In Ucraina, Franța pierde teren. În orașele amenințate de invazia rusă, locuitorii și soldații ucraineni salută sprijinul activ al Statelor Unite, Marii Britanii și al Uniunii Europene. Președintele francez este criticat că și-a arătat solidaritatea cu Ucraina fără să facă nimic concret scrie BFMTV citând un articol din Le Parisien.
Un dicționar de cuvinte legate de război postat pe rețelele de socializare spune că noul verb "a macrona" înseamnă „a fi foarte îngrijorat de o situație, dar a nu face nimic”.
Eu macronez, tu macronezi, noi macronăm... În oroarea războiului, ucrainenii au inventat cuvinte noi pentru a descrie realitatea în care sunt cufundați din 24 februarie, data lansării invaziei rusești din țara lor.
Pe Telegram, un lexicon de cuvinte noi despre război menționează într-adevăr verbul „macronete”, care ar putea fi tradus ca „a macrona”. Definiția: „a fi foarte îngrijorat de o situație, dar a nu face nimic”. Pentru cei care se îndoiesc de originea acestui neologism, s-a făcut o precizare. Emmanuel Macron este menționat pe nume, „care nu este amintit pentru un ajutor real, ci pentru fotografiile sale preocupate de la Elysee”, scrie mesajul.
O referire directă la fotografiile publicate pe Instagram de fotograful oficial de la Elysée, Soazig de la Moissonnière, care îl arată pe Emmanuel Macron nebărbierit și în hanorac.
En même temps.
— Philippe DouxLaplace (@pheeldoulap) March 14, 2022
D'un côté le Macron mis en scène pour sa photographe Soazig de la Moissonnière sur Instagram avec son hoodie des paras façon Zelensky. pic.twitter.com/oCbKmjezom
Acest verb nou ar câștiga popularitate în Ucraina. Expresia „încetează să macronezi” ar trece astfel în limbajul cotidian.
Interviuri telefonice cu Vladimir Putin privite cu suspiciune
De la începutul ofensivei din Ucraina, Emmanuel Macron a multiplicat convorbirile telefonice cu Vladimir Putin. Discuții care nu au dus până acum la niciun rezultat tangibil, la fel ca întâlnirea sa de la Moscova cu șeful statului rus cu două săptămâni înainte de invadarea Ucrainei.
Această menținere a dialogului îi irită pe unii ucraineni. Pe Twitter, jurnalistul independentă de la Kiev Illia Ponomarenko a împărtășit în mod repetat comentarii despre atitudinea președintelui francez, care au fost distribuite pe scară largă de fiecare dată.
"Cred că Macron ar trebui să oprească toate aceste apeluri cu Putin. Lui Putin îi place să fie implorat cu umilință. Una peste alta, aceste încercări de a face din el o ființă umană par incredibil de patetice, dacă nu ridicole", a scris el pe 18 martie, într-un tweet distribuit de peste 7.000 de ori.
I think Macron should stop making all those calls to Putin.
— Illia Ponomarenko ???????? (@IAPonomarenko) March 18, 2022
Putin enjoys being humbly begged.
Time and again, these attempts to nicely talk him into becoming a human being look increasingly pathetic, if not laughable.
Pe teren, mărturiile culese de ziarul Le Parisien ilustrează și această neîncredere față de executivul francez.
"Nu ne ajutați! Îl urăsc pe Macron", a declarat pentru cotidian un angajat al Apărării Teritoriale ucrainene. Sunt mulți care consideră că livrările de arme franceze sunt prea rare.
Spre deosebire de prim-ministrul britanic, a cărui vizită surpriză la Kiev sâmbătă a fost văzută ca un gest simbolic de mulți ucraineni. „Vizita surpriză a lui Boris Johnson la Kiev este un act puternic și simbolic”, a scris Illia Ponomarenko pe Twitter
«Macroner»: ce nouveau mot (pas très flatteur) venu d’Ukraine https://t.co/RiFuS0eGwf
— La Plume du Figaro???? (@FigaroPlume) April 13, 2022