UE a respins un proiect de lege prezentat de Ungaria care interzice producția de carne artificială în laborator

26 Oct 2024
UE a respins un proiect de lege prezentat de Ungaria care interzice producția de carne artificială în laborator

Comisia și statele UE resping propunerea Ungariei pentru interzicerea cărnii cultivate în laborator, scrie Euractiv

Potrivit unor opinii detaliate făcute publice, Comisia Europeană și mai multe state membre ale Uniunii Europene (UE) s-au opus unui proiect de lege prezentat de Ungaria care interzice producția de carne în laboratoare.

Potrivit documentelor publicate în baza de date TRIS a Comisiei, propunerea de lege a Budapestei, notificată UE pe 10 iulie, nu ar fi conformă cu regulamentul european privind alimentele noi și ar amenința libera circulație a mărfurilor pe piața internă.

Interdicția este nejustificată „întrucât ar putea anticipa procedura de autorizare armonizată pentru alimente noi la nivelul UE, care include o evaluare științifică de către EFSA [Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară]”, citim în avizul executivului european.

Cinci state membre au trimis observații sau un aviz detaliat. Republica Cehă, Olanda, Suedia și Lituania consideră că această măsură restrânge libertatea pieței și afectează dezvoltarea noilor tehnologii în Europa. Contribuția Austriei nu a fost încă făcută publică.

Perioada de opoziție prevăzută de normele UE, pentru prevenirea obstacolelor tehnice în calea pieței interne, a expirat pe 10 octombrie, iar documentele relevante — inclusiv opoziția formulată în scris de către Comisie și statele membre — sunt acum făcute publice.

Ungaria, care deține președinția rotativă a Consiliului UE de la 1 iulie și care a propus o dezbatere la prima reuniune a miniștrilor agriculturii cu privire la posibilul impact negativ al noilor alimente asupra tradițiilor culinare europene, are la dispoziție trei luni pentru a răspunde.

Dacă Budapesta decide să aprobe proiectul de lege în ciuda obiecțiilor, Ungaria s-ar putea confrunta cu proceduri de încălcare a dreptului comunitar.

Italia a deschis deja calea pentru legi naționale împotriva cărnii cultivate în laborator la sfârșitul anului 2023, dar nu a reușit niciodată să aplice legislația, deoarece guvernul a notificat neregulile legii din UE.

Părțile interesate se opun ghidurilor EFSA

Organizațiile fermierilor și consorțiile DOP din Cehia, Franța, Italia, Polonia, Portugalia și Spania vor să se mobilizeze și împotriva Autorității Europene pentru Siguranța Alimentară, potrivit unei scrisori consultate de Euractiv și trimisă directorului general al EFSA, Bernhard Url.

Aceste organizații se opun actualizării ghidurilor privind alimentele noi, publicate la sfârșitul lunii septembrie, și mai ales noilor cerințe pentru cererile de autorizare a produselor derivate din culturi celulare.

Scrisoarea este semnată, printre altele, de Consorțiul Parmigiano Reggiano, stabilit în regiunea în care se află EFSA, cu sediul în Parma.

EFSA a adoptat criterii mai stricte pentru alimentele de cultură, cum ar fi testarea pentru viruși sau prioni (proteine ​​care pot provoca boli degenerative ale sistemului nervos) în cazurile de informații limitate privind sănătatea animalelor sursă. Dar pentru semnatarii scrisorii, acest lucru nu este suficient.

„Deși noile proceduri de autorizare sunt mai detaliate, există lacune substanțiale în mai multe aspecte ”, subliniază organizațiile, amintind nota aprobată de 17 miniștri ai Agriculturii în ianuarie 2024. Aceștia din urmă solicitau ca carnea cultivată în laborator să fie supusă unora dintre aceleași criterii de evaluare ca noile medicamente și produse farmaceutice.

De asemenea, organizațiile anunță „o mobilizare pentru a se opune poziției adoptate de Autoritate și solicită blocarea tuturor procedurilor de autorizare pentru produsele cultivate în laboratoare”.

Ce este carnea sintetică și cine o produce

Țările bogate vor trebui să înlocuiasca produsele de origine animală cu carne de vită sintetică pentru a atenua schimbările climatice, a spus Bill Gates într-un interviu Universitatea MIT

Într -un interviu acordat MIT Technology Review pentru a promova noua sa carte, How to Avoid a Climate Disaster (2021), co-fondatorul Microsoft și copreședintele Fundației Bill și Melinda Gates au discutat despre ceea ce crede că va fi nevoie pentru reducerea eficientă a emisiilor de gaze cu efect de seră (GES), scrie Livekindly

În interviu, Gates a evidențiat în mod special agricultura celulară de la Memphis Meats și produsele cu proteine ​​vegane Impossible Foods și Beyond Meat ca alternative eficiente la consumul de animale.

„[Ei] au o foaie de parcurs, o foaie de parcurs de calitate și o foaie de parcurs cu costuri, ceea ce îi face să fie complet competitivi”, a explicat el.

Gates a investit atât în ​​Impossible Foods, cât și în Beyond Meat și a discutat anterior despre potențialul uriaș al alimentelor pe bază de plante pentru a aborda problemele climatice.

Întrebat dacă crede că carnea pe bază de plante și cea cultivată în laborator ar putea fi o soluție completă la problema proteinelor globale, Gates a subliniat că multe țări și comunități cu venituri mici depind frecvent de creșterea animalelor pentru supraviețuire.

„Nu cred că cele mai sărace 80 de țări vor mânca carne sintetică”, a spus el. Dar a adăugat: „Cred că toate țările bogate ar trebui să treacă la carne de vită 100% sintetică”.

„Puteți să vă obișnuiți cu diferența de gust și pretenția este că o vor face să aibă un gust și mai bun în timp”, a continuat Gates. El a explicat că, cel puțin pentru produsele din carne de vită, alimentele pe bază de plante sunt o parte esențială a soluției climatice.

Vitele au, de departe, cel mai mare impact asupra mediului prin consumul de resurse, producția de metan și chiar problemele legate de drepturile omului , în comparație cu alte produse de origine animală. Și Gates a vorbit de mai multe ori despre rolul central al cărnii de vită și al produselor lactate în exacerbarea schimbărilor climatice.

„Dacă toate vitele din lume s-ar uni pentru a-și întemeia propria țară, ar fi al treilea cel mai mare emițător de gaze cu efect de seră”, a scris Gates pe Twitter.

Alte stiri din Externe

Ultima oră