Vineri, reprezentanţii statelor membre au fost de acord să facă primul pas solicitând Comisiei Europene să elaboreze o "propunere legislativă corespunzătoare", în 2017. Proiectul urmează să fei aprobat fără discuții ulterioare, la reuniunea miniștrilor de Finanțe de la 8 martie. Un draft cu concluziile miniștrilor arată că țigările electronice, precum și alte produse "noi", ar putea provoca "discordanță și incertitudine juridică" pe piața unică, în cazul în care acestea nu sunt scutite de la plata taxei de accize.
De asemenea, ei susţin că accizele sau "alte taxe concepute special" la articolele din tutun noi, care utilizează abur în loc de fum, ar putea ajuta la atingerea "obiectivelor de sănătate publică". Vânzările globale de ţigări electronice au fost de aproximativ 7,5 miliarde de euro anul trecut. Analiștii prognozează că acestea vor crește la 46 miliarde de euro până în 2025 sau 2030.
În conformitate cu normele în vigoare, toate țările UE trebuie să impună o taxă de accize de cel puțin 57% la produsele din tutun, dar cele mai multe pun doar TVA pe ţigările electronice, de circa 20%.Un oficial al UE a declarat luni că era "de la sine înțeles" că prețul ţigărilor electronice va creşte, dacă membrii CE merg mai departe. Un alt oficial a spus că este "prea devreme" să se spună ce efect ar avea revizuirea normelor de accize asupra prețurilor.