Guvernul italian condus de Giorgia Meloni se află sub lupa Parlamentului European, care a demarat o investigație privind posibile derapaje de la principiile statului de drept. Miniștri italieni, magistrați, ONG-uri și reprezentanți ai societății civile urmează să participe la o audiere cu ușile închise, organizată de grupul de lucru pentru democrație și drepturi fundamentale. Printre temele vizate se numără independența justiției, drepturile minorităților și libertatea presei, în contextul unor măsuri controversate adoptate de guvernul de dreapta de la Roma, scrie Politico
Miniștri italieni, magistrați și ONG-uri vor participa la audierea organizată în Parlamentul European. Observatorii statului de drept din cadrul Parlamentului European analizează cu atenție modul în care guvernul condus de premierul Giorgia Meloni a afectat democrația din Italia.
Miercuri, cu ușile închise, eurodeputații îi vor audia pe miniștrii italieni ai justiției și de interne — alături de reprezentanți ai organizațiilor LGBTQ+, ai presei și ai asociației judecătorilor italieni, potrivit unui program preliminar al grupului de lucru al Parlamentului privind democrația.
Această investigație ar putea duce la audieri suplimentare, la o misiune de informare în Italia, la adoptarea unei rezoluții sau la o înăsprire a limbajului din rapoartele privind statul de drept ale Parlamentului pentru 2024. „Unii dintre noi suntem conștienți că statul de drept în Italia s-a deteriorat sub actualul guvern”, a declarat eurodeputatul ecologist Daniel Freund.
Freund a subliniat „o diferență între percepția politică generală a guvernului Meloni aici, la Bruxelles și în Germania, și ceea ce se întâmplă concret pe teren”. Prin aceasta, el făcea referire la acceptarea premierului italian de către Partidul Popular European de centru-dreapta de la Bruxelles (și de către creștin-democrații din Germania, strâns asociați acestora).
În octombrie anul trecut, partidul de dreapta condus de Meloni a extins interdicția privind maternitatea surogat pentru a include și aranjamentele realizate în străinătate, impunând sancțiuni de până la 1 milion de euro și doi ani de închisoare pentru încălcarea legii. De asemenea, guvernul italian s-a opus anterior unui regulament propus de Comisia Europeană care urmărea recunoașterea drepturilor părinților de același sex în întreaga Uniune Europeană.
Administrația Meloni a propus și reforme ale sistemului juridic care au stârnit îngrijorări privind tendințele autoritare și amenințările la adresa independenței justiției. Acuzațiile de interferență în mass-media și cenzură au alimentat temerile privind o posibilă erodare a democrației.
Nicola Procaccini, mâna dreaptă a lui Meloni în grupul Conservatorilor și Reformiștilor Europeni din Parlamentul European, s-a opus audierii, potrivit unui e-mail intern. El a susținut că vorbitorii selectați erau de stânga și toți critici declarați ai guvernului italian.
„Nu este un prim pas, ci o simplă reuniune în cadrul programului de lucru al grupului de monitorizare”, a declarat Procaccini, minimizând importanța audierii. „Reuniuni similare au avut deja loc în legătură cu statul de drept din Slovacia, Malta, România și Ungaria — iar altele sunt planificate, inclusiv pentru Bulgaria și Spania”, a adăugat el.
Audierea este organizată de grupul de lucru al Parlamentului European pentru democrație, stat de drept și drepturi fundamentale, format din 15 eurodeputați care reprezintă toate grupurile politice.
Creat de o majoritate a grupurilor politice din Parlament în legislatura trecută, grupul are misiunea de a evalua starea democrației în statele membre suspectate de derapaje autoritare, fiind inițial axat pe atacurile la adresa independenței justiției din Polonia și Ungaria.
Grupul de lucru a jucat un rol esențial în criticile Parlamentului European privind schema pașapoartelor de aur din Malta, prin care autoritățile acordau cetățenia unor cetățeni bogați din afara UE în schimbul unor investiții. Recent, Curtea de Justiție a Uniunii Europene a declarat ilegală această practică.
Comisia pentru libertăți civile a Parlamentului European va analiza concluziile grupului de lucru și va decide eventualele acțiuni viitoare.