Alegerile prezidențiale din România, programate pentru duminică, sunt atent urmărite de liderii europeni, care se tem că o eventuală victorie a lui George Simion – liderul AUR și admirator declarat al lui Donald Trump – ar putea consolida valul naționalist care traversează Uniunea Europeană. După ce a obținut aproape 41% în primul tur, Simion este considerat favorit în cursa pentru Cotroceni, stârnind îngrijorări la Bruxelles privind posibile blocaje instituționale, o retorică eurosceptică accentuată și o repoziționare a României în raport cu politicile comune ale UE, scrie SudOuest
Comunitatea internațională urmărește cu atenție alegerile prezidențiale din România, programate pentru duminică, pe fondul temerilor privind o posibilă victorie a lui George Simion – scenariu care ar putea întări tabăra naționalistă din Europa. Bruxelles-ul se pregătește pentru o extindere a rândurilor liderilor de extremă dreapta în UE, odată cu posibila alegere a liderului AUR, însă fără a crede că acesta va „pune pe butuci” angrenajul european.
Scrutinul din România, țară membră a UE și NATO cu 19 milioane de locuitori, este urmărit cu interes după anularea alegerilor anterioare din noiembrie – o decizie extrem de rară în spațiul comunitar. „Firește că toți ținem un ochi pe România”, a declarat un diplomat european de la Bruxelles.
Temerile s-au accentuat după ce George Simion, un admirator declarat al lui Donald Trump, a obținut aproape 41% din voturi în primul tur al alegerilor. Într-un context în care extrema dreaptă înregistrează scoruri record în Europa postbelică, o eventuală victorie a liderului AUR – promotor al sloganului „România pe primul loc” – ar consolida tabăra naționalistă europeană, din care fac parte deja Viktor Orbán, Robert Fico și Giorgia Meloni.
După anularea fără precedent a primului tur de scrutin acum cinci luni, alegerile de duminică – desfășurate sub strictă supraveghere internațională – îl dau favorit pe candidatul considerat de mulți drept exponent al extremei drepte.
Ascensiunea naționalismului
Critic feroce al „politicilor absurde ale UE” și al „birocraților fără chip”, George Simion s-a afișat miercuri alături de președintele polonez Andrzej Duda și de șefa guvernului italian, Giorgia Meloni. Joi, a fost prezent la Parlamentul European, unde s-a întâlnit cu mai mulți eurodeputați conservatori. „Pentru tabăra populistă, ar fi o bucurie: un nou copil turbulent în familie”, comentează Florent Parmentier, cercetător asociat la Institutul Jacques Delors.
Contracandidatul său, primarul Bucureștiului Nicușor Dan, este susținut de centriștii europeni, care au organizat un eveniment de sprijin la Paris în această săptămână. Dan a obținut 21% în primul tur. Cel care va câștiga alegerile va reprezenta România la summiturile europene și va avea drept de veto asupra unor dosare importante.
Unii oficiali europeni se tem că George Simion – critic al ajutorului militar acordat Ucrainei, țară vecină cu România – ar putea folosi dreptul de veto în mod obstructiv, la fel ca premierul maghiar Viktor Orbán, cunoscut pentru blocajele repetate în cadrul negocierilor europene. Totuși, un diplomat subliniază că „România nu este Ungaria”, nici ca politică internă, nici ca „voință sau capacitate de a se opune curentului dominant din UE”.
UE păstrează prudența
La doar 38 de ani, George Simion a câștigat peste 40% din voturi în primul tur – scrutin anulat inițial pe fondul suspiciunilor de ingerințe rusești.
„Simion critică mai degrabă Bruxelles-ul și tehnocrații care îl conduc, decât Uniunea Europeană ca instituție în sine”, afirmă Florent Parmentier. În culisele instituțiilor europene, oficialii pledează pentru o evaluare a liderului AUR pe baza acțiunilor sale, nu a retoricii sale eurosceptice – în cazul în care va câștiga duminică.
„Mai există un tur doi, nu vom specula ce s-ar putea întâmpla după aceea”, a comentat purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene, Stefan de Keersmaecker. „N-ar fi o veste bună să avem un eurofob în Consiliu, dar asta nu înseamnă că sistemul european se prăbușește”, a adăugat un diplomat european. „Dacă va trebui să trecem prin câteva erupții politice, dar totuși putem avansa, atunci fie.”