Ucraina se comportă ca o persoană care se îneacă și își trage după ea salvatorul, spune președintele Poloniei cu privire la importul de cereale

20 Sep 2023
Ucraina se comportă ca o persoană care se îneacă și își trage după ea salvatorul, spune președintele Poloniei cu privire la importul de cereale

Andrzej Duda, președintele polonez, a comparat reacția Ucrainei la extinderea de către Polonia a embargoului său asupra importurilor de cereale din Ucraina cu o reacție a unei persoane care se îneaca si trage dupa ea salvatorul, scrie Reuters

Ucraina ar trebui să-și amintească că primește ajutor din partea Poloniei, a declarat marți președintele polonez, pe fondul unei dispute din ce în ce mai adânci între țări cu privire la importurile agricole.

În timp ce Polonia rămâne un susținător ferm al Ucrainei în fața invaziei ruse, cele două țări au fost în contradicție cu privire la recenta extindere a Poloniei a interdicției privind importurile de cereale ucrainene, despre care Varșovia spune că este necesară pentru a-și proteja fermierii.

„Ar fi bine ca Ucraina să-și amintească că primește ajutor de la noi și să ne amintim că suntem și o țară de tranzit către Ucraina”, a declarat Andrzej Duda reporterilor la New York, în urma unei adrese adresate Adunării Generale a Națiunilor Unite.

Polonia, Slovacia și Ungaria au anunțat vineri restricții la importurile din Ucraina, după ce Comisia Europeană a decis să nu extindă interdicția vânzărilor către cei cinci vecini ai Ucrainei la UE, care includ și România și Bulgaria. Interdicția a fost introdusă după ce țările au văzut un avalanș de importuri ieftine din Ucraina, în timp ce aceasta se lupta să livreze cereale mai departe.

În timp ce Ucraina a făcut apel marți pentru un „dialog constructiv”, un purtător de cuvânt al Organizației Mondiale a Comerțului a confirmat că Kievul a făcut primul pas într-o dispută comercială depunând o plângere la organismul comercial mondial.

Duda a spus că dacă Ucraina ar depune plângerea, Polonia va explica situația în fața tribunalului.

El a subliniat că interdicția privea importurile, dar nu tranzitul cerealelor ucrainene.

"Există cercuri de afaceri care au interese în Ucraina și ar dori să vândă cereale cât mai repede cu putință la cel mai mic cost posibil. Trebuie să ne apărăm împotriva lor", a spus el.

„Aș compara cu ceva de genul unei persoane care se îneacă... O persoană care se îneacă este extrem de periculoasă pentru că te poate trage în adâncuri... Ela poate pur și simplu să înece salvatorul”.

Alte stiri din Externe

Ultima oră