UE introduce sistemul de "credit social" pentru CO2: cetățenii vor trebui să plătească pentru emisiile de CO2 ale mașinilor și caselor lor

19 Dec 2022
UE introduce sistemul de "credit social" pentru CO2: cetățenii vor trebui să plătească pentru emisiile de CO2 ale mașinilor și caselor lor

Țările UE au decis să reformeze comercializarea emisiilor de CO2. Acest lucru afectează fiecare cetățean - viața va deveni mai scumpă. Dar nu numai: este un pas mare către sistemul de credit social al UE, scrie 7sur7

Negociatorii din statele membre UE și Parlamentul European au ajuns duminică dimineață la un acord cu privire la reforma drepturilor de emisie de CO2 (ETS), a anunțat președinția cehă a Consiliului European. În viitor, cetățenii și întreprinderile europene vor trebui să plătească mai mult pentru CO2 pe care îl emit. În plus, un nou fond social de energie va asuma consecințele tranziției energetice pentru consumatori.

Actualul sistem de licitare anticipată a drepturilor de emisie de CO2 va fi consolidat. Companiile energetice și industria trebuiau deja să obțină autorizații de emisie de gaze cu efect de seră de câțiva ani. În fiecare an, au fost disponibile mai puține credite de emisie și au devenit mai scumpe. Prin acest sistem, companiile trebuiau fie să polueze mai puțin, fie să plătească mai mult.

De acum înainte, numărul creditelor va scădea mai repede, astfel încât și emisiile de CO2 ar trebui să scadă mai repede decât înainte. În plus, creditele gratuite vor dispărea treptat până în 2034. Companiile care nu se angajează în tranziția energetică vor trebui să renunțe la credite.

Din 2027, sistemul creditelor ETS va fi extins la încălzirea și transportul rezidențial, atât pentru cetățeni, cât și pentru întreprinderi. Prin intermediul benzinăriilor și al companiilor energetice, consumatorii și companiile vor trebui să plăteasca pentru CO2 emis.

Din 2026, va fi înființat un fond pentru climatul social pentru a compensa cheltuielile suplimentare de consum efectuate în timpul tranziției energetice, inclusiv creșterea prețurilor la încălzire. Fondul va fi dotat cu 86,7 miliarde de euro, asigurați din veniturile generate de licitarea emisiilor de CO2 și din contribuțiile statelor membre.

Aceste măsuri se află în centrul unui pachet legislativ numit „Ready for 55”, care urmărește reducerea emisiilor cu 55% până în 2030 în UE (comparativ cu 1990). Acordul trebuie încă ratificat de Parlamentul European și statele membre, dar acești pași sunt o formalitate, negocierile fiind încheiate cu succes.

Alte stiri din Externe

Ultima oră