UE adoptă al optulea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei după anexarea a patru regiuni ucrainene

07 Oct 2022
UE adoptă al optulea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei după anexarea a patru regiuni ucrainene

Cele 27 de state membre ale UE au convenit asupra unei noi serii de sancțiuni politice împotriva regimului lui Vladimir Putin după anexarea regiunilor Zaporijia, Herson, Lugansk și Donețk, scrie NouvelObs.

Statele membre ale Uniunii Europene au convenit miercuri, 5 octombrie, asupra unei noi serii de sancțiuni împotriva Rusiei după anexarea a patru regiuni ucrainene, a anunțat președinția cehă a UE.

Acordul a fost încheiat la nivelul ambasadorilor celor Douăzeci și șapte. Numele și entitățile vizate de aceste noi sancțiuni trebuie publicate joi, 6 octombrie, în Jurnalul Oficial al UE, ceea ce va semnifica intrarea lor efectivă în vigoare.

„Tocmai am ajuns la un acord politic privind noi sancțiuni împotriva Rusiei, un răspuns ferm al UE la anexarea ilegală a teritoriilor de către Putin ”, a declarat ambasadorul ceh Edita Hrda.

Acesta este al 8-lea pachet de sancțiuni din partea blocului european de la invazia rusă a Ucrainei din 24 februarie.

O reacție politică la anexările rusești

Duminică, într-un schimb telefonic cu omologul său ucrainean Volodimir Zelensky, președintele francez Emmanuel Macron s-a angajat să lucreze cu partenerii săi din UE la acest nou set de sancțiuni.

Pe 28 septembrie, UE a reacționat la anexarea a patru regiuni ocupate total sau parțial de Moscova – Zaporizhia, Herson, Lugansk și Donețk – propunând în special limitarea prețului petrolului rusesc și adăugarea de noi restricții la comerțul cu Moscova.

Capitalele occidentale refuză să recunoască referendumurile organizate pe teritoriul ucrainean ocupat care au dus la aceste anexări.

Sancțiunile constau în general în înghețarea activelor și interzicerea șederii în UE a personalităților sau a managerilor companiilor în cauză.

Alte stiri din Externe

Ultima oră