„UE e o catedrală a birocrației”: Elon Musk uluit de amploarea administrației din Europa

09 Feb 2025
„UE e o catedrală a birocrației”: Elon Musk uluit de amploarea administrației din Europa

Întrebat în marginea unui summit economic german, Elon Musk, șeful Departamentului american pentru eficiența guvernamentală consideră că există mult mai multă birocrație în Europa decât în ​​Statele Unite, în special din cauza existenței unei administrații UE: Nu este vorba doar de nivel provincial și național, mai este și Uniunea Europeană pe deasupra”, a spus el, scrie JDD

„Sediul UE din Bruxelles este o catedrală a birocrației". Intervievat la summitul economic WELT 2025 de la Berlin la sfârșitul lunii ianuarie, Elon Musk a tras un semnal de alarmă împotriva birocrației de pe bătrânul continent. „Europa are mult mai multă birocrație decât Statele Unite ”, a spus șeful Departamentului SUA pentru Eficacitatea Guvernului. „Nu este vorba doar de nivel provincial și național, mai este și Uniunea Europeană pe deasupra”, a continuat el.

Declarații pe care președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, nu le-ar contrazice. Săptămâna trecută, fostul ministru german al apărării a prezentat un „șoc de simplificare” numit  Busola pentru Competitivitate. Planul urmărește simplificarea reglementărilor, reducerea birocrației și creșterea flexibilității. În unele domenii, politicile vor fi accelerate și îmbunătățite. În altele, o nouă abordare va ajuta la abordarea noilor provocări.

De la realegerea în Statele Unite  a lui Donald Trump, care a promis că va reduce taxele și va reduce administrația federală, discursul despre „debirocratizare” pare să ia amploare în Europa. Cu toate acestea, chiar și peste Atlantic, noua administrație se confruntă cu obstacole.

Judecător federal în război cu Elon Musk

Sâmbătă, 8 februarie, un judecător federal a decis să împiedice echipele lui Elon Musk să acceseze datele personale ale milioanelor de americani păstrate de Departamentul de Trezorerie. O decizie motivată de riscul „prejudiciului ireparabil” precum „dezvăluirea de informații sensibile și confidențiale” și „riscul sporit ca sistemele în cauză să fie mai vulnerabile decât înainte la hacking”.

La rândul său, în război cu standardele și cheltuielile pe care le consideră „inutile” , Elon Musk a justificat această intruziune ca fiind necesară pentru „oprirea fraudei și a risipei banilor contribuabililor”. El a condamnat decizia unui judecător „activist” și i-a acuzat pe democrați că încearcă să „acopere cea mai mare fraudă din istoria omenirii ” .

Alte stiri din Externe

Ultima oră