UE e iritată din cauza prieteniei dintre Africa de Sud si Rusia: "nu cerem Africii să-și aleagă tabăra ci să susțină ordinea mondială"

28 Ian 2023
UE e iritată din cauza prieteniei dintre Africa de Sud si Rusia: "nu cerem Africii să-și aleagă tabăra ci să susțină ordinea mondială"

În plin război condus de Moscova în Ucraina, șeful diplomației europene Josep Borrell nu apreciază relațiile strânse dintre Africa de Sud și Rusia. El a precizat acest lucru în timpul călătoriei sale la Pretoria din 26 ianuarie, scrie TV5Monde

Principala putere industrială a continentului, Africa de Sud a refuzat să condamne invazia rusă a Ucrainei și a anunțat că va găzdui exerciții maritime comune cu Rusia și China în perioada 17-27 februarie.

Aceste exerciții „nu sunt cel mai bun lucru” , a spus Josep Borrell, în vizită la Pretoria pentru discuții cu omologul său sud-african Naledi Pandor.

Toate țările își pot conduce propria politică externă, a adăugat el, înțelegând „dorința” unor țări „de a cruța Rusia dintr-un motiv sau altul” . „Dar... coincidența dintre începutul războiului (în urmă cu un an, 24 februarie 2022, ndr) și aceste exerciții militare nu este cel mai bun lucru pentru noi” , a subliniat diplomatul european în cadrul unui briefing de presă cu Naledi Pandor. „Parteneriatul strategic” cu Pretoria „urmează o traiectorie pozitivă în ciuda unor lucruri iritante” , a mai subliniat el.

Alegerea unei părți?

Autoritățile sud-africane au refuzat până acum să se alăture unei tabere sau alteia în ceea ce privește invazia rusă a Ucrainei.

Uniunea Europeană „nu cere Africii să-și aleagă tabăra , a precizat Josep Borrell, ci cere Pretoriei să folosească relațiile bune cu Moscova pentru a convinge Rusia să pună capăt războiului.

 "Uniunea Europeană nu cere Africii [de Sud] să aleagă tabăra. Cerem doar tuturor țărilor din lume să stea de partea Cartei Națiunilor Unite. Nimic mai mult, dar nimic mai puțin. Pentru că ceea ce este în joc este supraviețuirea multilateralismului. Iar Uniunea Europeană consideră Africa de Sud un partener important pentru susținerea și revigorarea unei ordini internaționale bazate pe reguli."  a spus Borrell.

La rândul ei, ministrul sud-african, care l-a primit mai devreme în cursul săptămânii pe omologul său rus Serghei Lavrov, a apărat exercițiile comune, subliniind că toate țările fac același lucru cu „prietenii” lor .

Africa de Sud a preluat recent președinția BRICS (Brazilia, Rusia, India, China, Africa de Sud), un grup de țări mari emergente.
 
Africa a devenit din nou un câmp de luptă pentru influență, mai ales de la începutul conflictului din Ucraina.

SUA amenință cu sancțiuni

Secretarul Trezoreriei SUA, Janet Yellen, a fost și ea în Africa de Sud săptămâna aceasta, ultima etapă a unui turneu african.

Adresându-se reporterilor pe 26 ianuarie, ea a avertizat că toate țările ar trebui să respecte sancțiunile occidentale împotriva Rusiei sau să se confrunte cu consecințele. „În cazul încălcării acestor sancțiuni de către oameni de afaceri sau guverne, vom răspunde rapid și ferm”, a spus ea.

În decembrie, Africa de Sud a fost criticată pentru că a permis unei nave de marfă rusești, aflată sub sancțiunile occidentale, să acosteze și să-și descarce marfa la o bază navală din Cape Town.
 
Ambasada SUA a declarat presei locale la acea vreme că cei care susțin acostarea navei riscă să încalce sancțiunile împotriva Rusiei.

Alte stiri din Externe

Ultima oră