UE s-a angajat să cumpere surplusul de produse ucrainene folosind bani publici dacă prețurile scad prea mult

22 Mar 2024
UE s-a angajat să cumpere surplusul de produse ucrainene folosind bani publici dacă prețurile scad prea mult

UE este de acord cu noi restricții asupra alimentelor ucrainene după protestele fermierilor. Franța și Polonia conduc eforturile de a restricționa comerțul cu păsări de curte, ouă și miere cu Kiev dar o acțiune  altor state membre, inclusiv Germania, Suedia, Finlanda și Olanda, le-a blocat eforturile. De asemenea, Comisia Europeană s-a angajat să cumpere surplusul de produse ucrainene folosind bani publici dacă prețurile scad prea mult, scrie Financial Times

UE a fost de acord să reducă importurile multor produse alimentare ucrainene pentru a-i liniști pe fermierii care protestează susținând că excesul de produse le-a redus veniturile.

Blocul și-a deschis granițele pentru a sprijini Ucraina după invazia pe scară largă a Rusiei în 2022, dar restaurează unele bariere ca răspuns la presiunile interne, într-un semn de rău augur pentru Kiev.

Cu toate acestea, pentru a atenua lovitura, Bruxelles-ul pregătește și taxe pentru cerealele rusești și belaruse - o cerere de lungă durată din partea guvernelor ucrainene și din Europa centrală și de est.

UE va percepe taxe la păsările de curte, ouăle, zahărul, ovăzul, porumbul, mierea și cereale măcinate din Ucraina dacă cantitățile depășesc media importată în 2022 și 2023, într-o „frână de urgență”, într-un acord provizoriu încheiat miercuri dimineață.

Mișcarea, care face parte din extinderea generală a liberalizării comerțului cu Ucraina pentru încă un an, ar putea costa Kievul zeci de milioane de euro în taxe dacă nu poate găsi piețe alternative.

Pierderea de venituri vine în acelasi timp in care Congresul SUA amână un nou pachet de sprijin financiar și pe măsură ce livrările de arme din vest încetinesc

Țările cu lobby-uri agricole mari, cum ar fi Franța și Polonia alături de alți parlamentari europeni, au făcut eforturi pentru restricții și mai mari pentru a aduce importurile mai aproape de nivelurile de dinainte de război.

Dar o acțiune de ariergarda a altor state membre, inclusiv Germania, Suedia, Finlanda și Olanda, le-a blocat eforturile în discuțiile peste noapte.

„Franța și Polonia și parlamentul european, care sunt cei mai vocali cu privire la ceea ce trebuie să facem pentru a ajuta Ucraina, s-au prăbușit la prima vedere a unui tractor”, a spus un diplomat. „Ce s-a întâmplat cu „orice e nevoie, atâta timp cât este nevoie”?”

Ministrul francez al agriculturii, Marc Fesneau, a declarat pentru postul France Info că „acordul nu este încă ceea ce ne-am dorit să fie”, cerând „solidaritate, dar nu cu prețul destabilizarii excesive” a piețelor agricole.

Pentru a liniști Kievul și țările vecine ale UE, Bruxelles-ul pregătește, de asemenea, primele restricții asupra cerealelor din Rusia și Belarus, taxele vamale pentru reducerea importurilor urmând să vină în câteva zile.

De asemenea, Comisia Europeană s-a angajat să cumpere surplusul de produse ucrainene folosind bani publici dacă prețurile scad prea mult. Prețurile cerealelor din UE sunt la cel mai scăzut nivel din ultimii patru ani. De asemenea, ar putea acționa în cazul în care piața unei singure țări este perturbată, mai degrabă decât întreaga UE cu 27 de membri.

Creșterea mare a importurilor a exacerbat protestele fermierilor față de creșterea costurilor și a reglementărilor. Polonia, Ungaria și Slovacia mențin interdicții unilaterale introduse anul trecut, încălcând regulile comerciale ale UE.

Acestea permit importul multor produse doar dacă se îndreaptă către alte țări. Donald Tusk, noul prim-ministru al Poloniei, a declarat că va ridica interdicția doar dacă va asigura garanții mai largi de la Bruxelles.

Cu toate acestea, industria alimentară a avertizat luni despre o penurie de zahăr în Europa și a spus că este nevoie de importuri ucrainene.

„Nu vedem nicio justificare pentru reducerea drastică a importurilor din Ucraina”, a declarat Yuriy Sharanov, președintele CIUS, care reprezintă utilizatorii de zahăr din sectorul alimentar și al băuturilor. „UE are un deficit cronic de zahăr și trebuie să importe între 2 și 3 milioane de tone anual pentru a satisface cererea.”

Prețurile UE sunt peste media globală, iar noile măsuri ar crește costul zahărului din Ucraina cu 50%, a adăugat el într-o scrisoare adresată instituțiilor UE.

Manfred Weber, președintele partidului de centru-dreapta PPE din care face parte Tusk, a negat marți că UE ar dezamăgi Ucraina. „Vrem să sprijinim Ucraina într-un mod cuprinzător, dar nu ar fi corect dacă le-am spune fermierilor că ei sunt singurii care trebuie să plătească pentru asta și că prețurile lor se prăbușesc”, a spus el reporterilor.

Oponenții restricțiilor susțin că sacrificiile economice făcute pentru Ucraina nu au fost doar în agricultură. Germania, de exemplu, este în pragul recesiunii, parțial pentru că a interzis gazul rusesc din conducte, înlocuindu-l din surse scumpe cu creșteri mari ale costurilor pentru afaceri și gospodării.

Restricțiile încep pe 6 iunie, când accesul fără tarife pentru importurile ucrainene, care a început în 2022, este reînnoit pentru încă un an. Acordul necesită aprobarea finală din partea Parlamentului European și a statelor membre.

Alte stiri din Externe

Ultima oră