Ucraina spune că Rusia a acceptat "verbal" propunerile Kievului

03 Apr 2022
Ucraina spune că Rusia a acceptat "verbal" propunerile Kievului

 Negociatorul-șef al Ucrainei a sugerat că discuțiile menite să pună capăt ostilităților au făcut progrese semnificative și că Moscova ar fi acceptat „verbal” principalele propuneri ucrainene scrie Le soir.

Negociatorul-șef al Ucrainei în discuțiile de pace cu Rusia, David Arakhamia, a susținut sâmbătă că Moscova a acceptat „oral” principalele propuneri ucrainene, adăugând că Kievul așteaptă acum o confirmare scrisă.

Vorbind la o emisiune TV, el a sugerat că discuțiile menite să pună capăt ostilităților au făcut progrese semnificative.

„Federația Rusă a dat un răspuns oficial tuturor pozițiilor (ucrainene), și anume că le acceptă, cu excepția chestiunii Crimeei”, anexată de Moscova în 2014, a asigurat Arakhamia.

Negociatorul a mai spus că, dacă în cele din urmă ar avea loc o întâlnire între președinții ucraineni Volodimir Zelenski și președintele rus Vladimir Putin, „cel mai probabil” ar avea loc în Turcia.

Șeful statului turc Recep Tayyip Erdogan, care săptămâna aceasta a găzduit delegațiile ruse și ucrainene în țara sa, „ne-a sunat pe noi și pe Vladimir Putin” vineri, spunând că va găzdui o astfel de întâlnire, a dezvăluit el.

„Nu știm data sau locul, dar credem că locul va fi cel mai probabil Ankara sau Istanbul”, a menționat Arakhamia.

De când a început invazia Ucrainei din 24 februarie, Volodimir Zelensky a cerut în mod repetat discuții unu-la-unu cu Putin.

Negociatorul ucrainean a subliniat că Moscova a convenit în timpul discuțiilor că un referendum privind neutralitatea Ucrainei va fi „singura cale de ieșire din această situație”.

Dacă ucrainenii nu sunt de acord cu un astfel de statut, „fie vom reveni la starea de război, poate, fie la noi negocieri”.

Kremlinul a insistat că Ucraina ar trebui să renunțe la aderarea la NATO și să opteze pentru neutralitate.

Alte stiri din Externe

Ultima oră