Ambasadorii statelor membre au adoptat, miercuri, o versiune ușor modificată a acordului încheiat pe 20 martie între negociatorii de stat și europarlamentari de a reînnoi cu un an, din iunie, scutirea vamală acordată Ucrainei și restricțiile asociate, scrie Le Monde
Cei Douăzeci și șapte au convenit, miercuri, 27 martie, să înăsprească plafonul pentru anumite importuri agricole vămuite din Ucraina, prin ajustarea nivelurilor limită, dar fără a restrânge volumele de grâu, așa cum au cerut mai multe state, inclusiv Franța și Polonia.
Ambasadorii statelor membre au adoptat o versiune ușor modificată a acordului încheiat pe 20 martie între negociatorii de stat și europarlamentari de a reînnoi cu un an, din iunie, scutirea vamală acordată Ucrainei și însoțită de restricții.
Acest text a făcut obiectul unor divergențe între statele care doreau să-și protejeze mai strict piețele, în special prin plafonarea grâului și scăderea nivelurilor plafonului, și statele care intenționau să protejeze veniturile comerciale ale Kievului.
Acordată din 2022 pentru a sprijini Ucraina în fața invaziei ruse, această scutire de taxe vamale alimentează furia fermierilor europeni, care acuză afluxul de produse ucrainene de scăderea prețurilor locale și de concurență „nedreaptă”.
"Măsuri de corecție"
Potrivit acordului, Bruxelles-ul va putea adopta rapid „măsuri de remediere” în cazul unor „perturbari semnificative” pe piață, chiar și într-o singură țară, cu o monitorizare sporită a fluxurilor de cereale. Important este că importurile de păsări de curte, ouă, zahăr, porumb, miere și ovăz scutite de taxe vamale ar urma să fie plafonate la nivelul volumelor importate în perioada 2022-2023, peste care tarifele ar fi reimpuse automat.
Compromisul ratificat miercuri „rămâne același, cu o singură completare: perioada de referință pentru activarea „mecanismului de salvgardare” [nivelul de plafonare automată] ar urma să fie prelungită până în a doua jumătate a anului 2021 ”, potrivit unui diplomat, evocând „o problema extrem de delicata” .
Franța a cerut prelungirea acestei perioade de referință pentru întregul an 2021, argumentând că volumele pentru 2022-2023 corespund unor importuri deja masive. Parlamentul European a spus și el că este în favoarea acestei măsuri, dar mai multe state au refuzat cu înverșunare.
Înainte de această ajustare, Bruxelles-ul a prezis că restricțiile planificate ar reduce exporturile ucrainene către Uniunea Europeană (UE) cu aproximativ 240 de milioane de euro în total față de 2023. Acum, deputații europeni vor examina textul modificat înainte de un vot final în plen în aprilie, în vederea intrării în vigoare până la expirarea scutirii vamale actuale la 5 iunie.
Excluse grâul și orzul
Pe de altă parte, mecanismul de plafonare încă nu include grâul cu bobul moale și orzul, așa cum au cerut mai multe state – Franța, Polonia și Ungaria în frunte – la unison cu organizațiile agricole și așa cum au dorit inițial deputații europeni. Pentru a-l ratifica, a fost necesară o majoritate calificată a statelor (cinsprezece țări reprezentând 65% din populația UE).
„Avem o destabilizare a pieţelor cerealelor” , din cauza „strategiei ruse de a împiedica Ucraina să meargă pe pieţele sale tradiţionale” din Africa şi Orientul Mijlociu, a susţinut marţi ministrul Agriculturii francez Marc Fesneau. Apoi a apărat „cereri echilibrate” , spunând că este îngrijorat să evite erodarea „sprijinului public” pentru Ucraina în UE.
„Rutele maritime prin Marea Neagră funcționează din nou, produsele ucrainene își vor găsi piețele ”, a observat omologul său maghiar, Istvan Nagy. „Fără includerea grâului, [acordul] este inacceptabil” pentru Budapesta, a avertizat el.
Textul adoptat miercuri, pregătit de președinția belgiană a Consiliului UE, conține în cele din urmă doar un angajament „întărit” din partea Comisiei Europene de a activa măsuri de salvgardare în cazul unui dezechilibru pe piață, în special pentru cereale.
Marți, ministrul german al Agriculturii, Cem Ozdemir, a declarat că este ostil oricărei revizuiri a acordului inițial. „Mulți nu înțeleg că apărarea Ucrainei și, prin urmare, apărarea noastră tuturor, nu se referă doar la furnizarea de muniție, ci și în a nu repeta propaganda rusă conform căreia scăderea problematică a prețurilor cerealelor se datorează livrărilor ucrainene. Nu există nicio dovadă în acest sens! " , s-a enervat el
Kiev nu-și ascunde neînțelegerea. „Suntem dezamăgiți. Ucraina a umplut un deficit de zahăr în UE” , împiedicând prețurile să crească prea mult și „furnizează aproximativ 1% din consumul total de ouă, 2% din consumul său de păsări de curte: ce ar putea consuma cu ușurință refugiații ucraineni ”, ministrul ucrainean al Agriculturii Mykola Solsky a explicat luni Agence France-Presse.