UE se abține de la a lua o poziție cu privire la acuzațiile Rusiei privind atacul de la Moscova

26 Mar 2024
UE se abține de la a lua o poziție cu privire la acuzațiile Rusiei privind atacul de la Moscova

Deși țările europene au transmis condoleanțe, acestea s-au abținut să comenteze implicațiile atacului, iar unii se tem că atacul terorist din Rusia îl va împinge pe Vladimir Putin să adopte o poziție și mai agresivă în Ucraina, scrie Euractiv

Statul Islamic a lansat vineri (22 martie) noi videoclipuri cu atacul care a făcut 137 de morți în sala de concerte a Primăriei Crocus din afara Moscovei, susținând revendicarea sa de responsabilitate pentru atac, în ciuda încercărilor Rusiei de a da vina pe Ucraina, ceea ce Kievul neagă.

Atentatul de la Moscova este cel mai mortal atac revendicat de Statul Islamic pe teritoriul european și în Rusia de la asediul școlii din Beslan din 2004. Patru dintre presupușii autori au aparut în instanță luni (25 martie).

Experții ruși au descris atacul de vineri drept un eșec al Serviciului Federal de Securitate al Federației Ruse (FSB).

„FSB și-a greșit prioritățile. Principalele sale resurse au fost dedicate Ucrainei și opoziției interne ”, a declarat Mark Galeotti, expert în serviciile de securitate ruse, pentru The Guardian .

Condoleanțe, dar nu adresate lui Vladimir Putin

Uniunea Europeană s-a declarat „șocată și consternată” de atac. „UE condamnă orice atac împotriva civililor. Gândurile noastre sunt la toți cetățenii ruși afectați ”, a declarat Peter Stano, purtătorul de cuvânt al UE pentru afaceri externe.

Președintele Comisiei, Ursula von der Leyen, și președintele Consiliului, Charles Michel, au condamnat, de asemenea, atacul, la fel ca purtătorul de cuvânt al NATO, Farah Dakhlallah.

Europa va aștepta noi evoluții din partea rusă înainte de a se poziționa în această problemă, potrivit unui diplomat din sudul Europei contactat de Euractiv.

Președintele francez Emmanuel Macron a declarat că „condamnă ferm atacul terorist revendicat de Statul Islamic” într-o declarație publicată de Elysée, exprimându-și, de asemenea, solidaritatea cu victimele și poporul rus.

Între timp, guvernul francez și-a ridicat alerta de securitate la cel mai înalt nivel duminică (24 martie).

În Germania, Ministerul de Externe a spus: „Contextul trebuie clarificat rapid. Transmitem cele mai profunde condoleanțe familiilor victimelor ”, în timp ce premierul italian Giorgia Meloni a condamnat ceea ce ea a numit un „act terorist odios”.

„Oroarea masacrului de civili nevinovați de la Moscova este inacceptabilă”, a anunțat doamna Meloni, exprimându-și „deplina solidaritate cu cei afectați și cu familiile victimelor”.

Spania s-a declarat „șocată” de atac, spunând că „condamnă toate formele de violență” .

Preocupări cu privire la repercusiunile asupra războiului

În timp ce atacul spulberă promisiunea lui Vladimir Putin de securitate față de ruși, observatorii se așteaptă să-l vadă căutând o victorie ușoară în altă parte, în special prin escaladarea violenței în Ucraina.

Kremlinul va încerca să se sustragă responsabilității folosind propaganda pentru a sugera implicarea Ucrainei și a Occidentului, ceea ce probabil mulți cetățeni ruși vor crede pentru că trăiesc într-un mediu media controlat, a explicat Tsvetlin.Iovcev, fost șef al agenției bulgare de contraspionaj către Nova TV .

„Rusia a subestimat, a ignorat și chiar a luat în derâdere semnalul unui atac terorist trimis de Statele Unite […]. Nu se pot lua măsuri de bază de securitate într-un loc ca acesta, unde se adună peste 6.000 de oameni.
S-a dovedit că nici măcar patrule de poliție nu au fost ”, a adăugat el.

Atacul a reînviat amintirile deceniilor trecute, inclusiv războaiele împotriva separatiștilor ceceni din anii 1990 și 2000, care au contribuit la ascensiunea lui Vladimir Putin la putere.

Putin a folosit, de fapt, majoritatea acestor incidente violente, precum luarea de ostatici la teatrul din Moscova în 2002 sau asediul școlii din Beslan în 2004, pentru a justifica declinul libertăților politice sau represiunea împotriva separatiștilor ceceni.

Duminică, ministrul de externe ucrainean Dmytro Kuleba l-a numit pe Putin un „mincinos patologic ”, adăugând că „singurul scop al Kremlinului este să incite mai mulți ruși să moară în războiul lor insensat și criminal împotriva Ucrainei” și să insufle și mai multă ură față de Ucraina. alte națiuni, nu doar ucrainenii, ci întregul Occident”.

Alte stiri din Externe

Ultima oră