Comisia Europeană a adoptat pe 22 mai o comunicare privind Uniunea Europeană a Sănătății, care evidențiază progresele înregistrate în politica UE în domeniul sănătății în ultimii patru ani, în interesul cetățenilor UE și din întreaga lume, scrie site-ul UE
Uniunea Europeană a Sănătății a fost creată în mijlocul unei pandemii și a apărut ca o necesitate pentru a menține reziliența UE și a contribui la bunăstarea societății, la autonomia strategică și la stabilitatea geopolitică a Europei, spune comunicatul UE. Acesta a fost construit pe experiența crizei COVID-19, ca răspuns la apelurile clare din partea cetățenilor pentru o prezență mai puternică a UE în domeniul sănătății publice.
Viziunea Uniunii Sănătății este de a se asigura că statele membre sunt mai bine pregătite să răspundă împreună la viitoarele crize de sănătate , promovând în același timp politici moderne și inovatoare de sănătate pentru toți cetățenii UE . Sprijinite de finanțare substanțială în cadrul programului EU4Health , obiectivele Uniunii Europene a Sănătății s-au tradus rapid în rezultate tangibile.
Strategia europeană privind vaccinurile a asigurat că toți cetățenii UE au acces la vaccinuri care salvează vieți COVID în același timp și în aceleași condiții. Astfel, răspândirea virusului a fost limitată și milioane de vieți au fost salvate. Datorită Certificatului digital COVID al UE economiile și societățile au putut să se redeschidă în siguranță, iar programul SURE a ajutat peste 31 de milioane de lucrători să depășească consecințele economice. Și pentru că pandemiile nu cunosc granițe, ne-am extins eforturile de cooperare și solidaritate în întreaga lume. Ca parte a abordării noastre „Team Europe”, UE a devenit cel mai mare donator de vaccinuri, prin facilitatea COVAX, și a oferit aproape 54 de miliarde EUR în ajutor de urgență țărilor partenere.
În timp ce noi acțiuni sunt în pregătire, rezultatele deja obținute sunt următoarele:
- Măsuri consolidate de securitate sanitară, pentru a răspunde mai bine crizelor viitoare.
Astăzi, UE este mai bine echipată pentru a anticipa, a se pregăti și a răspunde oricăror amenințări majore pentru sănătate. Acest lucru se datorează cadrului juridic consolidat pentru cooperarea în domeniul securității sănătății, consolidării agențiilor de sănătate ale UE și creării Autorității de pregătire și răspuns în situații de urgență (HERA).
- Acces rapid la medicamente la prețuri accesibile pentru toți cetățenii
Păstrând în același timp competitivitatea sectorului farmaceutic din Europa, reforma farmaceutică propusă de UE va oferi acces la medicamente noi pentru 70 de milioane de cetățeni europeni suplimentari. Reforma este axată pe nevoile cetățenilor europeni, astfel încât toată lumea să aibă acces la medicamentele de care are nevoie, indiferent de locul în care locuiește și indiferent de boală. Această reformă va îmbunătăți, de asemenea, disponibilitatea medicamentelor critice printr-o serie de măsuri pentru a aborda penuria.
- Un plan de clasă mondială împotriva cancerului
În cadrul planului european de combatere a cancerului, au fost lansate mai multe acțiuni importante pentru combaterea bolii în fiecare etapă: prevenire, diagnostic, terapie dar și îngrijire de urmărire. Beneficiind de 4 miliarde EUR din finanțare UE, planul face deja o diferență în întreaga Europă pentru viețile pacienților cu cancer.
- Inițiative inovatoare pentru digitizarea asistenței medicale
Cetățenii vor avea acces la asistență medicală de mai bună calitate în întreaga UE, datorită spațiului european de date privind sănătatea (EHDS), care va schimba jocul. În deplină conformitate cu normele UE privind protecția datelor, EHDS exploatează pe deplin potențialul tranziției digitale și, de asemenea, va permite o mai bună utilizare a datelor pentru cercetare și pentru dezvoltarea de medicamente care ușurează viața.
- Acțiune globală pentru o mai bună sănătate mintală
În abordarea sa cuprinzătoare a sănătății mintale, UE recunoaște că sănătatea mintală este la fel de importantă ca și sănătatea fizică și afectează oamenii din toate mediile. Abordarea implică acțiuni ample, susținute de peste 1,2 miliarde EUR, pentru a promova bunăstarea mintală, a îmbunătăți serviciile de prevenire și sprijin și a eradica stigmatul în acest domeniu important.
- Reguli pentru consolidarea siguranței pacienților și asigurarea aprovizionării cu medicamente
Donatorii și primitorii de substanțe de origine umană, cum ar fi sângele sau celulele, vor beneficia de o protecție sporită în temeiul normelor UE revizuite. Datorită măsurilor menite să prevină orice întrerupere a aprovizionării cu medicamente și dispozitive medicale critice, cetățenii pot fi siguri că se pot baza pe produse, tratamente și terapii sigure și eficiente.
- Abordarea „One Health” pentru abordarea riscurilor majore pentru sănătate
Prin corelarea între sănătatea umană, sănătatea animală și sănătatea mediului, Europa este mai bine plasată pentru a dezvolta politici mai puternice, capabile să abordeze provocările majore în materie de sănătate, cum ar fi rezistența la antimicrobiene sau impactul schimbărilor climatice asupra sănătății.
Incroyable !
— Florian Philippot (@f_philippot) May 23, 2024
La Commission européenne vient de pondre un communiqué complètement délirant qui annonce « l’Union européenne de la Santé » ! (cf : https://t.co/qTXNi7t02w)
On y trouve :
➡️ « Vaccins vitaux pour tous les citoyens de l’UE pour endiguer les virus et sauver des… pic.twitter.com/FRgtag9nE9