Ucraina va primi de la aliați mai puține tancuri de luptă decât i s-a promis

16 Feb 2023
Ucraina va primi de la aliați mai puține tancuri de luptă decât i s-a promis

Ucraina spune că mai multe arme „acum” sunt cruciale pentru victorie, scrie Bloomberg.

Ministrul german al Apărării, Boris Pistorius, a indicat că aliații occidentali se chinuie să alcătuiască două batalioane complete de tancuri Leopard 2 pentru a le trimite în Ucraina, așa cum s-a promis.

Germania și Portugalia sunt singurele două națiuni care s-au angajat să trimită versiunea A6 a Leopard 2, cu 14 promise de guvernul de la Berlin și trei de la cel portughez, a declarat Pistorius reporterilor miercuri, după întâlnirea cu omologii NATO la Bruxelles. „Nu vom ajunge la dimensiunea unui batalion”, a spus el.

Polonia a asamblat aproximativ 30 de unități din versiunea mai veche A4 a Leopard 2, ceea ce este aproape suficient pentru batalionul ucrainean standard de 31, dar multe dintre ele sunt în stare proastă și au nevoie de reparații înainte de a putea fi desfășurate, a spus Pistorius. Aceste tancuri vor ajunge în Ucraina abia la sfârșitul lunii aprilie, a adăugat el.

Afirmația ministrului marchează un regres în încercarea aliaților occidentali de a ajuta armata ucraineană să facă față intensificării așteptate a luptei în săptămânile următoare.

Cancelarul german Olaf Scholz a declarat la sfârșitul lunii trecute că Germania și aliații săi vor aduna rapid două batalioane de tancuri de luptă pentru Ucraina, în timp ce SUA s-au angajat să trimită 31 din echivalentul său M1 Abrams.

Alte stiri din Externe

Ultima oră