UE ia măsuri împotriva Legii de apărare a suveranității a Ungariei

08 Feb 2024
UE ia măsuri împotriva Legii de apărare a suveranității a Ungariei

Afirmația Bruxelles-ului că legea încalcă libertatea de exprimare este doar un pretext pentru încă o încălcare a suveranității maghiare scrie  EuropeanConservative  ;

Comisia Europeană a lansat din nou o procedură de încălcare a statului de drept împotriva Ungariei. De data aceasta, contestă legea recent adoptată de „Apărarea suveranității” țării, menită să reducă interferența în alegerile străine – în mod similar cu un proiect de lege al UE care este în prezent în lucru.

Legea apărării suveranității a fost adoptată la sfârșitul anului trecut și a fost propusă de guvern ca răspuns direct la scandalul finanțării externe a părților de opoziție unite în timpul alegerilor parlamentare din 2022, înainte de care au primit peste 10 milioane de dolari în contribuția campaniei din partea. . organizații americane cu legituri cu Partidul Democrat. Finanțarea externă a campaniilor politice  este ilegală în Ungaria din 1989, dar opoziția a încercat să ocolească legea folosind organizații intermediare – ONG-uri prietenoase și firme din umbra– pentru a-și acoperi urmele. Părțile au susținut că au primit bani din „microdonații” individuale, deși dovezile erau clare că nu s-a întâmplat acest lucru, așa cum au stabilit ulterior instanțele.

Prin urmare, proiectul de lege este menit să completeze legea electorală prin stabilitatea unor instrumente pentru a evita acest lucru să se repete. Aceasta creează un organism guvernamental independent, însărcinat cu investigarea activităților candidaților politici și a organizațiilor care îi finanțează, precum și a organizațiilor care se angajează în influențarea rezultatelor electorale în cazurile în care există suspiciunea de implicare a ingerinței străine. Biroul nou creat va crea rapoarte anuale și va pregăti recomandări pentru guvern care apoi ar putea trimite fiecare caz instanțelor de judecată pentru a determina ilegalitatea și potențialele măsuri punitive ulterioare.

Decizia privind procedura de infringement a UE a fost publicată miercuri, 7 februarie. În ea, Comisia reia argumentele greșite ale ONG-urilor de stânga care au criticat legea spunând că aceasta ar putea fi folosită pentru a reduce la tăcere vocile opoziției. Potrivit hotărârii, legea încalcă mai multe reguli și principii ale UE, inclusiv libertatea de exprimare, libertatea de asociere, drepturile electorale ale cetățenilor, precum și „valorile democratice” ale UE. 

Chiar înainte de adoptarea legii, cel mai prolific critic al proiectului de lege a fost ambasada SUA la Budapesta și, în special, ambasadorul David Pressman. Pressman, mai puțin diplomatic, a spus că legea a fost mai distructivă pentru democrație decât versiunea rusă – când, în realitate, este semnificativ mai blândă decât Legea privind înregistrarea străinilor (FARA) similară din SUA, care, de altfel, a fost inspirația. . . . . principală a proiectului de lege ungar. .

Ceea ce este și mai ironic – având în vedere decizia de miercuri a Comisiei Europene de a lansa procedura de încălcare a dreptului – este că UE finalizează și propriul echivalent FARA, pachetul pentru Apărarea comunitară Democrației tuturor, care va cere ONG-urilor finanțate din străinătate. . . . . . . . . . care operează în Europa să dezvăluie finanțele lor pentru a facilita identificarea influenței politice străine și a dezinformarii plătite.

Dar, aparent, lucru este o încălcare a normelor UE atunci când Budapesta o face. Chiar și atunci când sunt toate motivele să-și protejeze democrația de interferențe și când majoritatea populației susține noile măsuri.

Alte stiri din Externe

Ultima oră