi pentru a-l ajuta să se adapteze la regulile noastre de piață, politicile noastre economice și principiile noastre privind statul de drept. Această traiectorie de integrare accelerată, respectând diferitele etape, mi se pare ireversibilă.

  • Există riscuri de disensiuni între cele mai presante țări, din Est, și celelalte?

Nu voi folosi termenul de disensiuni, ci cel de sensibilități. Este adevărat că atunci când ești la Vilnius, la Varșovia, la București, nu ai aceeași viziune ca la Roma, Madrid sau Paris. E de înțeles. Când mă aflu în compania prim-ministrului polonez Mateusz Morawiecki pe aeroportul cel mai apropiat de granița cu Ucraina, un centru de livrare a ajutoarelor Ucrainei, protejat de desfășurarea bateriilor de rachete Patriot, se simte că războiul este aproape. Aceste țări au și o istorie specială cu marele lor vecin, care este încă puternică în familii. Dar coeziunea dintre cei 27 este acolo. De asemenea, Parlamentul European a acordat sprijin constant Ucrainei. Lui Vladimir Putin nu-i place proiectul european și a vrut mereu să-l slăbească. El a căutat întotdeauna să ne despartă. În spatele războiului din Ucraina, este în joc și viitorul democrației noastre.

  • Este Inteligența Artificială (IA), asupra căreia tocmai a votat Parlamentul European, o provocare pentru Europa?

AI va revoluționa multe aspecte ale vieții noastre. Un pic ca atunci când automobilul a sosit la începutul secolului trecut. Am descoperit că mașina era un mare element de libertate, apoi accidentele au determinat societatea să reglementeze, să instituie un Cod Rutier. AI aduce progrese și riscuri dacă nu le controlăm. De îndată ce am ajuns la Comisie în 2019, am lucrat la reglementare, am consultat pe toți cei implicati, de la companii la state, de la ONG-uri la sindicate, de la cercetători la start-up-uri. Apoi, am scris această propunere de reglementare , evitând prea multă constrângere asupra inovației, încercând în același timp să limităm riscurile. Rezultatul este o reglementare echilibrată, cu un cadru care păstrează inovația și oferă garanții de securitate cetățenilor.

  • Ce riscuri?

Majoritatea aplicațiilor care folosesc AI nu implică riscuri. Nu este cazul pentru unii. Scorul social, de exemplu. China îl folosește pentru a controla indivizi. Datorită datelor colectate fără știrea lor, cetățenii sunt clasificați, evaluați și monitorizați. Ne propunem interzicerea acestui tip de aplicații de inteligență artificială în Europa. La fel ca și recunoașterea facială în timp real atunci când este folosită în mod obișnuit. Dar trebuie să putem folosi și inteligența artificială, cu garanții corespunzătoare, atunci când ne poate oferi soluții. Este și cazul, printre altele, în domeniul sănătății. Este grozav să poți interpreta o radiografie cu ajutorul tuturor cunoștințelor acumulate datorită accesului la mii de cazuri de patologii similare. Mai este necesar să știm ce date au fost folosite, cine a conceput și gestionează aplicația. Pentru a fi autorizat în Uniunea Europeană, acest tip de aplicație trebuie să fie certificat pentru utilizare. Un pic ca lansarea unei mașini pe șosea. Și vom oferi companiilor timp să se adapteze la aceste noi obligații. În sfârșit, alte aplicații, utilizate în mod obișnuit, cele care generează, de exemplu, texte, fotografii sau voci în mod artificial, precum ChatGPT sau MidJourney ... vor trebui să facă obiectul unor obligații de transparență.

  • Miercuri, la emisiunea VivaTech, Emmanuel Macron a abordat Parlamentul European: „A reglementa fără a inova ar fi ca tăierea gardurilor vii pe care nu le avem. Și vrea să creeze campioni ai inteligenței artificiale...

Prin urmare, timp de trei ani, suntem angajați într-un proces democratic de redactare a unei legi privind reglementarea europeană a IA. În aprilie 2021, Comisia a prezentat o propunere echilibrată care promovează inovarea și ia în considerare imperativele de securitate. Cele 27 de state membre au convenit cu toate în decembrie 2022 asupra acestei propuneri, cu unele amendamente. Parlamentul European, la rândul său, tocmai și-a votat poziția miercurea trecută. Acum intrăm în faza finală a călătoriei noastre democratice pentru a armoniza pozițiile finale în următoarele săptămâni, sub controlul Comisiei. Și asta, având grijă să putem continua să inovam în acest sector al viitorului, protejându-ne în același timp concetățenii de potențialele riscuri asociate. Și astfel pentru a putea crea campioni europeni AI. Un cadru legal clar permite întotdeauna start-up-urilor să înceapă, garantându-le de facto securitatea juridică a inovațiilor lor.

Alte stiri din Externe

Ultima oră