Schimbări radicale propuse la proiectul de lege al Ucrainei: o propunerea de lege din Parlamentul Ucrainei introduce mobilizarea celor cu dizabilități, reguli mai stricte pentru amânarea învățământului superior și înregistrarea militară pentru ucrainenii din străinătate, scrie KievPost.
Cabinetul de miniștri ucrainean a înaintat parlamentului un nou proiect de lege care, dacă va fi aprobat, ar însemna modificări radicale ale regulilor de mobilizare ale Ucrainei .
Propunerea, înregistrată în seara zilei de 25 decembrie, introduce convocarea electronică, planurile de mobilizare pentru persoanele cu dizabilități și înregistrarea militară pentru cei care locuiesc în străinătate.
Următorii pași implică revizuirea comisiei. După revizuiri, proiectul de lege va fi adus în plenul parlamentului pentru examinare.
Dacă va fi aprobat, caracteristicile cheie ale proiectului de lege sunt de așteptat să intre în vigoare în termen de o lună.
Printre prevederile cheie ale proiectului de lege se numără o propunere de modificare a vârstei de recrutare, scăzând-o de la 27 la 25 de ani.
De asemenea, proiectul de lege introduce o pregătire militară de bază de 3 luni pentru ucrainenii cu vârste cuprinse între 18 și 25 de ani.
Responsabilitățile pentru organizarea proiectului, diseminarea informațiilor despre ordinele de mobilizare și chemarea recruților la Centrul Teritorial de Recrutare (CRT) sunt delegate consiliilor satelor, ale localității și orașului.
Introducerea e-mailului și a citației angajatorului
Proiectul de lege introduce somația prin email și prin angajator.
În prezent, recruții pot fi convocați prin scrisoare, de către un reprezentant al armatei sau de un ofițer de poliție.
Motivele importante pentru neprezentarea la o citație includ blocarea din cauza de vreme rea, îmbolnăvirea sau moartea unei rude apropiate.
Ucrainenii cu vârste cuprinse între 18 și 60 de ani ar trebui să poarte cu ei un document de înregistrare militară și să îl prezinte unui reprezentant al armatei sau unui ofițer de poliție, dacă li se cere, care ar putea apoi să facă fotografii ale documentului și să-l verifice.
Mobilizarea persoanelor cu dizabilități
Conform legislației actuale, persoanele cu dizabilități se încadrează în trei categorii. Cei cu dizabilități cele mai severe – din grupele unu și doi, ar rămâne neeligibili pentru mobilizare, dar conform proiectului de lege, cei din grupa trei, cu dizabilități mai puțin severe, ar putea fi mobilizați.
În cele din urmă, apelul final va reveni comisiilor medicale militare pentru a determina dacă cineva a fost capabil să servească în armata sau nu.
Unele grupuri Telegram care critică proiectul de lege au identificat unele dintre formele mai severe de dizabilitate care încă se încadrează în a treia categorie:
- orbire la un ochi
- paralizia mâinii, ciotul membrului superior, absența degetelor
- ciot de coapsă sau picior inferior; scurtarea piciorului cu 7 centimetri sau mai mult
- castrarea la bărbați
- un defect inoperabil al maxilarului, atunci când o persoană nu poate mesteca normal și pierde în greutate
Înregistrarea militară pentru ucrainenii din străinătate
Proiectul de lege cere ca bărbații ucraineni care trăiesc în străinătate cu vârste cuprinse între 18 și 60 de ani să își valideze documentele de înregistrare militară la consulatele lor locale.
Pe fondul condițiilor legii marțiale, eliberarea pașapoartelor ucrainene sau străine cetățenilor de sex masculin cu vârsta cuprinsă între 18 și 60 de ani din străinătate ar fi, de asemenea, condiționată de deținerea documentelor de înregistrare militară.
Restricții pentru dezertori
Proiectul de lege conturează măsuri pentru cei care eludează înregistrarea și serviciul militar. Cei care nu se conformează vor fi înscriși în Registrul Unificat al Debitorilor și se confruntă cu diverse restricții, inclusiv:
- Interdicția de a călători în străinătate
- Interdicții privind tranzacțiile cu proprietăți
- Restricții privind conducerea autovehiculelor și obținerea permisului de conducere
- Drepturi limitate de utilizare și de a dispune de fonduri și obiecte de valoare
- Neeligibilitate pentru contracte de credit sau de împrumut
- Suspendarea prestațiilor și serviciilor de stat
Aceste restricții vor fi ridicate după ce numele persoanei a fost eliminat din listă.
Drepturi la amânare și concediere
Potrivit proiectului de lege, o persoană poate fi amânată sau eliberată din serviciul militar dacă are trei sau mai mulți copii, este tutorele persoanelor cu dizabilități severe sau dacă are rude apropiate care au murit sau au dispărut în războiul cu Rusia.
Membrii parlamentului ucrainean, Rada Supremă, vor continua să fie scutiți de la serviciul militar. Totuși, ar putea fi mobilizați funcționari publici, polițiști, procurori și angajați ai Serviciului Executiv de Stat.
Eligibilitatea pentru amânări pentru cei care își urmează studiile ar fi mai limitată decât acum. De exemplu, o persoană care a obținut deja o diplomă de licență într-o materie nu ar putea să se întoarcă la școală și să obțină o a doua la o altă materie și să i se amâne serviciul militar.
Cei care au fost mobilizați și eliberați ar fi scutiți de a fi mobilizați din nou timp de doi ani.
Proiectul de lege ar urma să stabilească, pentru prima dată, dreptul de a fi demobilizat după 36 de luni de serviciu continuu.
Ce spun parlamentarii ucraineni?
Potrivit Pravdei ucrainene, citând surse din partea Partidului Slujitorul Poporului al președintelui, parlamentarii au fost sfătuiți să nu comenteze propunerea de lege.
Surse au indicat că conducerea partidului a subliniat alinierea strânsă cu președintele din cauza „sensibilității problemei” și a sugerat că „mobilizarea ar trebui comunicată publicului de către militari, de la care provine această solicitare”.