Ucraina spune că a lovit orașul în care se află centrala nucleară Zaporojia

03 Sep 2022
Ucraina spune că a lovit orașul în care se află centrala nucleară Zaporojia

Joi, inspectorii AIEA au vizitat această centrală nucleară, cea mai mare din Europa, ocupată de ruși, scrie Le Figaro.

Ucraina a indicat vineri, 2 septembrie, că a lovit o bază rusă din Energodar, orașul în care se află centrala nucleară Zaporojia, ocupată de trupe rusești, a doua zi după vizita unei misiuni a Agenției Internaționale pentru Energie Atomică.

În localitățile Herson și Energodar, lovituri precise ale trupelor noastre au distrus trei sisteme de artilerie inamice, precum și un depozit de muniții”, a spus armata ucraineană în raportul său de seară. Chestionat telefonic de AFP, primarul pro-kyiv al Energodarului Dmytro Orlov, aflat în prezent în exil, a declarat că nu are informații pe acest subiect, invocând vineri probleme serioase cu rețeaua de telefonie mobilă din acest oraș. Armata ucraineană a mai susținut că forțele ruse și-au evacuat „toate echipamentele militare de la locul uzinei” înainte de sosirea misiunii AIEA, unii dintre membrii ei ramânând în fabrică.

Centrala electrică Zaporojia, cea mai mare din Europa, a căzut în mâinile trupelor rusești în martie, la scurt timp după ce Moscova și-a lansat invazia Ucrainei, iar amplasamentul său a fost vizat de mai multe bombardamente, stârnind temeri de un dezastru nuclear. Kiev și Moscova resping responsabilitatea pentru aceste lovituri. Joi dimineață, înainte de sosirea misiunii AIEA, autoritățile ucrainene i-au acuzat pe ruși că au bombardat Energodar cu intenția de a arunca responsabilitatea asupra Kievului. Totodată, armata rusă i-a acuzat pe ucraineni că au trimis o echipă de „sabotori” să preia centrala nucleară. Ucraina a declarat că a lansat o contraofensivă pentru a relua teritoriile sudice ocupate de ruși, dar a blocat orice comunicare despre aceasta.

Alte stiri din Externe

Ultima oră