UE va propune o interdicție totală asupra gazelor rusești

07 Mai 2025
UE va propune o interdicție totală asupra gazelor rusești

Uniunea Europeană face un pas decisiv spre eliminarea dependenței energetice de Rusia, propunând o legislație ambițioasă care va interzice toate importurile de gaze rusești până la sfârșitul anului 2027. Această inițiativă, prezentată de Comisia Europeană, vizează nu doar gazele, ci și petrolul și aprovizionarea nucleară din Rusia, marcând o etapă crucială în strategia UE de a rupe legăturile energetice cu Moscova după invazia din 2022. Cu toate acestea, planul se confruntă cu provocări, deoarece unele state membre, precum Ungaria și Slovacia, sunt reticente să renunțe la importurile rusești mai ieftine, ceea ce anticipează negocieri tensionate între Bruxelles și capitalele europene, scrie Politico

Executivul Uniunii Europene va prezenta în curând o legislație pentru a pune capăt tuturor importurilor de gaze rusești până la sfârșitul anului 2027.

Acest obiectiv este esențial într-un plan prezentat marți de Comisia Europeană. Comisia a anunțat că va publica luna viitoare o legislație care va interzice noile contracte de gaze cu Rusia — o interdicție care va intra în vigoare la sfârșitul anului 2025 pentru achizițiile pe termen scurt de pe piață și la sfârșitul anului 2027 pentru contractele pe termen lung.

Planul vizează, de asemenea, petrolul rusesc, dar cu măsuri mai puțin obligatorii. De asemenea, va aborda aprovizionarea nucleară rusească, propunând măsuri și legi viitoare pentru a evita importurile de combustibil nuclear și uraniu din Rusia.

„Astăzi, Uniunea Europeană transmite un mesaj foarte clar Rusiei — gata,” a declarat șeful energiei al UE, Dan Jørgensen, în timp ce prezenta planul. „Nu vom mai permite statelor noastre membre să fie șantajate, nu vom mai contribui indirect la umplerea vistieriei de război a Kremlinului.”

Această mișcare pregătește oficialii UE pentru un conflict cu țările mai puțin dornice să renunțe la importurile rusești, istoric mai ieftine, precum Ungaria și Slovacia. Deși Comisia poate propune legi, acestea trebuie să treacă prin negocieri extinse cu capitalele UE și Parlamentul European.

Totuși, valul de propuneri semnalează angajamentul Bruxelles-ului de a renunța la combustibilul Moscovei, chiar dacă apetitul pentru sancțiuni puternice scade, importurile de gaze rusești cresc, iar președintele american Donald Trump ridică spectrul reluării legăturilor comerciale cu Moscova.

„Putem adopta acest lucru fără unanimitate,” a spus Jørgensen despre propunerile viitoare, când a fost întrebat despre Ungaria. „Sper că toți vor merge mai departe, evident, dar dacă nu o fac, este în regulă.”

Finalizarea divorțului

Noua strategie este cel mai recent pas într-o campanie de ani de zile a UE de a pune capăt legăturilor energetice cu Rusia după invazia sa totală din 2022. Dar vine în contextul în care blocul se străduiește să mențină acest impuls, cu prețurile ridicate ale energiei afectând creșterea economică și unii politicieni și firme cerând revenirea la importurile rusești.

Până acum, UE și-a redus dependența de gazele prin conducte din Moscova cu aproximativ două treimi și a interzis importurile maritime de cărbune și petrol. Dar blocul continuă să depindă de Moscova pentru aprovizionarea cu uraniu și achiziționează volume semnificative de gaz natural lichefiat (GNL) superc răcit, care ajunge cu navele.

Anul trecut, UE s-a bazat pe Rusia pentru 19% din importurile sale de gaze, conform textului, în timp ce a cumpărat 13 milioane de tone de petrol prin conducte și 2.800 de tone de combustibil nuclear de la Moscova.

Și doar în 2025, UE a cumpărat 6 milioane de tone de GNL rusesc în valoare de peste 2,5 miliarde de euro, potrivit datelor de la think tank-ul Centrul pentru Cercetare în Energie și Aer Curat.

Ca parte a planului său, Bruxelles-ul va propune cerințe de raportare pentru firme, pentru a detalia volumul și durata contractelor lor energetice rusești, și va cere țărilor să prezinte planuri în acest an pentru eliminarea treptată a aprovizionărilor legate de Moscova. Oficialii UE vor consolida, de asemenea, un sistem existent care valorifică puterea de achiziție comună a gazelor a blocului pentru a reduce prețurile.

Planul Comisiei promite, de asemenea, să „continue discuțiile cu furnizori de încredere,” în special cu SUA, care dorește ca UE să cumpere mai mult din GNL-ul său. Cele două părți nu au ajuns încă la un acord.

Planul de marți a fost amânat cu săptămâni, deoarece discuțiile cu administrația lui Donald Trump privind un potențial acord GNL s-au prelungit. Oficialii UE încercau să finalizeze un pact cu președintele american înainte de a publica planul energetic rusesc, sperând să arate că au asigurat deja alternative americane.

Dar Jørgensen a insistat că cele două probleme nu sunt legate: „Acest lucru nu este ceva ce facem acum din cauza a ceea ce se întâmplă de cealaltă parte a Atlanticului.”

Documentul notează, totuși, că 170 de miliarde de metri cubi de capacitate GNL vor fi disponibili la nivel global până în 2027, inclusiv o dublare a capacității nord-americane.

Planul subliniază, de asemenea, că executivul UE va intensifica eforturile pentru electrificarea economiei sale și va lua în considerare extinderea unei platforme pentru companii pentru a achiziționa în comun aprovizionări precum biometanul, pentru a înlocui aprovizionările cu gaz natural tradițional.

Energia nucleara este aproape

Noul plan vizează, de asemenea, legăturile nucleare persistente ale blocului cu Moscova, care furnizează o cincime din uraniul brut al UE și 38% din capacitatea sa de îmbogățire. Cinci țări — Finlanda, Bulgaria, Slovacia, Ungaria și Republica Cehă — se bazează încă pe reactoare construite de Rusia.

Pentru a rupe această dependență, Bruxelles-ul va prezenta luna viitoare un nou proiect de lege care va face uraniul îmbogățit din Rusia „mai puțin viabil economic” prin măsuri comerciale, se arată în plan, și va restricționa separat noile contracte semnate între agenția de aprovizionare cu uraniu a UE și Moscova.

De asemenea, va viza închiderea lacunelor în sancțiuni, inclusiv eforturile de a restricționa așa-numita flotă fantomă a Rusiei — armata sa în creștere de nave vechi cu asigurări puțin cunoscute. Comisia a declarat că dorește să încheie noi acorduri cu țările responsabile legal pentru acele tancuri, permițându-le să efectueze „operațiuni de îmbarcare preautorizate” ale navelor.

Pentru moment, recomandările planului nu sunt obligatorii, iar sugestiile pentru propunerile viitoare vor necesita sprijinul majorității țărilor UE înainte de a fi agreate.

Și orice interdicție asupra importurilor va întâmpina probabil o opoziție puternică, în special din partea guvernelor prietenoase cu Rusia din Ungaria și Slovacia. Budapesta și Bratislava au blocat în mod repetat eforturile de a sancționa sectoarele atomic și de gaze ale Moscovei, în timp ce continuă să se bazeze pe Rusia pentru peste 80% din petrolul lor și să cumpere gaze prin conducta submarină TurkStream de la Rusia la Turcia.

Țările UE urmează să discute propunerea pentru prima dată joi.

Alte stiri din Externe

Ultima oră